Αλέξης Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι δημοκρατία ή Μητσοτάκης

ΤΣΙΠΡΑΣ

Σκληρή και ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας διακηρύσσοντας ότι «η Δημοκρατία αντεπιτίθεται και πρόσθεσε ότι από σήμερα μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από την βουλή στον λαό».

Μιλώντας στο κατάμεστο κλειστό στάδιο του Περιστερίου (και ενώ εκατοντάδες έμειναν εκτός σταδίου γιατί δεν χωρούσαν), τον «πρώτο σταθμό από της πορείας του προς τον λαό», ξεκαθάρισε ότι «στο υπαρξιακό δίλημμα για την χώρα ‘με την δημοκρατία ή με την εκτροπή’ δεν θα απαντήσουν οι 156 βουλευτές της ΝΔ. Θα απαντήσουν τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Και θα απαντήσουν στη κάλπη, έτσι όπως το Σύνταγμά μας ορίζει».

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα των υποκλοπών, απευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και παρουσίασε το σχέδιό του για την διακυβέρνηση της χώρας και τις βασικές του εξαγγελίες.

Ξεκίνησε από το θέμα των υποκλοπών λέγοντας: «Είδαμε τη δημοκρατία μας να κακοποιείται με τον πιο βάναυσο τρόπο. Τις υποκλοπές να ρυπαίνουν τη δημόσια ζωή. Την ΕΥΠ να γίνεται ΚΥΠ, Καθεστωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην υπηρεσία των σχεδίων του καθεστώτος Μητσοτάκη. Και την εθνική μας ασφάλεια, την είδαμε να εμπλέκεται σε παίγνια εκβιασμών τύπου μαφίας, με την παρακολούθηση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Απέναντί μας δεν είχαμε μια κακή κυβέρνηση, αλλά ένα επικίνδυνο καθεστώς».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν χρησιμοποίησε απλώς παρακρατικές μεθόδους, οι υποκλοπές δεν ήταν αστοχία, ήταν μέθοδος διακυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «ο κύβος ερρίφθη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως ο βασικός κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, έχει χρέος ηθικό και πολιτικό. Δε θα νομιμοποιήσουμε την εκτροπή. Δε θα νομιμοποιήσουμε τον ακρωτηριασμό της δημοκρατίας. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το κοινοβούλιο στον λαό. Όσο ο κ. Μητσοτάκης γαντζωμένος μέχρι τέλους στη καρέκλα της εξουσίας, θα αρνείται τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, δεν θα συμμετάσχουμε στις ψηφοφορίες της Βουλής. Δε θα νομιμοποιούμε τη πλειοψηφία της εκτροπής. Δε θα νομιμοποιούμε μια ηθικά και πολιτικά έκπτωτη κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν σηκώνει το γάντι των εκλογών γιατί γνωρίζει ότι την επόμενη των εκλογών δε θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου». Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ό,τι και να κάνει δε θα αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία, δε θα αποφύγει την ήττα του στις εκλογές. Διέπραξε ύβρη απέναντι στη δημοκρατία. Τον περιμένει η Νέμεσις της λαϊκής κρίσης». Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «στις εκλογές όποτε και να στηθούν οι κάλπες, η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα είναι αυτή που θα επιβάλει την επόμενη ημέρα, τον σχηματισμό ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης. Με στόχο την αποκατάσταση του κράτους δικαίου αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Με στόχο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, παντού».

«Ανιστόρητος ο διμέτωπος»

Έκανε αναφορά στην στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λέγοντας: «Είναι κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την προσπάθεια του λαού να απαλλαγεί από το άχθος Μητσοτάκη, ηγεσίες κομμάτων που ορκίζονται στη δημοκρατία, να υψώνουν αδιαπέραστα τείχη ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας. Ακριβώς σε στιγμές, που πρωταρχικό καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων δε μπορεί να είναι άλλο από την υπεράσπισή της ίδιας της δημοκρατίας. Είναι κρίμα να επιλέγουν ένα ανιστόρητο διμέτωπο που διευκολύνει το καθεστώς Μητσοτάκη και αξιοποιείται από αυτό. Είναι κρίμα να μη θέλουν να καταλάβουν ότι οι όποιες διαφορές των προοδευτικών δυνάμεων, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, λύνονται στο πεδίο της δημοκρατίας και μόνο εκεί. Κι αυτό το πεδίο οφείλουμε όλοι μαζί, πρωτίστως να το καθαρίσουμε από τη λάσπη του κυρίου Μητσοτάκη».

Ακολούθως απάντησε στις αιτιάσεις εκείνων «που μας λένε ότι πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τη Δημοκρατία και να ασχοληθούμε με την οικονομία. Τους απαντάμε:

Χωρίς Δημοκρατία δεν υπάρχει οικονομία. Χωρίς δημοκρατία πρώτα από όλα δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Και χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και ασφάλεια.

‘Αρα, χωρίς δημοκρατία και χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει σταθερότητα. Δεν υπάρχει ανάπτυξη οικονομική. Δεν υπάρχει ευημερία. Προϋπόθεση λοιπόν της οικονομικής σταθερότητας είναι η αποκατάσταση του Κράτους δικαίου, των θεσμών και των κανόνων της δημοκρατίας».

Ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε «τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας» λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να παρουσιάσει ως δικό του δήθεν επίτευγμα, την οικονομική σταθερότητα και τη μείωση των επιτοκίων στις αρχές της θητείας του, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για τη σταθερότητα που με πολύ κόπο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε. Και επιχειρεί ακόμη και σήμερα να δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις ακόμη και για τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Η Ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 4 συνεχόμενες φορές από κάθε έναν από τους 4 διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τις μισές, επί των ημερών του κου Μητσοτάκη».

Το σχέδιο διακυβέρνησης

Αναφέρθηκε στο σχέδιο και το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ συνδέοντάς το με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε όλους του τομείς. Για την οικονομία όπως είπε η αποκατάσταση της δικαιοσύνης σημαίνει: «να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια, να βάλουμε τέλος στην αισχροκέρδεια. Με κρατικοποίηση της ΔΕΗ, για να γίνει ξανά Δημόσια και να ηγείται της προσπάθειας να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα. Με προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών. Με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας Με διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών».

Ακολούθως εξήγγειλε:

-Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο

-Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο

-Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

-Ξεπάγωμα των τριετιών

-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

-Επανίδρυση του ΣΕΠΕ

-Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών

-Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)

-Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή

-Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

-Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς

-120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο

-Κανόνες στη λειτουργία των funds

-Και Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα

Συνεχίζοντας ανέφερε:

Θέλουμε δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους. Κι αυτό σημαίνει:

-Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις

-Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019

-Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ

-Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά

-Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Για τις μητέρες υποσχέθηκε «αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών. Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά».

Για τα νέα ζευγάρια ανέφερε: «Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb. Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

Για την υγεία: «’Αμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας. Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή. Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με Εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νέων γιατρών στο ΕΣΥ».

Για την Παιδεία:

-20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

-Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.

-Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.

-Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών

-Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης».

Ακολούθως αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα κάνει στο κράτος: «Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους που έχει γίνει ανέκδοτο με ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος. Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας. Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων. Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς. Με στόχο να καταπολεμεί και όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα. Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια. Παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε».

Για τον Πολιτισμό είπε ότι δικαιοσύνη σημαίνει «Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού. Ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Σημείωσε ότι «θα θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα γάμου για όλα τα πρόσωπα». Η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, δεν αποτελεί μόνο όραμα και δέσμευσή μας.

Κλείνοντας σημείωσε: «Γνωρίζουμε ότι το δίλημμα που θέτουμε στον ελληνικό λαό: Δημοκρατία ή εκτροπή στη πράξη και στη κάλπη θα είναι: Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» για να προσθέσει: «Η απάντηση, πιστέψτε με, θα είναι τελικά συντριπτική. Η απάντηση θα είναι Δημοκρατία. Η απάντηση θα είναι δικαιοσύνη. Η απάντηση θα είναι μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *