Νέα εργοτάξια σε όλη την Ελλάδα το 2022 προαναγγέλλει ο Καραμανλής

karamanlis

Το 2021 ήταν πράγματι το έτος των υποδομών και το 2022 θα είναι το έτος που σε όλη την Ελλάδα θα ανοίγουν και νέα εργοτάξια, δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα: “Κεντρική Μακεδονία 2022: Έτος ανασυγκρότησης και δημιουργίας”.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι στην αντίστοιχη εκδήλωση πέρσι τέτοια εποχή, είχε τολμήσει έναν χαρακτηρισμό: ότι το 2021 θα είναι το έτος των υποδομών. “Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν πολύ καλά πόσο απεχθάνομαι τα μεγάλα λόγια και τις βαρύγδουπες εκφράσεις. Ξέρουν ότι η πολιτική σχολή που υπηρετώ, προτιμά τις πράξεις έναντι των λόγων”, σημείωσε και πρόσθεσε:

“Δείτε όμως πού βρισκόμαστε σήμερα… Έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων 13 δισ. ευρώ. Από αυτά, ήδη έχουμε συμβασιοποιήσει πάνω από 3,2 δισ. ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμβασιοποιήσει μόλις 800εκ. σε 4,5 χρόνια. Και επιπλέον από αυτά τα 3,2, άλλα 6,5 δισ. έργα είναι σε προχωρημένη διαγωνιστική διαδικασία.”

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε το σχέδιο της Κυβέρνησης για τις Υποδομές σε τρία βήματα:

Βήμα Πρώτο: Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ενώ επιπλέον συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τις πρότυπες προτάσεις. “Ενώνουμε δυνάμεις με τον ιδιωτικό τομέα -όπως κάνουμε και με τα ΣΔΙΤ- για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα”, επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Βήμα Δεύτερο: Εκπονήθηκε για πρώτη φορά ένας ενιαίος Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός Υποδομών. “Όλα τα έργα, πλέον, εντάσσονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο. Δεν είναι αποσπασματικά”, σημείωσε.

Βήμα Τρίτο: Κοστολόγηση και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Με αυτά τα τρία βήματα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, επισήμανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κατέστη εφικτό εμβληματικά έργα να ξεμπλοκάρουν μετά από χρόνια και νέα έργα να ξεκινούν.

Αναφέρθηκε στην οριστική λύση στο ζήτημα του Μετρό της Θεσσαλονίκης, την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, τις επεκτάσεις της Γραμμής 3 προς Πειραιά, το Πατρών- Πύργου, το Βόρειο Τμήμα του Ε65 και την επιτάχυνση εργασιών του Νότιου Τμήματος, το Βόρειο Οδικό Άξονας Κρήτης, το Άκτιο- Αμβρακία.

Αλλά και στα έργα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: Οδικός Άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Μπράλος- Άμφισσα, Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, Ανατολική Περιφερειακή Αλεξανδρούπολης, ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού.

Στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης έχουν προτεραιότητα η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία 

Υπογράμμισε δε ότι στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Κεντρική Μακεδονία έχουν προτεραιότητα. Και επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά, που ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται ένα τόσο ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει τα εξής μεγάλα έργα:

-Την Ανατολική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, το λεγόμενο Flyover.

-Την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση 6ου προβλήτα.

-Την επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά.

-Τους οδικούς άξονες Θεσσαλονίκης- Έδεσσας και Δράμας- Αμφίπολης.

Αλλά και μια σειρά από μικρότερα, αλλά πολύ σημαντικά έργα, που θα συμβάλλουν καθοριστικά την ουσιαστική αναβάθμιση της πόλης: Κατασκευή 16 νέων σχολικών μονάδων, ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου, οδική σύνδεση με το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, οδικός άξονας Θέρμη-Γαλάτιστα, το ορφανό χιλιόμετρο της Ποτίδαιας, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της λαχαναγοράς, η διευθέτηση των ρεμάτων στο Ωραιόκαστρο και η αποχέτευση των ομβρίων στο Δήμο Καλαμαριάς.

“Έργα που όλα μαζί, όταν ολοκληρωθούν, μαζί ασφαλώς με το κύριο έργο του Μετρό αλλά και με τη δραστική ενίσχυση του ΟΑΣΘ -όπου ήδη έχουμε σχεδόν διπλασιάσει λεωφορεία από το 2019, θα αλλάξουν θεαματικά τη Θεσσαλονίκη”, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Η νέα γενιά έργων αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε και στη νέα γενιά έργων που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας.

“Τώρα που έχουν πάρει το δρόμο τους όλα τα αναγκαία μεγάλα οδικά έργα, σειρά έχει η ανάπτυξη επιτέλους του σιδηροδρομικού μας δικτύου. Τα σιδηροδρομικά είναι τα έργα του αύριο. Έχουν διπλό στόχο. Από τη μία αναβαθμίζουν την Ελλάδα στο χάρτη των εμπορευματικών μεταφορών. Γίνεται η Ελλάδα ένα logistic hub. Αλλά είναι και σε πλήρη αρμονία με την ατζέντα της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη. Γι’ αυτό και ανακοινώσαμε το μεγαλύτερο πακέτων σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ύψους 4 δισ. ευρώ, με τη διαδικασία της μελετοκασκευής. Ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα αναβάθμισης κι εξηλεκτρισμού του υφιστάμενου δικτύου του ΟΣΕ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ”, σημείωσε.

Εξήγησε ότι στόχος είναι να ενωθούν όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας με ένα σύγχρονο και αξιόπιστο σιδηροδρομικό δίκτυο. Και να δημιουργηθούν κοντά σε αυτά, σύγχρονα εμπορευματικά κέντρα. “Μόνο έτσι θα καταστεί η Ελλάδα κόμβος υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μόνο έτσι θα συμβάλλουμε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και θα βγούμε επιτέλους από ένα φαύλο κύκλο αποεπένδυσης και έλλειψης ανταγωνιστικών υπηρεσιών, ειδικά στον τομέα των μεταφορών”, τόνισε, ενώ σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε άλλωστε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος πρωτοστατεί πλέον στο brain gain και ταυτόχρονα οι κατασκευές ηγούνται της συνολικής προσπάθειας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *