viki vicky loizou 0987654viki vicky loizou 0987654

Η Γενική  Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Βίκυ Λοΐζου, συμμετείχε στις άτυπες Συνόδους των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκαν στην Στοκχόλμη στις 8-9 και 9-10 Μαρτίου, αντιστοίχως.

Κατά την τοποθέτησή της στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας, η κα Λοΐζου, κατά την πρώτη θεματική της Συνόδου, που αφορούσε στην  Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Παγκόσμια Πύλη (Global Gateway) και δήλωσε την προθυμία και ετοιμότητα της χώρας μας για συνεργασία στην ανάπτυξη των υποδομών σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Κατά τη δεύτερη θεματική της Συνόδου, που αφορούσε στην Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, τα κράτη-μέλη είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, αρμόδιο για την Ανοικοδόμηση, Oleksandr Kubrakov. Η κα Λοΐζου τόνισε ότι η Ελλάδα έχει συνεισφέρει με ποικίλους τρόπους στη στήριξη της Ουκρανίας και έχει δεσμευτεί να είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των κατασκευών, της υγείας και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην περιοχή της Οδησσού και την ισχυρή ελληνική ομογένεια.

Τέλος,  κατά την τρίτη θεματική της Συνόδου, που αφορούσε στη Μεταρρύθμιση των Πολυμερών Αναπτυξιακών Τραπεζών (MDBs), η Γενική Γραμματέας εξήρε τη σημασία της διαμόρφωσης ενιαίας στάσης των κρατών-μελών της ΕΕ επί του θέματος, υποστηρίζοντας ότι η ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος δεν ήταν ποτέ τόσο πιεστική, καθώς η πολυμερής αρχιτεκτονική γίνεται πιο πολύπλοκη και κατακερματισμένη με κάθε νέα κρίση.

Κατά την άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου, η Γενική  Γραμματέας, όσον αφορά την πρώτη θεματική της Συνόδου, που αφορούσε στη Συμβολή των Εμπορικών Σχέσεων της ΕΕ στην ανταγωνιστικότητα της Ένωσης, επεσήμανε τον κεντρικό ρόλο της εμπορικής πολιτικής στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και στην πρόοδο προς έναν πιο πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ υπογράμμισε ότι μέσα από τις Συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες πρέπει να διασφαλίζονται τόσο τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, όσο και τα εθνικά, κάνοντας ειδική αναφορά στη Συμφωνία με την Αυστραλία. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, η κα Λοΐζου πραγματοποίησε διμερή επαφή με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο αρμόδιο για το Εμπόριο, Valdis Dombrovskis, στον οποίο έθιξε τις ελληνικές ευαισθησίες σχετικά με την εκκρεμότητα για την ελληνική ρήτρα για τη ναυτιλία και την προστασία της φέτας και του ούζου στις διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία.

Κατά τη δεύτερη θεματική της Συνόδου, που αφορούσε στις Εμπορικές Σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, η Γενική Γραμματέας εξήρε τη σημασία της συνεργασίας ΕΕ – ΗΠΑ, καθώς και το ρόλο του Συμβουλίου Εμπορίου & Τεχνολογίας (TTC). Περαιτέρω, η κα Λοΐζου ενημέρωσε ότι κατά τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδος – ΗΠΑ (Αθήνα, 21.02.2023), η Ελλάδα παρουσίασε στην αμερικανική πλευρά τις ελληνικές ανησυχίες όσον αφορά στην αμερικανική νομοθεσία “Inflation Reduction Act”, αλλά και την ανάγκη εύρεσης μόνιμης λύσης σχετικά με τους ενιαίους δασμούς επί των προϊόντων χάλυβος και αλουμινίου (Section 232).

Τέλος, κατά την τρίτη θεματική της Συνόδου, που αφορούσε στις Εμπορικές Πτυχές Στήριξης της  Ουκρανίας, στην οποία παρευρέθηκε με φυσική παρουσία η πρώτη Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Yulia Svyrydenko, η Γενική Γραμματέας τάχθηκε υπέρ της στήριξης και της τόνωσης του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών ΕΕ- Ουκρανίας, με σκοπό την ένταξη της χώρας στην ενιαία αγορά της ΕΕ, η οποία θα επέφερε οικονομικά οφέλη τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ουκρανία.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης, η κα Λοΐζου είχε συναντήσεις σε διμερές επίπεδο με τον Σουηδό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για το εξωτερικό εμπόριο και την προώθηση των εξαγωγών και των επενδύσεων, Hakan Jevrell, με τον οποίο συζήτησε τις δυνατότητες εμβάθυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων και τις ευκαιρίες για ενίσχυση των επενδύσεων εκατέρωθεν. Ακόμη, η Γενική Γραμματέας συνομίλησε με την Αντιπρόεδρο της Business Sweden (Οργανισμός προώθησης εξαγωγών και προσέλκυσης επενδύσεων) με αρμοδιότητα για την Ευρώπη, κα Yvonne Pernodd, και τον αρμόδιο για την προώθηση επενδύσεων, στην οποία παρουσίασε την Enterprise Greece, καθώς και το ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον για τις άμεσες ξένες επενδύσεις που ισχύει στην Ελλάδα.

Κατά την εν λόγω συνάντηση, εκφράστηκε αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία μεταξύ των δύο ομόλογων φορέων. Τέλος, η κα Λοΐζου συνάντησε τον Πρόεδρο του σουηδικού Παραρτήματος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, Marcus Pettersson, με τον οποίο επιβεβαίωσαν από κοινού τη βούληση για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της προώθησης των ελληνικών εξαγωγών και της προσέλκυσης σουηδικών επενδύσεων. Στον απόηχο της επίσκεψής της, η κα Λοΐζου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με τη συμμετοχή μας στα άτυπα συμβούλια υπουργών για την αναπτυξιακή συνεργασία και το εξωτερικό εμπόριο είχα την ευκαιρία να τονίσω τον ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι και ιδιαίτερα σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας με έμφαση την περιοχή της Οδησσού, αλλά και τα θέματα στην εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία.

Ως προς το τελευταίο ζήτημα, είχα την ευκαιρία στο περιθώριο της συνόδου  να θέσω τις ελληνικές ευαισθησίες και απευθείας στον κ. Dombrovskis, αρμόδιο Επίτροπο για το εμπόριο. Γυρίσαμε από Στοκχόλμη με τις βαλίτσες μας γεμάτες ευνοϊκές προοπτικές συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, τόσο μέσω του Ελληνοσουηδικού επιμελητηρίου όσο και με την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στο Enterprise Greece και το Business Sweden. Ήταν ένα ταξίδι με πυκνό πρόγραμμα, τα θετικά αποτελέσματα του οποίου θα δούμε σύντομα τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων, όσο και στην προώθηση των εξαγωγών μας.»

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *