1 570x3501 570x350

Έντονες διαφωνίες φαίνεται ότι επικρατούν ανάμεσα στα μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τον «οδικο χάρτη» εκλογής νέου προέδρου στο κόμμα καθώς φαίνεται να μην υπάρχει συναίνεση για τις ημερομηνίες της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την ώρα διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία για τις τελικές ημερομηνίες για την εκλογή της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς είχε προηγηθεί μια διήμερη και συναισθηματικά φορτισμένη συνεδρίαση.

Μετατοπίζοντας το χρονοδιάγραμμα κατά μια εβδομάδα αργότερα, η επικαιροποιημένη εισήγηση που κατέθεσε ο Αναπληρωτής Γραμματέας του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης προβλέπει:

3 Σεπτεμβρίου : διαρκές συνέδριο
10 Σεπτεμβρίου: Πρώτος γύρος εκλογών
16 Σεπτεμβρίου: Δεύτερος γύρος εκλογών

Με το χρονοδιάγραμμα αυτό στη ΔΕΘ θα παραστεί ο/η νέα Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιώντας την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς στις 17 Σεπτεμβρίου, χωρίς να πραγματοποιηθεί η Συνέντευξη Τυπου προς τα ΜΜΕ.

Προς ψηφοφορία, ωστόσο, κατατέθηκε και δεύτερη πρόταση, από πλευράς των «προεδρικών», η οποία προβλέπει:

3 Σεπτεμβρίου: Διαρκές συνέδριο
24 Οκτωβρίου: έκτακτο συνέδριο
26 Νοεμβρίου: Εκλογή Προέδρου

Πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία , αφού είχε προηγηθεί μια διήμερη και συναισθηματικά φορτισμένη συνεδρίαση. 1Η πρόταση της πλειοψηφίας πέρασε με 160 ψήφους υπέρ , 88 κατά, ενώ καταγράφηκαν και δυο παρών , όπως και δύο λευκά.

Έτσι, αποφασίστηκε η εκλογή να πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου – και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, στις 16 Σεπτεμβρίου

Η στήριξη Βούτση σε Αχτσιόγλου, η κριτική Μπίστη σε Τζουμάκα και η κριτική της «Ομπρέλας»

Νωρίτερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είχε εκφράσει τη στήριξη του στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου. «Δεν αρκεί η κατάθεση της προσωπικής μας αλήθειας και η απλή στήριξη στην πάγια ιδεολογική και πολιτική προτίμηση του καθένα μας, μια ψυχολογία που και εμένα με αγγίζει και με συνέχει και την οποία σέβομαι απεριόριστα, όταν μάλιστα προσωποποιείται σε στελέχη του επιπέδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου», όπως είπε, κάνοντας και μια συναισθηματική αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όπως είναι γνωστό, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» , υπό την άτυπη ηγεσία του πρώην υπουργού Οικονομικών – αλλά στράφηκε προς την Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας για την ανάγκη να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νεότερη γενιά στελεχών.

Εντωμεταξύ να αναθεωρήσει σχετικά με την απόφαση του να κατέλθει στην κούρσα για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε ο Νίκος Μπίστης κατά την ομιλία του από τον Θόδωρο Τζουμάκα. Ο ίδιος χαρακτήρισε μονόδρομο την υποστήριξη του Γιώργου Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής. Τέλος, «τούτων δεδομένων τα κριτήρια της δικής μου επιλογής είναι δυο. Ποιος /α θα κρατήσει συσπειρωμένο το κόμμα και παράλληλα θα έχει μεγαλύτερο πέρασμα στην κοινωνία . Και ο κλήρος πέφτει στην Εφη», κατέληξε.

«Η ΝΔ κατόρθωσε να αξιοποιήσει το έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργήθηκε αντικειμενικά ήδη από το 2015, με το δημοψήφισμα» διαπίστωσε σε κείμενο συμβολής της η «Ομπρέλα» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας σκληρή κριτική για τα πεπραγμενα της τελευταίας τετραετίας. Υπογράφεται από τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Λάμπρου, αλλά εκφράζει τα στελέχη της συγκεκριμένης στο σύνολό τους.

Παραίτηση Σπίρτζη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δε, την παραίτησή του και επίσημα από τη θέση του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και επίσημα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Χρήστος Σπίρτζης είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τον «οδικό χάρτη» της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι τη θέση του Χρίστου Σπίρτζη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος από το Σάββατο είναι ο τέταρτος υποψήφιος για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία κόμματος.

Μιλώντας στην Κ.Ε , ο κ. Σπίρτζης είπε μεταξύ άλλων: «Οι διαδικασίες που προτείνονται αφορούν όσους έχουν την αγωνία να τελειώνουμε γρήγορα. Να μην απευθυνθούμε στην κοινωνία» ανέφερε κατά την τοποθέτηση του ο Χρήστος Σπιρτζης και πρόσθεσε πως «γι αυτό και δεν θα μετέχω σε διαδικασίες, εκλογής Προέδρου, με προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα, χωρίς να απευθυνθούμε στην κοινωνία». «Δυστυχώς τα γεγονότα της βραδιάς των εκλογών, δεν καταδικάστηκαν. Δεν διαψεύστηκαν πρωτοσέλιδα για σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ, ούτε ζητήθηκε συγγνώμη, για όσα καταγγέλθηκαν στα όργανα. Ούτε όμως ακούστηκε έστω και μία φωνή αποδοκιμασίας, μια λέξη αποδοκιμασίας από τις εγγύτερες πολιτικά ομάδες» ανέφερε και συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι τιμή μας που συνεχίσαμε να είμαστε σε ένα κόμμα, που ήταν αφιλόξενο, που δεν ήθελε την διεύρυνση, που ήθελε να υπάρχει αναντιστοιχία στο εκκλησίασμα του κόμματος και στο ιερό του».

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *