dronesdrones

Τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Ουκρανίας έχουν μετατραπεί σε σημείο αναφοράς των εντάσεων με τη Ρωσία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χτύπημα της Ουκρανίας εναντίον ενός οβιδοβόλου D-30 που χρησιμοποιούσαν οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο ανατολικό ουκρανικό Ντονμπάς στις 26 Οκτωβρίου του περασμένου έτους θεωρήθηκε από τη Μόσχα ως “άλλο ένα μήνυμα ότι η Ουκρανία ενισχύει το οπλοστάσιό της για να αλλάξει ενδεχομένως τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή”. 

Ενώ η Ουκρανία έχει λάβει όπλα, όπως αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, τους τελευταίους μήνες εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, είναι η “λιγότερο διαφημισμένη υποστήριξη της Ουκρανίας από την Τουρκία” που “έχει προκαλέσει συναγερμό στη Μόσχα”. 

Η Τουρκία πούλησε στην Ουκρανία τα TB2 χωρίς όρους σχετικά με τον τρόπο χρήσης τους. Λίγο μετά το χτύπημα της 26ης Οκτωβρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι: “Εάν ένα κράτος τα αγοράζει αυτά από εμάς, δεν αποτελούν πλέον τουρκικό προϊόν”.  “Ίσως η Τουρκία να το παρήγαγε, αλλά ανήκει στην Ουκρανία”, πρόσθεσε. “Η Τουρκία δεν μπορεί να κατηγορηθεί γι’ αυτό”. 

Η Τουρκία και η Ουκρανία έχουν επίσης συμφωνήσει να κατασκευαστούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ουκρανικό έδαφος. 

“Νομίζω ότι, φυσικά, αυτό δημιουργεί εντελώς διαφορετικές συνθήκες για εχθροπραξίες”, δήλωσε στην Post ο Serhiy Zgurets, ουκρανός ειδικός για στρατιωτικά θέματα. “Είναι ένα στοιχείο συναισθηματικής και πραγματικής επιρροής στον εχθρό”. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τον Δεκέμβριο με τον Τούρκο ομόλογό του Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραπονέθηκε για τη χρήση από την Ουκρανία αυτών των τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

“Αυτά είναι ήδη εντελώς δυσάρεστα νέα για τους Ρώσους, διότι πρόκειται για μια δραματική αύξηση των δυνατοτήτων μάχης”, δήλωσε ο Oleksiy Arestovych, ένας στρατιωτικός μπλόγκερ στο Κίεβο. Η Ουκρανία αποκτά αυτό που θεωρείται “μια εφαρμογή που αλλάζει το παιχνίδι”, τόνισε ακόμη.

Ο Ρομπ Λι, ειδικός σε θέματα ρωσικού στρατού και συνεργάτης του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, σημείωσε ότι ενώ ορισμένες άλλες χώρες του ΝΑΤΟ είναι επιφυλακτικές όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, η Τουρκία αποτελεί “μπαλαντέρ”.

Η λεπτή ισορροπία που κρατά η Τουρκία

Ο Sinan Ulgen, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Οικονομίας και Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η υποστήριξη της Άγκυρας προς το Κίεβο αποτελεί μέρος μιας “ευαίσθητης και δύσκολης εξισορροπητικής πράξης” λόγω της σχέσης της Τουρκίας με τη Ρωσία. Η σχέση αυτή έχει “στοιχεία συνεργασίας αλλά και στοιχεία ανταγωνισμού και αντιπαλότητας”. 

Ενώ η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να αναγνωρίσει αφενός την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, αφετέρου δεν υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. 

Επίσης, εάν η Ουκρανία και η Ρωσία οδηγηθούν σε πόλεμο, τα ουκρανικά TB2 δεν είναι πιθανό να αποτελέσουν “game-changer”, όπως συνέβη στις μάχες στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

“Αν η Ουκρανία πολεμήσει με τη Ρωσία, η Ρωσία θα τα καταρρίψει”, δήλωσε ο Lee. “Η Ρωσία θα μπορούσε να τα καταρρίψει, ή ακόμη και πριν από αυτό, μπορεί να καταστρέψει τα αεροδρόμια όπου λειτουργούν τα TB2 ή να καταστρέψει τον επίγειο σταθμό ελέγχου”.

“Τα TB2 δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας όπως αυτό που διαθέτει η Ρωσία”.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *