Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ένα σταθερό περιβάλλον για να προσελκύσει επενδύσεις στην αναδυόμενη νέα γενιά άμεσων επενδυτών εν μέσω του έντονου παγκόσμιου ανταγωνισμού, απάντησε αναλυτικά ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στην παρέμβασή του, σήμερα Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, στο 27ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist Government με τίτλο «Η μεγάλη μετάβαση: γεωπολιτική, περιβάλλον, τεχνολογία», αναδεικνύοντας τα βήματα που ήδη έχουν γίνει ώστε να καταστεί η χώρα μας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός αλλά και αυτά που σχεδιάζονται με στρατηγική ώστε να διατηρήσει αυτόν τον βαθμό.
Ο κ. Φραγκογιάννης, χαρακτηρίζοντας την ανάκτηση της βαθμολογίας επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Standard & Poor’s, μόλις την περασμένη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, μετά από 13 χρόνια, ως ένα «σπουδαίο επίτευγμα», ανέφερε ότι αυτό «είναι μόνο το πρώτο βήμα». «Η εστίασή μας τώρα είναι να διατηρήσουμε αυτό το καθεστώς και να διασφαλίσουμε ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως μία ισχυρή και σταθερή χώρα επενδυτικού βαθμού, παρά την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, τις πιθανές μεταναστευτικές ροές, την κλιματική κρίση και τη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία», πρόσθεσε.
«Ως εκ τούτου, διαμορφώνουμε ενεργά το μέλλον της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένα και στρατηγικά μέτρα. Με μία εθνική στρατηγική που επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας μας, ενστερνιζόμαστε την καινοτομία και προσπαθούμε να καθιερώσουμε τη χώρα μας ως κορυφαίο κόμβο ψηφιακής, ενέργειας και logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», σημείωσε.
Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο ρόλος της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας ήδη έχει αναγνωριστεί από ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια του χώρου, ενώ και στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας η χώρα μας ήδη αποτελεί σημείο εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ρόλο που ενισχύει συστηματικά.
«Οι ενεργειακοί διάδρομοι που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται, σε ξηρά και σε θάλασσα, στοχεύουν ακριβώς στην αντιμετώπιση των τρεχουσών γεωπολιτικών προκλήσεων και προωθούν τη διαφοροποίηση των πηγών, των διαδρομών και των προμηθειών», επεσήμανε.Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί, επίσης, να γίνει προμηθευτής και εξαγωγέας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τομέα στον οποίο παρουσιάζονται πολυάριθμες επενδυτικές ευκαιρίες. Σε αυτό το σημείο εξήγησε, επίσης, ότι «τον Μάιο του 2023, η χώρα μας πέτυχε ένα ιστορικά υψηλό ποσοστό 54% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του εθνικού στόχου του 80% ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2027».
Αναφερόμενος στον τομέα των logistics, ο κ. Φραγκογιάννης μίλησε για το υπό κατασκευή σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, το Μπουργκάς, τη Βάρνα και το Ρούσε, διευκολύνοντας την εφοδιαστική αλυσίδα στην περιοχή και μετατρέποντας τα ελληνικά λιμάνια σε κόμβους που παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις.
Απαντώντας στις ερωτήσεις της συντονίστριας του πάνελ, αναλύτριας του Economist, Joan Hoey, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, των ελκυστικών κινήτρων και θεσμικών ρυθμίσεων αλλά και του ανθρώπινου κεφαλαίου, ως παραγόντων για τη δημιουργία κλίματος ελκυστικού για επενδύσεις. Όπως πρόσθεσε, η επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνίσταται ακριβώς στο ότι κατανόησε τις ανάγκες και απαιτήσεις των αγορών και διαμόρφωσε τις συνθήκες για την προσέλκυσή τους στην Ελλάδα.
«Η πρόκληση για το μέλλον είναι να κρατήσουμε, αλλά και να ενισχύσουμε περαιτέρω, την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών, καθώς και το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα, και προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε συστηματικά» κατέληξε ο κ. Φραγκογιάννης.