Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την Πρίστινα όπου βρίσκεται με φόντο τις προκλήσεις της Τουρκίας σε λεκτικό επίπεδο αλλά και επί του πεδίου.
Απαντώντας σχετικά με τις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επιχείρησε για ακόμα μία φορά να συνδέσει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, ο Νίκος Δένδιας σχολίασε ότι «οι έντονες εκφράσεις οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν».
Όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ «αυτό που πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις, να φροντίσει ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητας των χωρών. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας άξονας που θα μπορούσε να βοηθήσει».
Ο Δένδιας συνέχισε με αιχμές και για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει η ένταση τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, σημειώνοντας την πεποίθηση του ότι «ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μία ευρωπαϊκή πορεία ελπίζω και η τουρκική κυβέρνηση θα συμμερίζεται αυτό τον πόθο της τουρκικής κοινωνίας και θα ενεργεί και θα εκφράζεται ανάλογα».
Από εκεί και πέρα κάποιες πληροφορίες που διακινούνται σε διπλωματικούς κύκλους, αναφέρουν πως η Τουρκία ενδεχομένως να προσφύγει στον ΟΗΕ, για καθεστώς των ελληνικών νησιών. Επί του θέματος αυτού, πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ απαντούν: «Η Τουρκία ας κάνει ό,τι θέλει, διότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει, έχει δυνατό διπλωματικό οπλοστάσιο».
Ο Τσελίκ ζητά τα ρέστα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Θα έπρεπε να επικρίνει την Ελλάδα για το μεταναστευτικό»
H Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, διαμηνύοντας πως το διπλωματικό οπλοστάσιό της είναι «γεμάτο». Σημειώνεται ότι όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN γίνονται διαρκείς συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή και στελεχών του ΥΠΕΘΑ και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της απόβασης σε βραχονησίδα.
Στο μεταξύ, σε νέο μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν και σήμερα Τετάρτη (8/6) τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 43 παραβιάσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες σημειώθηκαν από τα αεροσκάφη τύπου CN-235. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Κατά την αναχαίτισή τους σημειώθηκαν δύο εμπλοκές.