Screenshot 339 2.jpgScreenshot 339 2.jpg

Για το θέμα της επιστολικής ψήφου μίλησε, μεταξύ άλλων, στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφέροντας αρχικά ότι ήταν «μία ιστορική στιγμή αυτό το οποίο ζήσαμε χθες. Καθολική ψήφος για τους άνδρες θεσπίστηκε το 1844, για τις γυναίκες το 1952 και αυτήν τη στιγμή γίνεται το τελευταίο βήμα για να πετύχουμε τη λεγόμενη καθολικότητα της ψήφου. Είναι βασικό προαπαιτούμενο για μία δημοκρατία, ώστε να θωρακίσουμε τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στο εκλογικό δικαίωμα. Είτε κατοικούν εντός Ελλάδος είτε εκτός Ελλάδος».

Κάνοντας τη σύγκριση και με τον υπόλοιπο κόσμο, σημείωσε ότι η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τον 19ο αιώνα, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι τουλάχιστον 15-16 χώρες που εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη ψήφο. «Είναι μία δημοκρατική κατάκτηση, διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων προς όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως και ειδικά προς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ψηφίσουν με τον παραδοσιακό τρόπο», τόνισε. «Δεν είναι μόνο δημοκρατική κατάκτηση, είναι και μία κοινωνική κατάκτηση», επεσήμανε, καθώς θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό δικαίωμά τους Άτομα με Αναπηρία, ηλικιωμένοι, εποχιακά εργαζόμενοι.

Απαντώντας στις ενστάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Σκέρτσος διαβεβαίωσε πως «διασφαλίζεται και το απόρρητο και η μυστικότητα της ψήφου». Κάθε πολίτης που θα κάνει χρήση της επιστολικής ψήφου θα παραλαμβάνει δύο φακέλους, όπως εξήγησε. Ο ένας επώνυμος, στον οποίον θα βάζει την υπεύθυνη δήλωση και ο άλλος ανώνυμος, με το ψηφοδέλτιο που θα πέφτει στην κάλπη. Επανέλαβε, δε, πως υπάρχουν «όλες οι αναγκαίες δικλίδες ασφαλείας για τη μυστικότητα της ψήφου».

Ταυτόχρονα άφησε ακόμα μία αιχμή κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Το καλοκαίρι θυμάμαι την αντιπολίτευση να κάνει μεγάλη φασαρία για τους εποχιακά εργαζόμενους του τουρισμού. Με τον τρόπο αυτόν θεμελιώνεται και αυτή η δυνατότητα. Μιλάμε για νίκη και γιορτή της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση αυτή έχει βάλει τον στόχο να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη, να γίνουμε Ευρώπη σε όλα».

«Αλλά και «στις εθνικές εκλογές μπορεί να έλθει (η επιστολική ψήφος) ως προς τους κατοίκους του εξωτερικού αλλά με αυξημένη πλειοψηφία. Θα εξετάσουμε, μέσα από τον διάλογο, με τα υπόλοιπα κόμματα και τους συνταγματολόγους κατά πόσο χρειάζονται ή όχι αλλαγές στο Σύνταγμα για να ισχύσει και για τους Έλληνες του εσωτερικού στις εθνικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές δεν απαιτείται (σ.σ. αλλαγή Συντάγματος)». Και, εν κατακλείδι, το νομοσχέδιο «θα μπει σε διαβούλευση τώρα […] από τις αρχές του επόμενου έτους θα κατατεθεί στη Βουλή».

Το φορολογικό νομοσχέδιο «έχει τροποποιηθεί σημειακά χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του»

Όσον αφορά το φορολογικό, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως η κυβέρνηση «έχει ενσωματώσει τις παρατηρήσεις της διαβούλευσης» και το νομοσχέδιο «έχει τροποποιηθεί σημειακά χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του. Περιλαμβάνει έντεκα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο στόχος είναι, στο τέλος της τετραετίας, η τρύπα της φοροδιαφυγής στη χώρα μας να έχει μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ ετησίως».

«Το μέτρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ένα από τα έντεκα μέτρα, τα άλλα αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το πλαστικό χρήμα, την περαιτέρω ενθάρρυνση των ψηφιακών συναλλαγών, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα της φορολογικής διοίκησης, τις ψηφιακές διασταυρώσεις για τον έλεγχο της μεγάλης, της μεσαίας και μικρής φοροδιαφυγής, τον έλεγχο του λαθρεμπορίου, τον περαιτέρω έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπου, επίσης, υπήρχε εκτεταμένη φοροδιαφυγή», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι «η φοροδιαφυγή για τη χώρα μας είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα, η οποία έχει πολύ πιο εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες». Και, στο «διά ταύτα», «βασικός μας στόχος είναι να αυξήσουμε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, την ασφάλεια, την άμυνα στα σύνορα. Έχουμε ανελαστικά υψηλές δαπάνες και υποχρεώσεις να έχουμε ασφαλή σύνορα, να έχουμε ασφαλείς πληθυσμούς κοντά στα σύνορα», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκέρτσος έφερε συγκεκριμένα, απολογιστικά παραδείγματα: «Το 2019 στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τα έσοδα ήταν 65 εκατ. ευρώ, το 2023 είναι πλέον 650-700 εκατ. ευρώ, ακριβώς γιατί κάναμε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και παρακρατήσαμε τον φόρο στην πηγή, εκεί που γίνεται η ψηφιακή κράτηση».

Επίσης, «ο φόρος εισοδήματος από τις μεγάλες επιχειρήσεις το 2019 ήταν 4,5 δισ. ευρώ. Σήμερα είναι 7 δισ., με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές». Με άλλα λόγια, συνέχισε, «η κυβέρνηση πήγε και φορολόγησε, πέραν της τακτικής φορολογίας, και εκτάκτως τις επιχειρήσεις ενέργειας, τα διυλιστήρια, όσους εμφάνισαν μία πρόσκαιρη και αδικαιολόγητη κερδοφορία λόγω άλλων διεθνών συνθηκών και προβλημάτων. Φάνηκε η βούληση της κυβέρνησης να σταθεί απέναντι σε οποιονδήποτε εμφανίζει υπερβολική κερδοφορία σε περιόδους που δοκιμάζεται το εισόδημα των πολιτών και των νοικοκυριών».

Αυθαίρετα και κυκλοφοριακό

Για το διαχρονικό ζήτημα των αυθαιρέτων, «κάθε μέρα κατεδαφίζεται ένα τουλάχιστον αυθαίρετο στην Αττική», ανέφερε και πρόσθεσε: «Λίγο πριν τις εκλογές η κυβέρνηση είπε κάτι που καμία κυβέρνηση δεν έκανε στο παρελθόν. Ότι θα τα βάλει με τη μεγάλη πολεοδομική αυθαιρεσία στους πιο εμβληματικούς προορισμούς, στη Μύκονο. Έκλεισαν χώροι εστίασης, χώροι διασκέδασης, οι οποίοι είχαν καταλάβει αυθαίρετα τους αιγιαλούς και τις παραλίες, δεν λειτούργησαν το καλοκαίρι. Είμαστε απέναντι σε οποιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί αυθαίρετα να καταλάβει το δημόσιο χώρο».

«Εφαρμόζουμε -για πρώτη φορά στην ελληνική μεταπολιτευτική ιστορία- ένα πρόγραμμα εμβληματικών πολεοδομικών ρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 έχουμε εντάξει 400 εκατ. ευρώ και 254 ειδικά και γενικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία θα βάλουν τάξη ως προς τους όρους δόμησης σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε.

Για το πρόβλημα του κυκλοφοριακού, ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε ότι «θα παρουσιάσουμε σχέδιο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, που θα έχει ως τελικό ωφελούμενο τον πεζό αλλά και τον χρήστη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το σχετικό νομοσχέδιο, αν δεν προλάβουμε τον Δεκέμβριο, (θα παρουσιαστεί) σίγουρα στις αρχές του 2024».

Όσον αφορά τη στεγαστική πολιτική, τόνισε ότι «η ελληνική πολιτεία, μετά από δεκαετίες, έχει αποκτήσει συγκροτημένη στρατηγική για πρόσβαση σε προσιτή στέγη, ειδικά για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” έχει προϋπολογισμό κοντά στα 2,3 δισ. ευρώ».

Εξάλλου, εκτός του προγράμματος επιδότησης επιτοκίου, ύψους 1 δισ. για φθηνότερα στεγαστικά δάνεια, τώρα «τρέχει» μία νέα δράση για την ανακαίνιση κλειστών κατοικιών. Η κρατική επιδότηση φθάνει έως 4.000 ευρώ και -μέσα από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ- υπάρχουν 700.000-750.000 κατοικίες που είναι κλειστές σε όλη την Ελλάδα, όπως αποκάλυψε.

«Έχουμε δρομολογήσει τη σημαντική συνάντηση για να εντοπίσουμε και να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν με την Τουρκία και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν»

Τέλος, για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, δήλωσε πως «έχουμε δρομολογήσει τη σημαντική συνάντηση για να εντοπίσουμε και να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν με την Τουρκία και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, συγκεκριμένες, γνωστές, δεν θα επιμείνουμε σε αυτές. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο για να αποκλιμακώσουμε την ένταση, που είχε προκύψει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια». «Μας ενδιαφέρει να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, ηρεμίας στα σύνορά μας, αποκλιμάκωση των έντονων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, για τις οποίες έχει έναν ρόλο και ευθύνη η Τουρκία […] αν μπορούμε να βρούμε λύση στα διμερή ζητήματα που μας απασχολούν ακόμη καλύτερα», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *