Κυριάκος Μητσοτάκης – Άντονι Μπλίνκεν: Το απόγευμα η συνάντηση στα Χανιά – Τα θέματα στο τραπέζι

Screenshot_45-1-3.jpg

Την Ελλάδα επισκέπτεται σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του, όπου το απόγευμα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο σπίτι του στα Χανιά.

«Είναι μία πάρα πολύ σημαντική συνάντηση», ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, παρουσία και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας

Παράλληλα, επεσήμανε πως στο πλαίσιο αυτής «θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή μας», τονίζοντας πως, «σηματοδοτεί η επίσκεψη αυτή, για ακόμα μία φορά, τον σημαίνοντα ρόλο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα, συνολικά αλλά και στην περιοχή ευρύτερα».

«Η ατζέντα έχει μέσα και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συνολικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των πολέμων που έχουμε κοντά μας και βέβαια και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ θεωρώ ότι είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο, στο υψηλότατο επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ κατά τη διάρκεια καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και (ο Άντονι Μπλίνκεν) ανυπομονεί να την επισκεφθεί για να μιλήσει για την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, η οποία υφίσταται από την αρχή της σύγκρουσης, τη διασφάλιση της περιφερειακής θαλάσσιας ασφάλειας ενώ θα συζητηθούν και άλλα θέματα».

Στο τραπέζι το αίτημα για F-35

Σχετικά με το ελληνικό αίτημα για την αγορά F-35 τα επόμενα χρόνια, αλλά και το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά F-16, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται».

«Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεών», ωστόσο «δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών», σημειώνουν.

Επιπλέον, η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με προγράμματα άλλων χωρών.

«Η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημα της για την προμήθεια μίας μοίρας F-35 και αναμένει την εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *