Screenshot 569 5.jpgScreenshot 569 5.jpg

«Δεν απαντά η Κυβέρνηση σε μία συνέντευξη ενός υπουργού της που και αυτός και όλοι οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, αυτό το καλοκαίρι δίνουν τις πιο δύσκολες μάχες με τις πιο πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Κικίλια.

Μιλώντας στο «Parapolitika FM» ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι τα όσα έγιναν σε ένα καλοκαίρι δεν έχουν προηγούμενο και προσέθεσε πως «όταν έρχεται μέσα σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλία το νερό που πέφτει στη Γερμανία σε ένα χρόνο, προφανώς αυτό απαιτεί μια ομαδική δουλειά κι έτσι το αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση κι έτσι θα συνεχίσει να το αντιλαμβάνεται».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει στις καταστροφές το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης «112» λέγοντας πως είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις αυτής της χώρας. «Η μη ύπαρξη του 112 ενδεχομένως να είχε κοστίσει πολύ ακριβά» τόνισε ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε πως «Στη χώρα μας έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές που, ίσως, να μην είχαν χαθεί αν υπήρχε το 112. Και στο 112 προστρέχουν προηγμένες χώρες, όπως η Γερμανία, μετά -για παράδειγμα- τις καταστροφικές πλημμύρες στις οποίες χάθηκαν 180 άνθρωποι».

Σχολιάζοντας τις φήμες περί ανασχηματισμού ο κ. Μαρινάκης είπε: «Αν κάθε φορά που γράφονταν αυτά γίνονταν, τότε θα είχαμε ανασχηματισμό κάθε ένα μήνα και εκλογές κάθε έξι μήνες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάποια τέτοια διάθεση αυτή τη στιγμή. Η διάθεση που υπάρχει και από τον Πρωθυπουργό και από την Κυβέρνηση είναι να εργαστούμε όλοι μαζί σκληρά, ούτως ώστε να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν. Θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

Και προσέθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει, προφανώς, ότι άπαντες δεν αξιολογούμαστε καθημερινώς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο» σημειώνοντας πως «ο πρώτος ο οποίος κάνει σκληρή κριτική για όσα γίνονται, αυτοκριτική – και το έχει κάνει σε όλες τις κρίσεις – είναι ο πρωθυπουργός. Αλίμονο αν υπήρχε κάποιος, ο οποίος λογοδοτεί στους Έλληνες πολίτες, έχει το οποιοδήποτε αξίωμα, είτε στην Κυβέρνηση είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που να είναι στο απυρόβλητο».

Αναφερόμενος εκ νέου στα δημοσιεύματα περί ανασχηματισμού μετά τη ΔΕΘ ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Για να το πω ακόμα πιο καθαρά: Δεν έχω καμία ενημέρωση, καμία ένδειξη για όλες αυτές τις αλλαγές που ακούγονται. Καμία τέτοια ένδειξη. Και για του λόγου το αληθές, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν πάρα πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για την υγεία, για τη δικαιοσύνη, για τα νέα λεωφορεία που θα έχουμε, για τις αλλαγές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για πάρα πολύ σημαντικά θέματα. Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για τον συνεχή έλεγχο της αγοράς, για φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών, που είναι πάρα πολύ επίκαιρα και θα ενταθούν -πολλά πρόστιμα, όπως βλέπετε, αποδίδονται, καταλογίζονται και εισπράττονται-. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι προφανές ότι για να τρέξουν, χρειάζεται μια συνεκτική ομάδα, η οποία υπάρχει. Ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται, προφανώς, τους ανθρώπους οι οποίοι το τρέχουν. Αλλά, ταυτοχρόνως, όλοι μας – το ξαναλέω – καθημερινά αξιολογούμαστε, πριν και πάνω απ’ όλα, από τους πολίτες».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Parapolitika FM

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρώτο μας ερώτημα, νομίζω ότι το περιμένετε κι εσείς, είναι τι απαντά η Κυβέρνηση στη συνέντευξη του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, του κ. Κικίλια, ο οποίος άφησε αιχμές για συγκεκριμένα πρόσωπα, ξεκινώντας από τον κ. Στυλιανίδη, την κ. Κεραμέως…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που είπε ότι το 1% από το «Αιγίς» που είναι 1,7 δισεκατομμύρια, κοντά στα δύο. Το 1% είναι κάτι peanuts.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συν τις επιστολές που έστειλε στον κ. Αγοραστό και τους δημάρχους της περιοχής και, όπως λέει, ακόμη περιμένει απάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι ότι το 112 θα έπρεπε να αναβαθμιστεί και ότι δεν υπάρχουν ούτε ραντάρ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν απαντά η Κυβέρνηση σε μία συνέντευξη ενός Υπουργού της που και αυτός και όλοι οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, αυτό το καλοκαίρι δίνουν τις πιο δύσκολες μάχες με τις πιο πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές. Και, ειδικά, το μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο που είναι αυτή η πλημμύρα, την οποία αντιμετωπίσαμε. Ως προς το πρόγραμμα «Αιγίς» θα παρατεθούν και αναλυτικά τα στοιχεία. Προφανώς είναι ένα πρόγραμμα το οποίο οι πληρωμές επιμέρους εργασιών που γίνονται, γίνονται όταν αποπερατωθούν κάποιες συγκεκριμένες εργασίες. Μέσα στο πρόγραμμα «Αιγίς» υπάρχουν πάρα – πάρα πολύ σημαντικές επιμέρους πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν και με πτητικά μέσα, έχουν να κάνουν και με συγκεκριμένα προγράμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αγορά πτητικών μέσων, σωστά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με αγορά, με ενοικίαση πτητικών μέσων. Επίσης, κάποια επιμέρους του προγράμματος «Αιγίς», από την πρώτη στιγμή είχε ειπωθεί ότι έχουν κάποιο συγκεκριμένο χρόνο ωρίμανσης. Αυτά, νομίζω, είναι καλό να βγουν αναλυτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 1% ισχύει που είπε ο κ. Κικίλιας, κ. Εκπρόσωπε; Ότι μόνο το 1% υπάρχει απορρόφηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα δοθούν αναλυτικά τα στοιχεία. Έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα στην υλοποίηση του προγράμματος «Αιγίς» κι έχουν να γίνουν και πάρα πολλά περισσότερα. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα το οποίο δεν διαρκεί, προφανώς, έναν χρόνο, ή μια αντιπυρική περίοδο.

Το 112 που αναφέρατε, θεωρώ ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις αυτής της χώρας. Η μη ύπαρξη του 112 ενδεχομένως να είχε κοστίσει πολύ ακριβά. Στη χώρα μας έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές που, ίσως, να μην είχαν χαθεί αν υπήρχε το 112 και στο 112 προστρέχουν προηγμένες χώρες, όπως η Γερμανία, μετά -για παράδειγμα- τις καταστροφικές πλημμύρες στις οποίες χάθηκαν 180 άνθρωποι.

Γίνεται δουλειά με τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, με τα λάθη τα οποία υπάρχουν και, προφανώς, πρέπει να διορθωθούν σε μια προφανούς δυσκολίας κατάσταση, σε ένα καλοκαίρι που δεν έχει προηγούμενο. Όταν έρχεται μέσα σε λίγες ημέρες το νερό που πέφτει στη Γερμανία σε ένα χρόνο στη Θεσσαλία, προφανώς αυτό απαιτεί μια ομαδική δουλειά κι έτσι το αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση κι έτσι θα συνεχίσει να το αντιλαμβάνεται. Με το να κρατήσουμε όσα έχουν γίνει, την αυταπάρνηση των ανθρώπων, την άμεση επέμβαση, το γεγονός ότι σώθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και στη Θεσσαλία, οι περιουσίες και στις πυρκαγιές και προφανώς, να διορθώσουμε όλα όσα πρέπει να διορθωθούν ή να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα. Πρώτος ο Πρωθυπουργός το είπε, ο οποίος εξήγγειλε μια σειρά από πρωτοβουλίες στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Πολιτική Προστασία, ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση, το Μαξίμου είναι ευχαριστημένος με το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο ακολουθήθηκε και το οποίο, εντάξει, δεν το χρεώνουμε όλο στον κ. Κικίλια, ή θα υπάρξουν αλλαγές σε όλα, δηλαδή γίνεται μια έρευνα; Το είπατε κι εσείς κιόλας, τι έγινε και τι δεν έγινε. Και ίσως, προσθέτω εγώ, τι θα μπορούσε να γίνει επιπλέον. Η Πολιτική Προστασία μπαίνει στο μικροσκόπιο του Πρωθυπουργού;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα αξιολογήσει και θα βγάλει συμπεράσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείται. Εγώ σας λέω για τον Πρωθυπουργό. Εσείς είστε η φωνή του Πρωθυπουργού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αξιολόγηση είναι μια διαρκής διαδικασία για όλους μας. Αυτό είναι προφανές και αυτονόητο. Αλίμονο αν δεν αξιολογούμαστε και το κυριότερο, ο βασικός μας αξιολογητής και κριτής είναι οι Έλληνες πολίτες. Επειδή διαβάζουμε και διάφορα για αλλαγές προσώπων, για ανασχηματισμούς, τα οποία είτε ανασχηματισμός είτε εκλογές είναι και το αγαπημένο θέμα, ενδεχομένως, για να γράφονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, αλλά ξέρετε συνήθως ότι όταν γράφονται αυτά δεν ξυπνάμε το πρωί και λέμε τι να γράψουμε; Κάποιες πληροφορίες έχουμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν κάθε φορά που γράφονταν αυτά γίνονταν, τότε θα είχαμε ανασχηματισμό κάθε ένα μήνα και εκλογές κάθε έξι μήνες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάποια τέτοια διάθεση αυτή τη στιγμή. Η διάθεση που υπάρχει και από τον Πρωθυπουργό και από την Κυβέρνηση είναι να εργαστούμε όλοι μαζί σκληρά, ούτως ώστε να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν. Θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν σημαίνει, προφανώς, ότι άπαντες δεν αξιολογούμαστε καθημερινώς. Το επαναλαμβάνω. Και ειδικά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Όμως, ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω, ούτε ποτέ μου θα μπορούσα να προαναγγείλω κάτι τέτοιο. Και σημασία έχει το παραδοτέο έργο. Χθες είχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Η χώρα μας εξασφάλισε χρήματα που μέχρι χθες δεν ήταν εξασφαλισμένα. Από διάφορους πόρους, κάποια λεφτά τα οποία δεν θα απορροφούνταν, κάποια λεφτά τα οποία ανακατανέμονται και αυτά είναι 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου φυσικού φαινομένου. Τι μένει τώρα; Μένει τώρα το σημαντικότερο. Αυτά τα χρήματα να δοθούν άμεσα, να αποκατασταθούν οι ζημιές, να απαλυνθούν οι κάτοικοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας παρακαλώ, να κλείνουμε ένα-ένα τα θέματα, γιατί πραγματικά τα λεφτά αυτά είναι θέμα σημαντικό. Εσείς σήμερα, σας ρωτώ ευθέως, κλείνετε τα σενάρια του ανασχηματισμού ή απλώς λέτε είμαι αναρμόδιος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ούτε ποτέ θα μπορούσα να ανοίξω, ούτε ποτέ θα μπορούσα να κλείσω ένα τέτοιο θέμα. Όλα αυτά τα οποία γράφονται και διαβάζονται και ειδικά περί προσώπων, αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία βάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, ο κ. Κικίλιας είναι στο απυρόβλητο του Πρωθυπουργού. Αυτό μας λέτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο. Ο πρώτος ο οποίος κάνει σκληρή κριτική για όσα γίνονται, αυτοκριτική – και το έχει κάνει σε όλες τις κρίσεις – είναι ο Πρωθυπουργός. Αλίμονο αν υπήρχε κάποιος, ο οποίος λογοδοτεί στους Έλληνες πολίτες, έχει το οποιοδήποτε αξίωμα, είτε στην Κυβέρνηση είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που να είναι στο απυρόβλητο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να σας διευκολύνουμε. Χθες υπήρξε μια ανώτατη κυβερνητική πηγή – όχι εσείς, για να το διευκρινίσουμε – που είπε ότι μέχρι και τη ΔΕΘ την Κυριακή δεν θα έχουμε κάποια αλλαγή. Περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και μετά βλέπουμε. ‘Αρα, συμφωνούμε ότι μέχρι την Κυριακή δεν θα έχουμε κάποια κινητικότητα ως προς τα αποτελέσματα της αξιολόγησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να το πω ακόμα πιο καθαρά: Δεν έχω καμία ενημέρωση, καμία ένδειξη για όλες αυτές τις αλλαγές που ακούγονται. Καμία τέτοια ένδειξη. Και για του λόγου το αληθές, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν πάρα πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για την υγεία, για τη δικαιοσύνη, για τα νέα λεωφορεία που θα έχουμε, για τις αλλαγές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για πάρα πολύ σημαντικά θέματα. Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για τον συνεχή έλεγχο της αγοράς, για φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών, που είναι πάρα πολύ επίκαιρα και θα ενταθούν -πολλά πρόστιμα, όπως βλέπετε, αποδίδονται, καταλογίζονται και εισπράττονται-. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι προφανές ότι για να τρέξουν, χρειάζεται μια συνεκτική ομάδα, η οποία υπάρχει. Ο Πρωθυπουργός εμπιστεύεται, προφανώς, τους ανθρώπους οι οποίοι το τρέχουν. Αλλά, ταυτοχρόνως, όλοι μας – το ξαναλέω – καθημερινά αξιολογούμαστε, πριν και πάνω απ’ όλα, από τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμπιστεύεται και τον κ. Κικίλια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κυρία Κοραή, είναι δυνατόν κάποιος να βρίσκεται σε μία θέση, μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού και να μην χαίρει της εμπιστοσύνης του;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αυτά συμβαίνουν στην Κυβέρνηση, αλλά η Αντιπολίτευση κάνει κριτική και το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή -δεν έχει βέβαια τους βουλευτές, θα απευθυνθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, φαντάζομαι κάποια στιγμή. Πώς τη βλέπετε εσείς αυτή την κίνηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και πώς θα σταθείτε απέναντι σε αυτή την κίνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην καταγραφή των ζημιών, την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων. Το συντομότερο δυνατό να αρχίσουν να δίνονται και αποζημιώσεις και να αρχίσουν και οι εργασίες. Για την άμεση υδροδότηση που προχωράει μετά από πολλούς ελέγχους, για να κριθεί ασφαλές το νερό. Την άμεση ηλεκτροδότηση. Και κυρίως όλες τις ενημερώσεις που κάνει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας και συνολικά το Υπουργείο Υγείας για τους υγειονομικούς κινδύνους, οι οποίοι κρύβονται σε ένα τόσο πολύ δύσκολης αντιμετώπισης φυσικό φαινόμενο. Από εκεί και πέρα, όπως συνέβη σε όλες τις περιπτώσεις εισαγόμενων κρίσεων, φυσικών καταστροφών, για κάθε τι, η Κυβέρνηση είναι η πρώτη που επιζητά την κριτική, επιζητά τον έλεγχο, την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν είμαστε εκεί, το ξαναλέω. Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό το οποίο συμβαίνει, κυρίως για τους κατοίκους, τους ανθρώπους αυτούς. Είναι πάρα πολλά τα θέματα τα οποία υποχρεούται και καλείται η Κυβέρνηση να διαχειριστεί και τα διαχειρίζεται καθημερινά, είναι εκεί. Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ο κ. Μπρατάκος, μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη, ο κύριος Τριαντόπουλος, η κυρία Αγαπηδάκη, ο κύριος Λιβάνιος, είναι από πάνω, όπως οφείλουμε να είμαστε από πάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα αρχίσει ο κόσμος να παίρνει αυτή την πρώτη βοήθεια, αυτή την αρωγή, να μπαίνει στον λογαριασμό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο στόχος είναι το συντομότερο δυνατό. Να συντμηθούν με βάση τα όσα ισχύουν στον νόμο όλες οι προθεσμίες, να γίνουν όλα σωστά, αλλά με το ταχύτερο δυνατό. Δηλαδή, δεν μιλάμε ούτε για βδομάδες, προφανώς, ούτε για πολλές ημέρες. Ο στόχος είναι να γίνει αυτό άμεσα. Ο στόχος είναι να ανοίξει άμεσα η εθνική οδός και γίνονται προς αυτό κινήσεις. Ο στόχος είναι άμεσα να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές, να υδροδοτηθούν ακόμα και οι περιοχές που ακόμα δεν έχει δοθεί σχετική έγκριση. Να ηλεκτροδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Προχωράει αυτό με πολύ μεγάλες ταχύτητες -δεδομένου του φαινομένου- από τον ΔΕΔΔΗΕ. Προφανώς θα γίνει κριτική, θα γίνει και αξιολόγηση. Το πιο σημαντικό για μας είναι οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι δοκιμάστηκαν από το μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο, να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό με ασφάλεια στη ζωή τους. Να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, να αποκατασταθούν, να αποζημιωθούν, να πάρουν τα χρήματα που πρέπει. Είναι σημαντικό ότι η χώρα μας δεν θα δανειστεί λεφτά και αυτό έγινε μέσα σε δύο μέρες, για να καλύψει σχεδόν το σύνολο όλων των αναγκών για τα έργα υποδομής, για τα αντιπλημμυρικά έργα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι θα φτάσουν τα 2,5 δις; Λίγα τα βλέπω. Και τα αντιπλημμυρικά είναι, όλα μέσα που θα χρειαστούν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Φαίνεται ότι για τα αντιπλημμυρικά και τα έργα υποδομής τα χρήματα αυτά είναι σημαντικά και αρκετά. Θα πάρει η χώρα μας, πιθανότατα, μέχρι και 400 εκατομμύρια επιπλέον από το Αγροτικό Ταμείο και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρώπης. Αξίζει να πούμε και κάτι ακόμα. Η ελληνική οικονομία δεν είναι εκεί που ήταν. Η Ελλάδα πλέον δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και το παράδειγμα προς αποφυγή. Η Ευρώπη σέβεται την Ελλάδα απολύτως. Μέσα σε δύο μέρες η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι οι αρμόδιοι Επίτροποι άκουσαν την Ελλάδα, προφανώς σε ένα πρωτοφανές πρόβλημα που είχε, ανταποκρίθηκαν άμεσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, όμως, ακούσαμε και τον Πρωθυπουργό να λέει ότι πρέπει να έρθουν και άλλα λεφτά. Τον ακούσαμε. Και είπε ότι ο ίδιος θα αναλάβει να πείσει. Δηλαδή, δεν έχουμε και καμιά Ευρωπαϊκή Ένωση που μοιράζει χρήμα. Στην ουσία μας λέει, αυτά τα δικά σας λεφτά, πάρτε τα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τρεις επισημάνσεις. Πρώτον, το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία από εκεί που χαρακτηριζόταν «για τα σκουπίδια», τώρα έχει ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα, έχει πρωτογενή πλεονάσματα, έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης του χρέους, νομίζω παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο να μπορεί να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός πάντοτε διεκδικεί περισσότερα για τη χώρα. Και τα καταφέρνει. Στην πανδημία δόθηκαν πάνω από 43 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Για την αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης στο ρεύμα και στη συνέχεια στα τρόφιμα το μοντέλο το οποίο εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο τώρα να έρθουμε και στις απαντήσεις που περιμένει η Θεσσαλία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι προφανές ότι αυτό το οποίο τονίζει σε ανώτατο επίπεδο ο Πρωθυπουργός και θα το τονίσει και στις επόμενες διεθνείς του παρουσίες, σε όλα τα επίπεδα, είναι ότι ζούμε μία νέα πρωτοφανή πραγματικότητα που πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα και στη χρηματοδότηση. ‘Αρα, είναι δεδομένο ότι δεν θα σταματήσουν οι ενέργειές του στα όσα ήδη έγιναν χθες στο Στρασβούργο. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας οφείλει και το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να διεκδικεί τα περισσότερα για τη χώρα του. Αυτά που δικαιούται με βάση τις κρίσεις που υπομένουν οι πολίτες, εισαγόμενες κρίσεις και συνθήκες τις οποίες δεν τις έχουμε βιώσει στο παρελθόν, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα φυσικό φαινόμενο που δεν έχουμε ξανασυναντήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω σήμερα στα parapolitika.gr, ότι θα υπάρξει μία Task force, που θα εποπτεύει όλη την ιστορία της αποκατάστασης στη Θεσσαλία και τα χρήματα που σιγά-σιγά θα διοχετευτούν. Αναφέρεται ότι επικεφαλής θα είναι η έμπειρη Λετονή διπλωμάτης και νυν Γενική Γραμματέας της Κομισιόν, η κυρία Ίλσε Γιουχανσόνε και ο Υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Θάνος Πετραλιάς. Και σχολιάζουν πολλοί ότι βάλαμε και τους Ευρωπαίους σε όλη αυτή την ιστορία για να πάνε, αυτή τη φορά, τα κονδύλια εκεί που πρέπει και να μην λοξοδρομήσουν, όπως πολλές φορές έχει συμβεί. Είναι έτσι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, έχουν γίνει αρκετά έργα. Ήταν έργα που έγιναν και για τον ΙΑΝΟ. Πάνω από εξήντα έργα, πάνω από 140 εκατομμύρια. Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά. Γιατί κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά σε αυτή την έκταση. Δηλαδή κανένα έργο, με λίγα λόγια, δεν θα μπορούσε να περιορίσει πλήρως, δηλαδή να εκμηδενίσει τις συνέπειες αυτού του φυσικού φαινομένου. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι πλέον πρέπει να είμαστε ακόμα περισσότερο, αυτό που λέμε από πάνω, ούτως ώστε αυτά να γίνουν σωστά, γρήγορα και αποτελεσματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το άλλο ερώτημα είναι, ακριβώς, επειδή έχει προκύψει αυτή η τεράστια καταστροφή στους συμπολίτες μας, στη Θεσσαλία και αλλάζουν και τους οικονομικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, υπάρχει περίπτωση να είναι πολύ μικρό το πακέτο των παροχών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και να μην δοθούν αυτά τα οποία θα ήθελε εξ αρχής;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς να πούμε ότι το σύνολο του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, το 50% του οποίου έχει ήδη ψηφιστεί, θα εφαρμοστεί και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είμαστε ασυνεπείς. Όπως συνέβη την προηγούμενη τετραετία και αυτήν την τετραετία θα είμαστε απολύτως συνεπείς. Δεύτερον, δεν αντιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός την ΔΕΘ και καμία ομιλία του, ως μια ευκαιρία πρόσκαιρων παροχών. Ο στόχος είναι να προβαίνουμε σε συνεχείς στοχευμένες και κοστολογημένες κινήσεις, που να αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Market pass, η επέκταση του Market pass έως το τέλος του χρόνου, ισχύει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επιμέρους μέτρα για επιμέρους παρεμβάσεις εξαγγέλλονται από τον Πρωθυπουργό. Μας ενδιαφέρουν τα στοχευμένα μέτρα, που είναι σημαντικά, βοήθησαν και βοηθάνε πολύ. Όποτε υπάρχει μεγάλη ανάγκη και υπέρμετρες αυξήσεις το Κράτος θα είναι εκεί όπως ήταν εκεί και θα παραμείνει παρόν σε κάθε τέτοια πρόκληση. Όμως τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, μας ενδιαφέρουν περισσότερο και το κάνουμε και πράξη με όσα έχουμε νομοθετήσει, τα μόνιμα μέτρα. Γιατί αυτά αντιμετωπίζουν τις κρίσεις, αλλά μένουν όταν οι κρίσεις αρχίζουν και φεύγουν. Και, βέβαια, το ξαναλέω και θέλω να το πω και από τον «αέρα» του σταθμού σας και την ευκαιρία που μου δίνεται, ειδικά μετά και από αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία. Θα είμαστε αμείλικτοι, όπως έχουμε αποδείξει με πολλές άλλες περιπτώσεις προστίμων και ελέγχων, σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων κερδών. Αν κάποιοι νομίζουν ότι σε μια κρίση, όπως στη Θεσσαλία θα βρουν αφορμή για να αυξήσουν πρόσκαιρα και αδικαιολόγητα τις τιμές, θα βρουν απέναντί τους το Κράτος και τις συντεταγμένες του δομές με πάρα πολύ αυστηρά πρόστιμα. Γιατί ένα πράγμα είναι να αυξάνεις το εισόδημα δίκαια και για όλους – όπως το κάνουμε – και ένα άλλο πράγμα είναι να είσαι εκεί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και όταν βλέπεις κάποιους οι οποίοι περιμένουν στη γωνία για να βγάλουν αδικαιολόγητα κέρδη πάνω σε μια κρίση, να επιβάλεις τα πρόστιμα τα οποία προβλέπονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή βλέπω εδώ, από τους ακροατές μας, έχουμε αρκετά ερωτήματα, πότε θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις στη Θεσσαλία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι λογικό να τα ρωτάνε αυτά οι άνθρωποι. Δεν θέλω να πω κάτι για το οποίο θα πέσω έξω έστω και σε μισή μέρα γιατί σέβομαι απόλυτα την αγωνία τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια εικόνα θα έχετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η εικόνα που έχω είναι ότι θα έχουμε τις ταχύτερες δυνατές καταβολές όλων των μέτρων σταδιακά. Πρώτα των προσωρινών και στη συνέχεια των μόνιμων αποκαταστάσεων. Όλα όσα έχουν εξαγγελθεί θα εφαρμοστούν σε ένα πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορώ να πω σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας δώσετε και ένα περίγραμμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ; Θα κάνει την ομιλία το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο και θα δώσει και τη συνέντευξη Τύπου, σωστά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην ΔΕΘ, δεν θα επισκεφθεί Περίπτερα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν θα υπάρχουν επισκέψεις σε Περίπτερα. Θα ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για το Σαββατοκύριακο, συνολικό. Ως προς την ομιλία, νομίζω καλύτερα να ακούσουμε από τον ίδιο, τι έχει να πει για όσα θα γίνουν στη χώρα, όσα έχουν γίνει, όλα όσα προγραμματίζονται να γίνουν, τις μεγάλες αλλαγές, πως προχωράμε και πόσα άλλα πρέπει να προχωρήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λένε πολλοί ότι από τον Ιούλιο που έγινε η καινούργια Κυβέρνηση και με το rotation και όλα αυτά, το καράβι δεν προχωράει και πολύ. Μπορεί να έχει βρει ξέρα, μπορεί να μην φυσάει άνεμος. Χρειάζονται «Ιφιγένειες» για να φυσήξει ξανά άνεμος και να προχωρήσει το καράβι της Κυβέρνησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε διαχειριστεί, πρωτοφανή φυσικά φαινόμενα. Και προφανώς και εκεί εντοπίζονται πράγματα, που πρέπει να γίνουν καλύτερα ή διαφορετικά ή πιο γρήγορα. Αλλά έχει γίνει και μια τιτάνια προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό θα το κρίνουν στο τέλος οι πολίτες και προφανώς θα το κρίνουν αυστηρά, όπως σε κάθε περίπτωση. Από εκεί και πέρα, όμως, η Κυβέρνηση αυτή σε δυόμιση μήνες έχει προχωρήσει σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Το οικονομικό νομοσχέδιο. Κατατίθεται, σήμερα, ένα εργασιακό νομοσχέδιο με πάρα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων, εκκρεμότητες δεκαετιών. Έχει δοθεί ουσιαστικά διευκόλυνση στο δικαίωμα ψήφου στους κατοίκους του εξωτερικού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μου απαντήσατε αν χρειάζονται «Ιφιγένειες»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θέλω να πω ότι δεν πιστεύουμε στις «Ιφιγένειες» και δεν γίνεται πολιτική ούτε με καλάθια, ούτε με «Ιφιγένειες», ούτε με τέτοια λογική. Δεν την αντιλαμβάνεται έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιστεύουμε στα παραδοτέα, πιστεύουμε στη λογοδοσία, πιστεύουμε στο αποτέλεσμα και βέβαια στην αυτοκριτική και στη σκληρή κριτική. Και όταν αυτή υπάρχει, τότε υπάρχει και αποτέλεσμα.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *