Αντιπαράθεση Γεωργιάδη – Βελόπουλου για την άδεια διαμονής μεταναστών – «μη μου κάνετε έλεγχο παρελθόντος εσείς, Πασόκος ήσουνα»

Screenshot_1187.jpg

Απάντηση επί προσωπικού έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκο Βελόπουλο και στη βουλευτή της «Νέας Αριστεράς» Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και της επίμαχης τροπολογίας για τους μετανάστες, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βελόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε «Τον Σαμαρά πάντως τον προσπέρασες. Τον σέβεσαι, αλλά αυτός δεν έχει κομματική πειθαρχία, είναι α λα καρτ. Δημοκόπος είναι αυτός που όταν νομιμοποιεί την παρανομία, τη νομιμοποιεί την παρανομία, για μένα είναι δημοκόπος και μάλιστα χαλκεύει την ίδια τη δημοκρατία που όλοι οι πολίτες είναι ίσοι και δεν υπάρχουν ακαταδίωκτοι που έκανε η Νέα Δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Την τροπολογία την έχω εισηγηθεί, την έχω συνυπογράψει, την υπερασπίζομαι, τη θεωρώ σωστή. Αυτό το οποίο λέω είναι ότι αυτή η τροπολογία δεν επηρεάζει κατ’ ουδένα τρόπο την άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής. Ο λόγος που μπήκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας είναι γιατί, όπως εξήγησα, είναι άλλο ένα βήμα στην καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας».

Δείτε την απάντση επί προσωπικού του κ. Γεωργιάδη:

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της «Ελληνικής Λύσης», ομολογώ ότι και ως ασχολούμενος με τη ρητορική, αλλά και ως Βουλευτής 16 χρόνια στο Κοινοβούλιο, έχω ένα διαστροφικό θαυμασμό στους ικανούς δημαγωγούς, οι οποίοι όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημαγωγία κατά τον Αριστοτέλη που τόσο σας αρέσει, είναι η μεγαλύτερη ασθένεια της Δημοκρατίας. Κατά τον Αριστοτέλη στα “Πολιτικά”, όταν εμφανίζονται οι δημαγωγοί πρέπει η πολιτεία να λαμβάνει πολύ σοβαρά μέτρα εναντίον τους, διότι στο τέλος οδηγούν στην κατάλυση της Δημοκρατίας.
Ενημερώνω λοιπόν το Σώμα για το τι θα πει δημαγωγός. Κυριάκος Βελόπουλος: «Απαγόρευσε δικαστήριο στην Καλαμάτα να χτυπάει καμπάνα». Το συνδέει με την τροπολογία για τους μετανάστες, για να υπονοήσει στο ακροατήριο που ακούει, ότι εννοεί προφανώς για κάποιον μετανάστη Μουσουλμάνο» είπε αρχικά ο υπουργός Εργασίας και συνέχισε:

«Τα πραγματικά περιστατικά. Το δικαστήριο ασφαλιστικών μέτρων έχει δώσει προσωρινή εντολή να μη χτυπάνε οι καμπάνες όχι γενικά, τις ώρες κοινής ησυχίας γιατί το καμπαναριό είναι δίπλα στο σπίτι ενός μονίμου κατοίκου Έλληνα σε χωριό στην Μεσσήνη, ο οποίος δεν μπορεί να κοιμηθεί το μεσημέρι από την καμπάνα και έδωσε το δικαστήριο εντολή μέχρι τις 24 Μαρτίου που ορίστηκε η τακτική δικάσιμος να μη χτυπάει η καμπάνα στις ώρες κοινής ησυχίας. Τι σχέση έχει αυτό με τη συζήτηση για τους μετανάστες, μόνο ο Κυριάκος Βελόπουλος θα μπορούσε να το βρει στη Βουλή. Άρα, αυτό είναι παράδειγμα δημαγωγίας.

Δεύτερον, ο κύριος Βελόπουλος ανησυχεί διαρκώς για το παρελθόν μου, αν είμαι «Σαμαρικός», αν είμαι δεξιός, αν δεν είμαι δεξιός, αν εκφράζει ο Μητσοτάκης τη Δεξιά. Τον έχω ακούσει εκατοντάδες φορές να μιλάει για τη Δεξιά που δεν εκφράζει ο Μητσοτάκης.
Και τώρα, επειδή εγώ έχω καλή μνήμη και τον Κυριάκο Βελόπουλο τον ξέρω πολλά χρόνια, τι σχέση έχει ή είχε ο Κυριάκος Βελόπουλος με τη δεξιά, με τον Σαμαρά ή με τη Νέα Δημοκρατία; Ο Κυριάκος Βελόπουλος ήταν ΠΑΣΟΚ. Ως ΠΑΣΟΚ τον γνώρισα και μάλιστα έλεγε ότι ήταν και φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και «ζήτω το ΠΑΣΟΚ» και τέτοια.

Με τη Νέα Δημοκρατία το ξεκαθαρίζουμε ο Βελόπουλος δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τη Δεξιά. Ένας «Πασόκος» εκείνης της εποχής ήταν. Άρα παρακαλώ πολύ, εγώ ήμουν πάντα δεξιός και Νεοδημοκράτης, να μην μου κάνετε έλεγχο παρελθόντος εσείς, ο «Πασόκος». Τώρα πως φτάσατε μέχρι την Ελληνική Λύση, δικό σας θέμα.

Για τις εξορύξεις. Ποιος σας είπε ότι η Κυβέρνηση έχει σταματήσει ή θέλει να σταματήσει τις εξορύξεις ή μας το απαγορεύει καμία Αμερική; Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει διαδικασία με σεισμικές έρευνες για να δούμε εάν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου κατ’ αρχάς υπάρχουν και αν υπάρχουν αν είναι εκμεταλλεύσιμα. Όπως είδατε έχει εκδώσει τις σχετικές άδειες, έχουν γίνει οι σχετικοί διαγωνισμοί, τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών είναι να παραδοθούν, όπως ξέρετε στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Από τα αποτελέσματα αυτά και μετά θα κριθεί αν μπορούν να γίνουν εξορύξεις ή αν είναι εκμεταλλεύσιμες.

Οι εξορύξεις δεν είναι «είδα μια χοντρή πατάω ένα κουμπί». Οι εξορύξεις έχουν διαδικασία, περιβαλλοντικές μελέτες, αδειοδοτήσεις, διαγωνισμούς, σεισμικές έρευνες. Όλα αυτά τα έχει προχωρήσει ποια Κυβέρνηση; Η Κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Ποιος σας είπε ότι είμαστε κατά των εξορύξεων;

Αν υπάρχουν κάποιοι κατά των εξορύξεων στην Ελλάδα από ό,τι γνωρίζω είναι κάποιοι οικολόγοι. Το ξέρω διότι στην θητεία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης μια μεγάλη εταιρεία που είχε αναλάβει το διαγωνισμό για τις εξορύξεις πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα πήγαιναν και έσπαγαν κάθε βράδυ τις εγκαταστάσεις τους διάφοροι εν ονόματι της οικολογίας.

Αν σε αυτούς αναφέρεστε οκ. Η Κυβέρνηση πάντως του κυρίου Μητσοτάκη δεν έχει καμία αντίρρηση ως προς τις εξορύξεις αρκεί να γίνονται με το σωστό τρόπο, τηρώντας την περιβαλλοντική νομοθεσία και τον τρόπο που γίνεται μια εξόρυξη εν πάση περιπτώσει, όχι όπως τη νομίζει ο Βελόπουλος.

Τώρα, όποιος νομίζει, άλλο παράδειγμα λαϊκισμού, ότι θα κάνουμε εξορύξεις για να δίνουμε μεγαλύτερες συντάξεις, μεγαλύτερα μεροκάματα στα χωράφια προφανώς ψεύδεται ασυστόλως. Οι χώρες που έχουν κάνει εξορύξεις πετυχημένες στον κόσμο, η Ολλανδία ή η Νορβηγία που την φέρατε και ως παράδειγμα, δεν κάνουν αυτό το πράγμα γιατί δεν μπορούν να το κάνουν, θα έφερνε τεράστιο πληθωρισμό και θα κατέστρεφε την οικονομία τους. Άρα, και αυτό είναι ένα κομμάτι λαϊκισμού.

Άλλο πράγμα οι εξορύξεις που μακάρι να έχουμε κοιτάσματα να μας δώσουν ενεργειακή αυτονομία να προχωρήσουμε, να φτιάξουμε και εμείς ταμεία συνταξιοδοτικά όπως έκαναν οι Νορβηγοί ή οι Ολλανδοί και άλλο πράγμα το μεροκάματο στο χωράφι με τις εξορύξεις. Πρόκειται περί ψεύδους.

Τώρα, μιλώντας γενικά και όχι μόνο προς τον κύριο Βελόπουλο, γενικά προς την αντιπροσωπεία και σε ό,τι άκουσα για την τροπολογία, δεν τίθεται ζήτημα αν την υποστηρίζω ή όχι. Η τροπολογία έχει υπογραφή δική μου, δεν είναι τροπολογία μόνο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είναι κοινή τροπολογία των Υπουργών Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Για ποιο λόγο; Την τροπολογία αυτή την εισηγούμαι στην εθνική αντιπροσωπεία ο ίδιος, την θεωρώ απολύτως σωστή. Πού έχει γίνει η μεγάλη παρανόηση; Κυρίως από λαϊκιστές. Εξαιρώ τον Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο ο σεβασμός μου παραμένει ακέραιος, πιστεύω ότι εδώ δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς, ίσως να φταίμε εμείς που δεν την εξηγήσαμε επαρκώς στην αρχή.

Η τροπολογία δεν αφορά σε άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής, δεν αφορά σε αλλαγή του πολιτισμικού χαρακτήρα της Ελλάδος, δεν αφορά σε εισαγωγή μεταναστών. Όσα είπατε για την εισαγωγή μεταναστών είναι άλλο πράγμα που θα σας το εξηγήσω στη συνέχεια.

Η τροπολογία είναι ένας κρίκος σε πολλούς προηγούμενους για την καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Να το εξηγήσω απλά. Στο παρόν νομοσχέδιο έχουμε ένα άρθρο που καταργούμε το 30% κράτηση στον εργαζόμενο συνταξιούχο. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι για να του αυξήσουμε το εισόδημα με το να μην του κάνουμε κράτηση, ο δεύτερος να τον ενθαρρύνουμε να δουλεύει «άσπρα» και όχι «μαύρα».

Δεύτερος κρίκος στο ίδιο νομοσχέδιο. Οι συνταξιούχοι αναπηρικής συντάξεως να μπορούν να δουλεύουν χωρίς να τους κόβεται η αναπηρική σύνταξη. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί είναι κάποιοι συμπολίτες μας που ήθελαν να δουλέψουν και έπαιρναν αναπηρική σύνταξη και δούλευαν μαύρα για να μην χάσουν την αναπηρική σύνταξη, τώρα να μπορούν να εργάζονται και να παίρνουν αναπηρική σύνταξη. Άρα, είναι ένας κρίκος για να ενισχύσουμε την άσπρη εργασία κατά της μαύρης και ανασφάλιστης.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει άρθρο που λέει, ότι αν κάποιος είναι κάτοχος που εποχικού επιδόματος ανεργίας στον τουρισμό, θα μπορεί να δουλεύει 12 ημερομίσθια το μήνα χωρίς να χάνει το εποχικό επίδομα. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για ενθαρρύνουμε ένα κομμάτι συμπολιτών μας που δουλεύουν «μαύρα» στις γιορτές στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία γιατί δεν θέλουν να χάσουν το επίδομα, να μπορούν να δουλεύουν «άσπρα» χωρίς να χάνουν το επίδομα.

Στην ίδια λογική, λοιπόν, το να κλείνουμε τις πόρτες της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας έρχεται και η παρούσα τροπολογία, η οποία αναφέρεται σε ανθρώπους που είναι ήδη στην Ελλάδα και που είναι ήδη στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον και θα μπορούν να το αποδείξουν με έγγραφο βεβαίας φορολογίας. Δηλαδή όχι με έγγραφο που μπορεί να πλαστογραφηθεί ή να αγοραστεί, να σας το πω πάρα πολύ απλά, αλλά με ένα έγγραφο που είναι δύσκολο να το έχει εύκολα κάποιος είτε από δημόσια νοσοκομεία είτε από τράπεζα, αν είχε μπει με διαβατήριο στην Ελλάδα και έχει λήξει η θεώρηση εισόδου του και ούτω καθ’ εξής.

Άρα, η τροπολογία αυτή δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της Κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά προσπαθεί να ωθήσει ένα κομμάτι της κοινωνίας μας που δουλεύει «μαύρα», να δουλεύει «άσπρα». Όλη η κριτική περί μεταναστών, περί ανοίγματος συνόρων, περί λαθρομεταναστών, περί αλλαγής πολιτισμού της Ελλάδος, είναι άσχετη με την παρούσα τροπολογία. Διότι η τροπολογία αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να έρθουν περισσότεροι παράνομοι μετανάστες, περισσότεροι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. Τελεία.
Τέταρτον, ο κύριος Βελόπουλος και αρκετοί στο διαδίκτυο έθεσαν μια ένσταση που φαίνεται λογική. Εγώ ισχυρίζομαι ότι είναι παντελώς παραπειστική και δημαγωγική. Λέει ο αγαπητός σε μένα, σε προσωπικό επίπεδο, κύριος Πρόεδρος: Επικροτείτε την παρανομία; Δηλαδή λέτε ότι κάποιος έχει κάνει μία παράνομη πράξη και το νομιμοποιείτε, άρα επικροτείτε την παρανομία. Δεν ακούγεται λογικό επιχείρημα; Απάντηση. Όταν η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει άρση αναστολής αυθαιρέτων, επικροτεί την παρανομία; Πολλές φορές το έχω ψηφίσει και ο ίδιος και έπρεπε να γίνει.

Πολλές φορές η Βουλή πρέπει να μπορεί να ψηφίζει πράγματα που πρέπει να γίνουν. Όταν ψηφίζουμε περαίωση στην εφορία ή 120 δόσεις, δεν έχουμε παρανομήσει έναντι αυτών που πληρώνουν στην ώρα τους; Το ψηφίζουμε όμως και το ζητάτε κιόλας.
Άρα, το επιχείρημα περί παρανομίας ή νομιμότητας στη Βουλή είναι ανόητο. Γιατί κύριε Βελόπουλε αυτό που δεν ξέρετε είναι ,ότι η πηγή της νομιμότητας είναι η ίδια η Βουλή. Η Βουλή καθορίζει με τους νόμους της τι είναι νόμιμο και τι παράνομο. Αυτό δηλαδή που είναι χθες παράνομο, η Βουλή μπορεί να το κάνει σήμερα νόμιμο, γι’ αυτό την έχουμε, γι’ αυτό και λέγεται Νομοθετικό Σώμα.
Στο θέμα των μεταναστών τώρα, για να μη φανεί ότι το αποφεύγω. Λένε κάποιοι: “Παραβιάζετε την αρχή σας για την παράνομη μετανάστευση, ενώ εμείς πρέπει να υπηρετούμε μόνο τη νόμιμη μετανάστευση”. Λάθος. Ο νόμος κατά τον οποίον στα εφτά χρόνια μπορεί κάποιος παράνομος μετανάστης, λαθρομετανάστης, να πάρει νόμιμη άδεια διαμονής και εργασίας, ισχύει. Ισχύει από το 2014 και πατάει σε προηγούμενο νόμο του 2005.

Άρα, ήδη στην ελληνική έννομη τάξη η αρχική παρανομία της παρανόμου εισόδου μπορεί να θεραπευθεί μετά από εφτά χρόνια, το έχει κάνει η Βουλή μας κατά το παρελθόν, χωρίς να δημιουργήσει τόσο μεγάλες αντιδράσεις. Τι κάνει η παρούσα τροπολογία μόνον; Κάνει κάτι κατά τη γνώμη μου πολύ αυστηρό, ως προς τη μεταναστευτική πολιτική: Συνδέει την ειδική αυτή άδεια εργασίας και διαμονής, με την παροχή εργασίας.
Δηλαδή δεν κάνει καν αυτό που κάνει η εφτάχρονη παραμονή. Στην εφτάχρονη βέβαια παραμονή παίρνεις νομιμοποιητικά έγγραφα για πάντα, είτε εργάζεσαι, είτε δεν εργάζεσαι. Στη συγκεκριμένη διάταξη, μετά την αποδεδειγμένη τρίχρονη παραμονή, μπορείς να πάρεις έγγραφα, αλλά μόνο σε περίπτωση που εργάζεσαι. Άρα, δεν είναι καν αυτό που κάνουμε στα εφτά χρόνια, είναι τέσσερα χρόνια νωρίτερα μία νομική δυνατότητα, αλλά πολύ αυστηρότερη των επτά ετών και γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει “pull factor”. Αλλά και για ένα επιπλέον λόγο. “Pull factor” είναι ο πόλος έλξης μεταναστών. Διότι η διάταξη αυτή παραμένει και ως έχουσα αυτή τη νομική μορφή αυστηρότερη των γειτονικών μας χωρών.
Είσαι ένας «Σομαλός» και θες να επιλέξεις σε ποια χώρα της Ευρώπης θα πας και ας πούμε ότι το κριτήριό σου είναι σε πόσα χρόνια θα πάρεις νομιμοποιητικά έγγραφα. Και μου λέτε ότι θα επιλέξει την Ελλάδα, που το έχει για εφτά χρόνια και το έκανε τώρα μια φορά για τρία χρόνια και δεν θα πάει στην Ιταλία που ισχύει παγίως για δύο χρόνια ή στην Ισπανία που ισχύει παγίως για τρία χρόνια;
Είναι προφανές ανόητο το επιχείρημα. Συγκριτικά με τους άλλους παραμένουμε εξαιρετικά αυστηρότεροι και με αυτή τη διάταξη, άρα είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να έρθουν γι’ αυτό το λόγο στην Ελλάδα, τελεία.

Όποιος το ισχυρίζεται αυτό δεν έχει διαβάσει τη διάταξη ή δεν την έχει καταλάβει ή εμείς δεν την έχουμε εξηγήσει επαρκώς. Η διάταξη αυτή δεν μειώνει τη μεταναστευτική πολιτική της κυβερνήσεως του κυρίου Μητσοτάκη η οποία διεθνώς και στα ευρωπαϊκά δεδομένα θεωρείται από τις χώρες με πολύ αυστηρή και όχι με πολύ χαλαρή μεταναστευτική πολιτική.

Πρόσφατα όπως ξέρετε έχει υπάρξει και ψήφισμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από τα αριστερά κόμματα που κατηγορούν την Ελλάδα ακριβώς για αυτό. Δεν μπορεί όλοι να μας κατηγορούν για το πόσο καλά φυλάμε τα σύνορα ή πόσο αυστηρά φυλάμε τα σύνορα και ξαφνικά η «Ελληνική Λύση» και ο Κυριάκος Βελόπουλος να καταλάβουν ότι ανοίξαμε τα σύνορα. Δεν γίνονται ταυτόχρονα όλα, κύριε Βελόπουλε. Μόνο εσείς μπορείτε να τα λέτε όλα ταυτόχρονα.

Άρα, για να μην ανησυχείτε ως προς την ιδεολογική μου συγκρότηση και την ταυτότητά μου, τα ίδια που πίστευα τα ίδια πιστεύω, η διάταξη αφορά την αγορά εργασίας για αυτό είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και όχι μεταναστευτική πολιτική.
Ως προς το επιχείρημα ότι «σας έχουν κάνει όλοι τόσα αιτήματα, πηγαίνετε κάντε όλα τα άλλα και μετά…». Προφανώς θα μας επιτρέψετε ως Κυβέρνηση από το σύνολο των χιλιάδων αιτημάτων που δεχόμαστε καθημερινά από όλους τους κλάδους της ελληνικής κοινωνίας, λογικό είναι ο λαός να έχει αιτήματα, εμείς να ιεραρχούμε ποια μπορούμε να ικανοποιήσουμε και ποια όχι. Δεν κατάλαβα το επιχείρημα. Δηλαδή αν έχουμε αφήσει ένα ανικανοποίητο δεν μπορούμε να κάνουμε ένα άλλο; Τι λογική είναι αυτή; Άρα, είναι προφανές ότι όλα τα επιχειρήματα του κυρίου Βελόπουλου και των συναμαρτούντων αυτό είναι προϊόν ή άγνοιας ή λαϊκισμού.

Η διάταξη δεν αλλοιώνει τη μεταναστευτική πολιτική της Κυβερνήσεως, η οποία παραμένει πάρα πολύ αυστηρή. Ακόμα όμως και αν το δούμε από πλευράς τάξης και ασφάλειας αν αυτό είναι που ενδιαφέρει την «Ελληνική Λύση», προφανώς έχουμε πολύ μεγαλύτερη τάξη και ασφάλεια εάν ξέρουμε ποιος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα παρά αν δεν ξέρουμε. Η διάταξη λοιπόν αυτή δίνει την ευκαιρία να μάθουμε για περισσότερους.

Δεν έχω υπερβολικές προσδοκίες, θέλω να είμαι ειλικρινής. Η διάταξη δεν θα έχει τεράστια εφαρμογή, για ποιο λόγο; Να το πω πολύ απλά να το καταλάβετε. Είσαι λαθρομετανάστης, ζεις στην Ελλάδα 4 χρόνια, δουλεύεις μαύρα και σου λέμε με τη διάταξη αυτή ότι εάν επιλέξεις να πας να δηλώσεις ποιος είσαι, να καταθέσεις τα ταξιδιωτικά σου έγγραφα, να κάνουμε έλεγχο στο ποινικό σου μητρώο, θα πάρεις την άδεια διαμονής και εργασίας και θα μπορείς να ζεις τη ζωή σου κανονικά. Όμως, εάν χάσεις την εργασία σου μετά από κάποιο διάστημα θα χάσεις αυτά τα έγγραφα και άρα, μετά θα ξέρουμε ποιος είσαι και θα μπορούμε να σε απελάσουμε, ενώ τώρα δεν μπορούμε.
Δεν πιστεύω ότι πλην αυτών που θα έχουν πραγματικά σταθερή δουλειά και βέβαια θα ρισκάρουν κάτι τέτοιο, για αυτό και δεν πιστεύω ότι η διάταξη θα έχει κάποιο συγκλονιστικό αρνητικό αποτέλεσμα.

Και τέλος, επειδή συνεχώς μίλαγε ο κύριος Βελόπουλος για τα μηχανήματα των αγροτών κλπ. Πρώτα από όλα τα μηχανήματα που δείξατε επειδή ήμουν Υπουργός Ανάπτυξης και δεχόμαστε σχετικά αιτήματα, κάνουν ορισμένα 500.000, 1 εκατομμύριο, 2 εκατομμύρια. Προφανώς κάποιοι που κάνουν εποχικές αγροτικές εργασίες να δώσουν 1 και 2 εκατομμύρια για να πάρουν ένα μηχάνημα δεν μπορούν, ούτε η ελληνική πολιτεία μπορεί να αγοράσει τόσα, για να είμαστε ειλικρινείς. Άρα, το επιχείρημα είναι ανόητο από τη φύση του. Δεύτερον όμως, και πιο σημαντικό. Ποιος σας είπε ότι η διάταξη αφορά μόνο στους εργάτες γης;

Σας είπα εγώ αυτό το πράγμα; Δεν υπάρχουν οικιακές βοηθοί που είναι παράνομες και έχει λήξει η άδεια εργασίας και θέλουν να ανανεώσουν και δεν μπορούν; Δεν υπάρχουν καθαρίστριες σε ξενοδοχεία; Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι γενικά στον τουρισμό ή στην εστίαση; Μόνο εργάτες γης για τις ελιές που είπατε είναι; Άρα, η διάταξη αυτή δεν αφορά τα αγροτικά μηχανήματα που δείξατε, που είναι άλλο ένα παράδειγμα λαϊκισμού.
Τέλος, για τον Λάτση. Το είχα καταλάβει από την αρχή που κάναμε το Ελληνικό που μου λέγατε για τους ουρανοξύστες που θα κόψουν τη διέλευση του αέρα και διάφορα τέτοια παλαβά. Όποιος πάει στο εξωτερικό που είναι παντού ουρανοξύστες καταλαβαίνει και γελάει. Μέχρι και τα Τίρανα είναι γεμάτα ουρανοξύστες πλέον. Είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη που δεν έχουμε, γιατί έχουμε ανθρώπους σαν και εσάς.
Επανέρχομαι τώρα. Είχα καταλάβει από την αρχή ότι είχατε κάποιο κώλυμα με το Λάτση. Να το κοιτάξετε. Γιατί αρχίζει να είναι παρεξηγήσιμο. Έχω αρχίσει να το βλέπω παρεξηγήσιμο, σαν να ζητάτε κάτι από τον Λάτση και δεν σας το δίνει μου κάνει αυτό που κάνετε συνέχεια.
Για να τελειώσει λοιπόν η πλάκα. Προφανώς δεν υπάρχει καμία συγκρότηση Λάτση και τροπολογίας. Για ποιο λόγο; Να το εξηγήσω; Διότι ο κατασκευαστικές κλάδος στην Ελλάδα πράγματι ζητάει εργάτες. Όχι ο κύριος Λάτσης. Όλος ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα ζητάει εργάτες. Οι εργάτες αντίθετα δεν θα έρθουν από την τροπολογία. Η τροπολογία είναι ένα μικρό κλάσμα σας είπα, ελάχιστο για αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Οι εργάτες αυτοί θα έρθουν μέσω νόμιμων μετακλήσεων. Στο επιχείρημα, ζητάνε οι πλούσιοι φτηνό εργατικό δυναμικό, το οποίο το χρησιμοποίησε και το ΚΚΕ οφείλω να πω, δεν το βάζω στην ίδια κατηγορία με τον Βελόπουλο, προς Θεού μην παρεξηγηθώ.
Το ξεκαθαρίζω. Εδώ πρόκειται περί της μεγαλύτερης ελαφρότητας επιχειρήματος που υπάρχει. Φτηνότερη εργασία μπορεί να προσφέρει μόνο ο παράνομος. Για ποιο λόγο; Γιατί ως παράνομος, εξαιρείται των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων. Αντιθέτως, όταν κάποιος δουλεύει νόμιμα από την ώρα που δουλεύει νόμιμα, υπάγεται αυτομάτως σε όλες τις συλλογικές υποχρεώσεις του εθνικού δικαίου για τους εργαζόμενους.

Όταν μιλάμε κύριε Βελόπουλε, για μετάκληση εργαζομένων από το εξωτερικό, δεν μιλάμε για μετάκληση εργαζομένων που θα παίρνουν λιγότερα λεφτά. Στην πραγματικότητα η μετάκληση εργαζομένων θα στοιχίσει στις επιχειρήσεις περισσότερα λεφτά διότι θα πρέπει υποχρεωτικά να τους δίνουν τις κλαδικές και συλλογικές συμβάσεις, δηλαδή ό,τι προβλέπεται για όλους. Ταυτόχρονα όμως στη μετάκληση πρέπει να τους εξασφαλίζουν και αξιοπρεπή διαμονή και τροφή και στέγη. Άρα, θα πρέπει να επωμισθεί η εταιρεία και τα έξοδα για τη διαμονή τους, που δεν έχει στον εγχωρίως εργαζόμενο.

Κατά συνέπεια η μετάκληση δεν συμφέρει οικονομικά. Ο λόγος που τη ζητάνε οι επιχειρήσεις δεν είναι γιατί τους συμφέρει οικονομικά, είναι γιατί δεν μπορούν να βρουν στο εγχώριο εργατικό δυναμικό τόσες χιλιάδες εργαζομένων. Αυτό όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι γιατί δεν μπορεί να καταλάβει πως δουλεύει η οικονομία ή είναι απλώς ψεύτης. Διαλέγετε τι από τα δύο είστε κύριε Βελόπουλε, να τελειώνει η πλάκα. Ούτε φτηνό εργατικό δυναμικό θέλουμε εδώ με την τροπολογία, ούτε να κάνουμε το χατίρι κανενός επιχειρηματία, ούτε τίποτα. Θέλουμε να βάλουμε τάξη στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα, που δεν μπορώ να καταλάβω γιατί την υπερασπίζεστε.

Τώρα, όσον αφορά το άλλο επιχείρημα που ακούστηκε ότι θα πληρώνουν λέει εισφορές για να παίρνουν τα λεφτά τους μετά στο εξωτερικό. Το σύστημά μας κύριε Βελόπουλε, το συνταξιοδοτικό, που μάλλον τη φύση του την αγνοείτε παντελώς, είναι διανεμητικό, δεν είναι κεφαλαιοποιητικό. Δηλαδή οι εισφορές των νυν εργαζομένων πληρώνουν τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων. Δηλαδή αυτοί που θα πληρώνουν, οι μετανάστες που θα νομιμοποιηθούν, με αυτόν τον τρόπο και θα πληρώνουν εισφορές και θα πληρώνουν τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων στην Ελλάδα. Για να αποκτήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, πρέπει να εργαστούν για πάρα πολλά χρόνια, που αυτό δε συμβαίνει κατά κανόνα γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Οι περισσότεροι φεύγουν μετά από κάποια χρόνια είτε προς τη Βόρεια Ευρώπη, είτε προς τις χώρες τους. Άρα, κύριε Βελόπουλε όλο σας το πλέγμα των επιχειρημάτων είναι όλο εκτός της σχετικής συζήτησης και της σχετικής τροπολογίας.

Τώρα στο αν είμαι «Σαμαρικός» ή όχι, δε θέλω να παρεξηγηθώ, αισθάνομαι μεγάλο σεβασμό και μεγάλη ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά, τα πρόσφατα γεγονότα δεν έχουν μειώσει καθόλου ούτε το σεβασμό μου, ούτε την ευγνωμοσύνη μου. Μπορεί να έχουμε μία διαφωνία, εδώ και μέσα σε μία οικογένεια μπορεί να διαφωνούν δύο μέλη μιας οικογένειας, δεν χάλασε ο κόσμος».

Ως προς τη δήλωση του κυρίου Βελόπουλου ότι «σε πέντε λεπτά θα με τελειώσει», θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Στη δημοκρατία όλους μας μετράει το μεγάλο αφεντικό που είναι ο ελληνικός λαός. Ούτε εγώ, ούτε εσείς. Πρόσφατα σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις σε εμάς έδωσε 41% και σε εσάς σκάρτο 5%. Άρα, παρακαλώ πάρα πολύ να σταματήσει αυτή η αλαζονεία εκ μέρους σας. Εγώ δεν θέλω να σας τελειώσω, εγώ ήρθα με σεβασμό να σας απαντήσω σε επιχειρήματα δημαγωγικά που έχουν σκοπό να δηλητηριάσουν την ελληνική κοινωνία. Και αυτό εγώ δεν θα σας το επιτρέψω, κύριε Βελόπουλε. Με το λαϊκισμό θα τελειώσουμε. Την περασμένη δεκαετία πήγε να καταστρέψει την Ελλάδα. Εγώ όταν ήμασταν στο προηγούμενό μας κόμμα παρέα, ήμουν από την αρχή με το μνημόνιο και εσείς όχι. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι όποιοι δεν ήταν με το μνημόνιο απέτυχαν.

Οι αλλαγές ως προς το νομοσχέδιο είναι οι εξής: Πρώτον, ως προς το ΤΑΥΦΕ, θα αυξήσουμε τη μεταβατική περίοδο από ένα σε δύο χρόνια, θα διπλασιάσουμε τη μεταβατική περίοδο έως ότου εφαρμοστεί η μη υποχρεωτικότητα αλλά στο ενδιάμεσο θα πρέπει το ΤΑΥΦΕ να κάνει καινούργια αναλογιστική μελέτη συμπεριλαμβάνοντας όλα τα νέα σχετικά δεδομένα ώστε να τεκμηριωθεί η βιωσιμότητά του βάσει περιουσίας που έχει.

Δεύτερον, στην διάταξη που αφορά την υπαγωγή στα χρέη στον ΕΦΚΑ με τις 30.000 ευρώ και 10.000 για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες θα κατεβάσουμε το όριο ηλικίας από το 67 στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Άρα, λοιπόν δεν θα είναι στα 67 χρόνια θα έχει δυνατότητα να βρεθεί κάποιος στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφάλισης. Επίσης θα γίνει ακατάσχετο το επίδομα μητρότητας ώστε να μην υπάρχει η ανησυχία ότι θα πάρει κάποιος το επίδομα μητρότητας και μετά δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Ο σκοπός που δίνεται είναι για να βοηθήσουμε στο δημογραφικό ζήτημα και να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις γεννήσεις στην Ελλάδα.

Τώρα, η κυρία Φωτίου θέλοντας να με πλήξει προσωπικά ή την Κυβέρνηση για την τροπολογία για τους μετανάστες χρησιμοποίησε το εξής επιχείρημα: Ότι επειδή η Ελλάδα καταδικάστηκε για το Φαρμακονήσι επί κυβερνήσεως Σαμαρά, εξ αυτού του λόγου αντιδρά τώρα ο Σαμαράς και έχει έρθει η τροπολογία και έχει γίνει αυτή η φασαρία και αποδεικνύεται η ορθότητα των φιλομεταναστευτικών θέσεων της κυρίας Φωτίου.

Το επιχείρημα αυτό δεν αντέχει στην παραμικρή κριτική για τον εξής λόγο: Όταν είσαι ή ήσουν μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ή όταν είσαι μέλος ή ήσουν της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ και έχεις μόλις προ ολίγων ημερών καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Μόρια και τις συνθήκες με τις οποίες είχες τους ανθρώπους στη Μόρια, είναι δυνατόν έχοντας καταδικαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το πώς συμπεριφερόταν στους μετανάστες να κάνεις κριτική στη Νέα Δημοκρατία ή σε οποιονδήποτε άλλον;

Παρακαλώ πάρα πολύ να υπάρχει μια σχετική συστολή και μια σχετική συναίσθηση του τι συζητάμε. Δεν υπάρχουν στην αίθουσα ούτε περισσότερο πατριώτες και λιγότερο πατριώτες, ούτε περισσότερο ανθρωπιστές και λιγότερο ανθρωπιστές. Το ξεκαθαρίζω. Οι μετανάστες, οι λαθρομετανάστες, οι νόμιμοι μετανάστες οι πρόσφυγες, όλοι είναι άνθρωποι όπως και εμείς. Και είμαστε απολύτως υποχρεωμένοι από την ανθρώπινη ιδιότητά μας να σεβόμαστε αναφαίρετα όλα τους τα δικαιώματα που πηγάζουν από την ιδιότητα του ανθρώπου.

Η Κυβέρνηση αυτή μπορεί να έχει μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική στα σύνορα γιατί δεν θέλουμε σύνορα «μπάτε σκύλοι αλέστε», αλλά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών έχει αποδείξει τον ανθρωπισμό της και τον σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τους παρέχουμε πολύ καλύτερες συνθήκες ζωής από αυτές που τους έδινε η δήθεν ευαίσθητη Αριστερά, που τους είχε στοιβαγμένους στο χιόνι και στο κρύο σαν να είναι ζώα. Δεν δέχομαι λοιπόν από κανέναν μάθημα κοινωνικής ευαισθησίας στη Νέα Δημοκρατία».

Απαντώντας σε νέα παρέμβαση του κ. Βελόπουλου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:«Δεν υπονόησα τίποτα για την ηθική σας συγκρότηση, κύριε Βελόπουλε. Παρότι, εσείς φέρνετε το κεφάλαιο της φιλίας, να σας θυμίσω ότι στο θέμα της «Novartis» αφήνατε υπονοούμενα για μένα. Παρά ταύτα, για να μην παρεξηγηθώ, οφείλω να σας πω ως φίλος, το να βάζετε τον Λάτση σε κάθε ομιλία σας από κάποιους μπορεί να είναι παρεξηγήσιμο.

Επίσης, για να μην παραπλανάται το Σώμα. Στην Κύπρο, ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε την έναρξη των ερευνών για την εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την Κύπρο, το 2007. Σήμερα είμαστε στο 2023 και μπαίνουμε στο 2024. Έχουν ξεκινήσει οι εξορύξεις στην Κύπρο, κύριε Βελόπουλε; Όχι, είναι η απάντηση και έχουν περάσει 17 χρόνια. Άρα, το να κατηγορείτε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί δεν ξεκίνησε τις εξορύξεις στα τέσσερα, είναι το άκρον άωτον του λαϊκισμού. Αυτό είναι λαϊκισμός.

Τέλος, για να κάνω και λίγο χιούμορ, πρώτα απ’ όλα εγώ δεν κατηγόρησα κάποιον αν είναι ή αν ήταν ΠΑΣΟΚ, δικαίωμά του να είναι ΠΑΣΟΚ. Εγώ το ΠΑΣΟΚ το σέβομαι, έχω υπάρξει σε Κυβέρνηση Παπαδήμου με το ΠΑΣΟΚ, σε Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με το ΠΑΣΟΚ και ναι, έχω και πολλούς φίλους συναδέλφους στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, που είναι κατά κανόνα όλοι εξαιρετικοί. Εγώ σας επεσήμανα ότι δεν μπορείτε εσείς να κόπτεστε για τη Νέα Δημοκρατία και τη Δεξιά, γιατί ουδέποτε ήσασταν Νέα Δημοκρατία και δεξιός, αυτό σας είπα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *