GIANNIS GIANNHS TSAKIRHS 09209210121111 1GIANNIS GIANNHS TSAKIRHS 09209210121111 1

 

«Η μετασχηματιστική ανάπτυξη για την κυβέρνηση είναι η πεμπτουσία της πολιτικής», τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Σχετικά με τα βήματα που έχουν ήδη γίνει και αυτά που πρόκειται να ολοκληρωθούν, ο Υφυπουργός ξεχώρισε τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο δράσεις που τις χαρακτήρισε «εμβληματικές» και που θα δείξουν σύντομα απτά αποτελέσματα επενδύσεων μεταμορφώνοντας τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για δύο μετασχηματισμούς μεγάλου προϋπολογισμού που προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ, αφορούν όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και έχουν ως στόχο να τις κάνουν περισσότερο ανταγωνιστικές στο σύνθετο σύγχρονο περιβάλλον. Αναφορικά με το υπουργείο του και τα θέματα της αρμοδιότητάς του, ο κ. Τσακίρης επισήμανε ότι η αλλαγή είναι πάντα δύσκολη, κυρίως όταν μία κατάσταση είναι παγιωμένη για δεκαετίες και χαρακτήρισε τον μετασχηματισμό «μάχη με το κατεστημένο και τη ρουτίνα που επαναλαμβάνονταν καθημερινά για χρόνια ενώ κάθε τόσο ενισχύονταν από ένα ακόμα επίπεδο γραφειοκρατίας και δυσκολίας».

Ο Γιώργος Πέτσης, Managing Director της DPort Services, περιέγραψε την εμπειρία του από τη συνεργασία του με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, μία συνεργασία που ξεκίνησε μέσα στην κρίση, το 2010. Ως το πιο σημαντικό στοιχείο που αποκόμισε από την εμπειρία του αυτή, ξεχώρισε την παραδοχή ότι για να κάνεις το πρώτο βήμα, χρειάζεται ειλικρίνεια για να μπορέσεις να χτίσεις την εμπιστοσύνη που απαιτείται με τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους εργαζόμενους. «Χρειάζεται η ψήφος εμπιστοσύνης όλων των εμπλεκόμενων μελών», τόνισε. Ο κ. Πέτσης επισήμανε ότι το λιμάνι του Πειραιά που καλύπτει 900 στρέμματα, σήμερα είναι ένα υπερσύγχρονο λιμάνι που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα ανάλογα του εξωτερικού όπως αυτό της Σιγκαπούρης ή αυτό του Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, σχολίασε, ότι ο πελάτης είναι τελικά αυτός που πάντα αξιολογεί την πορεία και την πρόοδο και ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε ο μετασχηματισμός του λιμανιού η αντίληψη που είχε ο υπόλοιπος κόσμος ήταν τελείως διαφορετική από τη σημερινή. Επί 9 χρόνια, τόνισε, το λιμάνι του Πειραιά είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο, ήταν δηλαδή το νούμερο ένα λιμάνι παγκοσμίως σε ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Κρητικός, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του DIW Berlin αναφέρθηκε στους πολλαπλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους μετασχηματισμούς που πραγματοποιούνται συγχρόνως στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις και στο πώς αυτοί μπορούν να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα σε μία μεταβαλλόμενη εποχή που οι συνθήκες της καθορίζονται από έκτακτες κρίσεις και ανεξέλεγκτους παράγοντες όπως η πανδημία, οι πόλεμοι ή η μετανάστευση. «Το κρίσιμο ερώτημα», τόνισε «είναι το πώς η μετασχηματιστική ανάπτυξη θα οδηγήσει στην πραγματική ανάπτυξη κάθε φορέα» και εκεί παίζει σημαντικό ρόλο η ψηφιοποίηση αλλά και η εκπαίδευση μέσα από την κατάρτιση ψηφιακών δεξιοτήτων. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της βιωσιμότητας και τη σύνδεσή της με την παραγωγική διαδικασία αλλά και την διαδικασία του μετασχηματισμού προς την πράσινη ανάπτυξη που προστατεύει το περιβάλλον. Τέλος, ο κ. Κρητικός υπογράμμισε στον ανασταλτικό παράγοντα της γραφειοκρατίας που καθυστερεί ή και εμποδίζει εντελώς τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας.

«Οι εταιρίες που θέλουν να αναπτυχθούν πρέπει να συμβαδίσουν με γρήγορες και ριζικές αλλαγές στα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους αλλά κυρίως στον τρόπο που λειτουργούν», τόνισε ο Θανάσης Μητσάκος, Επικεφαλής του Τμήματος Επιθεωρήσεων Πληροφοριακών Συστημάτων στην TÜV Austria Hellas επικεντρώνοντας στο παράδειγμα της Ελλάδας που την τελευταία 3ετία εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης μετασχηματίστηκε σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο, επισήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει οι αλλαγές αυτές να γίνονται σπασμωδικά, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, χωρίς τις σωστές υποδομές και χωρίς να έχει καλλιεργηθεί επαρκώς η κουλτούρα της αλλαγής που απαιτείται. Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο κ. Μητσάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους κινδύνους που υπάρχουν στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, σχολιάζοντας ότι η τεχνολογία φέρνει πρόοδο και ανάπτυξη αλλά μαζί φέρνει και νέες, ψηφιακές απειλές που απαιτούν σύγχρονα και εξειδικευμένα εργαλεία για να αντιμετωπιστούν. «Η νέα ψηφιακή εποχή είναι εδώ και ήρθε για να μείνει», είπε, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία δεν καθορίζει μόνο τις εξελίξεις αλλά μερικές φορές τις ξεπερνάει.

Ο Γιάννης Σπυρόπουλος, Managing Partner στην OCTANE Management Consultants μοιράστηκε την εμπειρία του αφού τα τελευταία 17 χρόνια έζησε από κοντά τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη διαφόρων ειδών οργανισμών από υπουργεία μέχρι μικρών startups εταιριών. Περιέγραψε έτσι τους κινδύνους που υπάρχουν, όπως η έλλειψη συστηματικής δέσμευσης της ηγεσίας στον μετασχηματισμό αλλά και η αδράνεια των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για τον μετασχηματισμό αυτό, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων μελών, των εργαζόμενων, των στελεχών, των προμηθευτών, των πελατών κ.ά. «Πρέπει όλοι να νοιώθουν ότι συμμετέχουν και να κατανοούν με ποιον τρόπο θα ωφεληθούν από τις αλλαγές», εξήγησε, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει μία σαφή εικόνα του μέλλοντος και ένα ξεκάθαρο όραμα για το πώς θέλουμε να είναι η εικόνα αυτή σε πέντε χρόνια, και αυτό τελικά να οδηγεί όλα τα υποκείμενα του μετασχηματισμού σαν φάρος. «Μιλάμε σαν η αλλαγή να είναι επιλογή των οργανισμών», είπε, προσθέτοντας ότι «η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, ενώ η εξέλιξη είναι επιλογή». «Υπάρχει ρίσκο στην αλλαγή, αλλά υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο στην αδράνεια», είπε κλείνοντας.

Για τον μετασχηματισμό του κλάδου της ενέργειας μίλησε ο Διονύσης Τσίτος, Γενικός Διευθυντής της Volton στην Ελλάδα, μία εξέλιξη που ενισχύεται από την ενεργειακή κρίση με την πορεία προς την πράσινη μετάβαση. Περιέγραψε πώς μέχρι πρόσφατα η τιμή ήταν η βασική διαφοροποίηση μεταξύ των εταιριών, ενώ τώρα που οι τιμές είναι ίδιες, όλοι πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να είναι ανταγωνιστικοί, να διακρίνουν πού και αν υπάρχουν ευκαιρίες και να είναι ευέλικτοι. Σχετικά με τη Volton, επισήμανε ότι ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιό της με υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας αλλά και ίντερνετ ενώ αναφέρθηκε και σε ένα αρκετά φιλόδοξο επενδυτικά πρότζεκτ με φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει ήδη ξεκινήσει. Περιγράφοντας τις διαδικασίες μετασχηματισμού, τόνισε ότι σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η αντίσταση των εργαζόμενων απέναντι στις αλλαγές, είτε επειδή δεν τις κατανοούν, είτε επειδή δεν κατανοούν τις θετικές επιπτώσεις που θα έχουν. Πρώτο βήμα, όπως είπε, είναι να πείσεις το προσωπικό καθώς «στο ταξίδι πρέπει να το έχεις μαζί», αλλιώς θα υπάρχουν πολλές δυσκολίες.

Τέλος, ο Θεόφιλος Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Kariera.gr τόνισε ότι ο μετασχηματισμός δεν είναι αποκλειστικά κάτι μεγάλο και ολοκληρωτικά σχεδιασμένο στην εντέλεια, αλλά εξαρτάται και από τις μικρές, καθημερινές μας συνήθειες αφού «αν δεν κάνουμε όλοι τα απλά βήματα που χρειάζονται, δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα». Αναφέρθηκε στις μικρές, καθημερινές νίκες που όμως μπορούν να αλλάξουν την ψυχολογία μίας ομάδας και να κάνουν τελικά τη διαφορά και σε μικρούς μετασχηματισμούς όπως ο ψηφιακός που είναι πλέον απαραίτητο βήμα στην εποχή μας. Κλείνοντας, ο κ. Βασιλειάδης σχολίασε ότι ο ηγέτης δεν πρέπει να θεωρεί ότι η δουλειά του ολοκληρώθηκε όταν σχεδίασε ένα πλάνο, αλλά μόνο όταν ο οργανισμός του καταφέρει να κάνει πραγματικά ένα βήμα παραπάνω προς τον μετασχηματισμό.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ανδρέας Ζαμπούκας, Δημοσιογράφος στην Athens Voice.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *