Σαρηγιάννης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε νέο κύμα κορωνοϊού με 30.000 κρούσματα την ημέρα!

koronoios test

Στην υποπαραλλαγή «Κένταυρος», η οποία μπορεί να φέρει νέο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο,  αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης,

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε ένα νέο κύμα με μέχρι και 30.000 κρούσματα την ημέρα.

Σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται γύρω από τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων μπορεί να φθάνει ακόμα και τις 20.000, ο καθηγητής στάθηκε στο πώς ενδεχομένως θα είναι τα πράγματα με την πανδημία από τον Σεπτέμβριο και την υποπαραλλαγή «Κένταυρος».

 «Θα είναι μια μεικτή περίοδος, με την αρχή του Σεπτεμβρίου να είναι σχετικά καλή γιατί θα υπάρχει ουσιαστικά το αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης που βλέπουμε τον Αύγουστο», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Η αποκλιμάκωση που βλέπουμε αυτή την περίοδο, όπως σημείωσε ο καθηγητής, δεν οφείλεται σε κάποια μέτρα, αλλά σε κάποιο είδος φυσικής ανοσίας σε πολλές τοπικές περιοχές.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι γύρω από την χώρα υπάρχει η υποπαραλλαγή “Κένταυρος”, που έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα από τις άλλες δύο παραλλαγές τις Όμικρον, που σημαίνει ότι θα κυριαρχήσει αν μπει στη χώρα» είπε ο καθηγητής. «Πιστεύω ότι είναι απίθανο να μην μπει στη χώρα εφόσον έχουμε αυξημένες τουριστικές ροές τον Αύγουστο», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης πως αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι μπαίνει στην χώρα τον Αύγουστο, θα δώσει ένα νέο κύμα, το οποίο θα αρχίσει να εξελίσσεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. «Ενδεχομένως να δούμε μια γρήγορη αύξηση» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί αν τα μέτρα μείνουν ως έχουν.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτίμησε μάλιστα ότι τέλος Αυγούστου θα έχουμε περίπου 10.000 κρούσματα, με την πτώση να φθάνει μέχρι και τις 6.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και στην περίπτωση που κυριαρχήσει η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» και δεν λάβουμε μέτρα, τα κρούσματα ενδεχομένως να φτάσουν και τις 30.000.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *