Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τους Δημάρχους Περιφέρειας Μαγνησίας – «Ξεκλειδώνουμε» την αναπτυξιακή δύναμη της χώρας

mitsotakis 6

Τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τη Μαγνησία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους οκτώ Δημάρχους της περιοχής.

«Θέλω οι πολίτες σε όλη τη χώρα να γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε μόνο με τα μεγάλα, με τις εθνικές πολιτικές, τη μείωση των φόρων, τη μείωση των εισφορών, την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά θέλω σε κάθε πόλη, σε κάθε Δήμο, σε κάθε χωριό να γνωρίζουν ότι ασχοληθήκαμε και με τα μικρά προβλήματα» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Όταν ζήτησα από τους συνεργάτες μου να υπολογίσουν, συνολικά, την αξία των έργων που γίνονται στη Μαγνησία διαπιστώσαμε ότι ξεπερνούν τα 650 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η δική μας η δουλειά είναι να “ξεκλειδώσουμε” την αναπτυξιακή δυναμική και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες σε επίπεδο Περιφέρειας, σε επίπεδο Δήμων, αφενός να αντιμετωπίσουν εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, αφετέρου να προδιαγράψουν και ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που θα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια τόνισε: «Εμείς όταν συνεργαζόμαστε με Δήμους δε βλέπουμε κόμματα, βλέπουμε δημοτικές αρχές και συνεργαζόμαστε με αποκλειστικό κριτήριο την αξιοκρατία, την ταχύτητα υλοποίησης έργων τα οποία εσείς έχετε δρομολογήσει και το τι είναι τελικά καλό για τις τοπικές σας κοινωνίες».

Αναφερόμενος σε ζητήματα πολιτικής προστασίας ενόψει και του καλοκαιριού, ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία των τοπικών αρχών με την κεντρική διοίκηση. «Χρειάζεται προφανώς η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, των εθελοντικών μας οργανώσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς να ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία συνέβησαν πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού της έργου».

«Ξέρουμε ότι μας έπεσαν πάρα πολλά και αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά πιστεύω με πείσμα και μεθοδικότητα τις ξεπερνάμε, θα ξεπεράσουμε και τις τωρινές δυσκολίες της ενεργειακής κρίσης. Γνωρίζετε ότι έχουμε δρομολογήσει ένα πολύ ευρύ πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και πολύ σύντομα και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να βλέπουν τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα ξεπεράσουμε και αυτήν την δυσκολία και θα κριθούμε συνολικά για το έργο μας, ένα έργο το οποίο έχει εθνικά χαρακτηριστικά, περιφερειακά χαρακτηριστικά και τοπικά χαρακτηριστικά» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν αναλυτικά τα τοπικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων το δικαστικό μέγαρο, το νοσοκομείο του Βόλου, η ανάπτυξη του λιμανιού, η παράκαμψη του περιφερειακού δρόμου,το ζήτημα της επικοινωνίας της Αλοννήσου και της Σκοπέλου και η ανάγκη αντιπλημμυρικών στο Πήλιο. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει σύσκεψη με τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αντίστοιχη αυτής που έγινε με τους ορεινούς Δήμους, γιατί και τα μικρά νησιά έχουν ιδιαιτερότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργος παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, ο Δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχαήλ Μιτζικός, ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης και οι βουλευτές Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Λιούπης και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός περπάτησε σε δρόμους στο κέντρο του Βόλου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες που συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο γύρω από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου.

«Η σύγχρονη Ελλάδα της αυτοπεποίθησης είναι και θα είναι έργο όλων μας. Είμαι υπερήφανος για το έργο που έχουμε επιτελέσει αυτά τα τρία χρόνια. Έχω πλήρη συναίσθηση, όμως, των δυσκολιών που η χώρα και η κοινωνία αντιμετωπίζει σήμερα. Και ένα πράγμα μπορώ να σας πω: όπως ξεπεράσαμε τις μεγάλες δυσκολίες ξεκινώντας από τον Έβρο, μετά την πανδημία, τις περιπέτειες στο Αιγαίο και ορθώσαμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της εθνικής κυριαρχίας, με την ίδια ένταση, με την ίδια εργατικότητα, θα σκύψουμε και πάνω στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια πληθωριστική κρίση, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «η ακρίβεια είναι εισαγόμενο πρόβλημα, την αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης. Δεν υπάρχει κυβέρνηση στον κόσμο που να μην πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της αύξησης του κόστους ζωής. Θα τα λύσουμε και αυτά τα προβλήματα όμως. Από τον Ιούλιο θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα περιορίσει σε ανεκτά επίπεδα τις αυξήσεις» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Θα στηρίξουμε στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού την κοινωνία, τις παραγωγικές δυνάμεις, τους αγρότες μας, οι οποίοι γνωρίζουν πόσο κοντά τους έχουμε σταθεί, τους κτηνοτρόφους μας και θα κάνουμε όλοι μαζί το βήμα μας αξίζει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Μαγνησία ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, όπου υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Βόλου
Λοιπόν, είχαμε μία εξαιρετικά παραγωγική σύσκεψη με τους Δημάρχους της Μαγνησίας, τον κ. Περιφερειάρχη, τους Υπουργούς, τους Βουλευτές.

Θέλω κατ’ αρχάς να εκφράσω την πολύ μεγάλη ικανοποίησή μου για το επίπεδο της θεσμικής συνεργασίας. Εμείς όταν συνεργαζόμαστε με Δήμους δε βλέπουμε κόμματα, βλέπουμε δημοτικές αρχές και συνεργαζόμαστε με αποκλειστικό κριτήριο την αξιοκρατία, την ταχύτητα υλοποίησης έργων τα οποία εσείς έχετε δρομολογήσει και το τι είναι τελικά καλό για τις τοπικές σας κοινωνίες.

Και πιστεύω ότι αναγνωρίστηκε από εσάς ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια, είναι πρωτόγνωρα για τα δεδομένα τουλάχιστον του ελληνικού κράτους και των τελευταίων δεκαετιών.

Όταν ζήτησα από τους συνεργάτες μου να υπολογίσουν, συνολικά, την αξία των έργων που γίνονται στη Μαγνησία διαπιστώσαμε ότι ξεπερνούν τα 650 εκατομμύρια ευρώ. Το λέω αυτό διότι πολλές φορές χάνουμε τη μεγάλη εικόνα βλέποντας επιμέρους τομείς του κυβερνητικού έργου. Είναι όμως μία πολύ σημαντική παρέμβαση η οποία γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα, ξεκινώντας από το Πρόγραμμα «Τρίτσης», ένα εμβληματικό πρόγραμμα από το οποίο όλοι σας θα ωφεληθείτε και θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε χρόνιες παθογένειες όπως -παραδείγματος χάρη- τα ζητήματα της αγροτικής οδοποιίας, της ορεινής οδοποιίας, ζητήματα για τα οποία δεν είχαν εκταμιευθεί πόροι εδώ και δεκαετίες. Τώρα αντιμετωπίζουμε εκκρεμότητες οι οποίες μας έρχονται από το παρελθόν.

Είχα την ευκαιρία, εγώ και οι συνεργάτες μου, να κάνουμε μία πλήρη καταγραφή των προβλημάτων τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα. Θέλω να πω ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» στους βουλευτές μας αι πρέπει να σας πω ότι είναι πάντα στην πρώτη γραμμή ανάδειξης ζητημάτων, όπως επιτάσσει ο ρόλος τους και πιστεύω ότι έχουν μια πολύ καλή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς. Δεν είναι όλοι εδώ σήμερα, αγαπητέ μου Δήμαρχε, αλλά θίξαμε και θέματα τα οποία δεν άπτονται αρμοδιοτήτων Υπουργών οι οποίοι είναι παρόντες, όπως ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη ή στην υγεία.

Όταν βλέπω συνολικά τις προοπτικές της Μαγνησίας -νομίζω είχες δίκιο, νομίζω εσύ το είπες Δήμαρχε- ότι δεν είναι πολλές οι περιοχές της χώρας οι οποίες να μπορούν να συνδυάζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα: θάλασσα, βουνό, ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα, νησιά, υποδομές, λιμάνια, αεροδρόμια.

Όλες οι προοπτικές, λοιπόν, για να μπορέσει η Μαγνησία να είναι πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη νομίζω ότι βρίσκονται εδώ, σε αυτόν τον τόπο με τον οποίο εξάλλου -όπως ξέρετε έχω πολύ στενούς προσωπικούς δεσμούς.

Η δική μας η δουλειά είναι να «ξεκλειδώσουμε» αυτή την αναπτυξιακή δυναμική και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες σε επίπεδο Περιφέρειας, σε επίπεδο Δήμων, αφενός να αντιμετωπίσουν εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, αφετέρου να προδιαγράψουν και ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που θα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μιλήσαμε για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, για την προστασία των δασών μας, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Θεσσαλία, συνολικά, επλήγη δυσανάλογα από φυσικές καταστροφές. Πιστεύω ότι η αντιμετώπιση του «Ιανού» ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτείας και μας επέτρεψε και μέσα από τη δημιουργία μιας ειδικής θέσης Υφυπουργού, να μπορέσουμε πια να τυποποιήσουμε ζητήματα που αφορούν την κρατική αρωγή και τη γρήγορη παρέμβαση ύστερα από φυσικές καταστροφές. Και νομίζω αυτό είναι κάτι, το οποίο ειδικά εδώ στη Θεσσαλία, αναγνωρίζεται από τους πολίτες.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *