Έρχεται νέο νομοσχέδιο για «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση» – Στόχος ένα ολιστικό σύστημα κυβερνησιμότητας

vouli

Ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου  «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα». Εισάγεται μια μείζονα μεταρρύθμιση που αναμένεται να αποτελέσει τον γεφυροποιό μηχανισμό, τόσο συστημικά όσο και επιχειρησιακά, μεταξύ «Επιτελικού Κράτους» και «Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

  • Στόχος είναι  ένα ολιστικό σύστημα κυβερνησιμότητας σύμφωνα με τις αρχές και τη στοχοθεσία της «Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», για την υλοποίησή του οποίου ορίζονται συγκεκριμένα θεσμικά όργανα:
    • Οργανώνεται ένας ευρύς μηχανισμός συντονισμού στο πλαίσιο του οποίου συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Τον συνολικό συντονισμό αναλαμβάνει ο υπουργός Εσωτερικών. Την επιχειρησιακή ευθύνη της υλοποίησης του νέου συστήματος έχει ο Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών.
    • Συστήνεται ένα γνωμοδοτικό όργανο, το «Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», με κύριο σκοπό τη διατύπωση απόψεων και εισηγήσεων προς τον υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με θέματα ανακατανομής και μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.
    • Για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Συστήματος συνιστάται το «Επιχειρησιακό Κέντρο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνηση», το οποίο υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του εμπίπτει η επιστημονική, η τεχνική και η διοικητική υποστήριξη του «Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» και του υπουργού Εσωτερικών ως «Συντονιστή».
    • Προβλέπεται η κατά περίπτωση συγκρότηση «Συντονιστικών Οργάνων υλοποίησης Δημόσιας Πολιτικής» σε επιμέρους θεματικές. Καθορίζεται ένα ενιαίο πλαίσιο για τη συγκρότηση και τη λειτουργία τους καταγράφοντας αρχές, κριτήρια, προϋποθέσεις κτλ. Ορίζονται οι γενικοί όροι και η κοινή μεθοδολογία συντονισμού των κατά περίπτωση εμπλεκόμενων σύμφωνα με τις αρχές του «Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης».
    • Αξιοποιούνται οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές, ώστε, μεταξύ άλλων, να υποστηριχθεί η καταγραφή, κατηγοριοποίηση και κατανομή των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων.
    • Προβλέπεται η κατάρτιση  τετραετούς «Σχεδίου Στρατηγικής», καθώς και ετήσιων «Σχεδίων Δράσης» στην «επιχειρησιακή εργαλειοθήκη». 
    • Εισάγονται με σαφήνεια αρχές, κριτήρια και διαδικασίες για την κατανομή-ανακατανομή και την εν γένει μεταφορά αρμοδιοτήτων ανεξαρτήτως επιπέδου διακυβέρνησης. Υιοθετείται το λειτουργικό κριτήριο ταξινόμησης των δημοσίων πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη το Διεθνές Πρότυπο «COFOG». Δομείται μια νέα μηχανιστική συλλειτουργίας και διαδραστικότητας για όλους τους φορείς του Δημοσίου, που εδράζεται όχι μόνο σε κοινούς άξονες στρατηγικής, αλλά και σε ενιαίους κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας.
  • Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται  διατάξεις με τις οποίες συμπληρώνεται ο  ν. 4795/2021 που αφορούν στη συστηματική διαχείριση των κινδύνων που επηρεάζουν την υλοποίηση των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων των φορέων του δημόσιου τομέα, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου.

Είναι μάλιστα βέβαιο ότι η θέσπιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης κινδύνων θα συμβάλλει στη θετική αξιολόγηση της χώρας από διεθνείς οργανισμούς. Με τις προτεινόμενες διατάξεις:

  • Θεσπίζεται η υποχρέωση κάθε φορέα να αναπτύσσει και να εφαρμόζει πολιτική, πλαίσιο και διαδικασία διαχείρισης κινδύνων βάσει των διεθνώς αποδεκτών προτύπων.
  • Προβλέπονται τα Όργανα Διαχείρισης Κινδύνων και οι αρμοδιότητές τους.
  • Προβλέπεται η υποχρέωση τήρησης Μητρώου Κινδύνων από όλους τους φορείς.
  • Προβλέπεται το  Κεντρικό Αποθετήριο Κινδύνων Διαφθοράς, στο οποίο συλλέγονται δεδομένα και πληροφορίες αναφορικά με τους κινδύνους διαφθοράς που αντιμετωπίζουν οι φορείς του Δημοσίου Τομέα και
  • Προβλέπεται η οργάνωση ειδικού προγράμματος Επαγγελματικής Επάρκειας Διαχειριστή Κινδύνων στα πρότυπα των Πιστοποιήσεων του Εσωτερικού Ελεγκτή και του Συμβούλου Ακεραιότητας.

Γ. Οικονόμου: «Ευρύς μηχανισμός συντονισμού που θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς»

Σε ένα ολιστικό σύστημα κυβερνησιμότητας στοχεύει το σ/ν «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση & διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα» τόνισε σε ανάρτηση του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Το Σ/Ν «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση & διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα» στοχεύει με σχέδιο σε ένα ολιστικό σύστημα κυβερνησιμότητας, για την υλοποίηση του οποίου οργανώνεται ένας ευρύς μηχανισμός συντονισμού που θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς» αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *