Βουλγαρία: Δε δέχεται τον κανονισμό της ΕΕ περί “Ουσιών και Μειγμάτων”

mistikakipou spitika aitheria elaia

Η Βουλγαρία δεν πρόκειται να υποστηρίξει ευρωπαϊκό κανονισμό που προτείνεται για την ταξινόμηση, τη σήμανση και τη συσκευασία Ουσιών και Μειγμάτων εκτός εάν υπάρξει εξαίρεση για τα Αιθέρια Ελαια.

Αυτό προέκυψε κατά την Ώρα των Ερωτήσεων στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας την Τετάρτη, καθώς ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση Ατανάς Πεκάνοφ απάντησε σε ερώτηση του κόμματος Vazrazhdane σχετικά με τις ανησυχίες των Βούλγαρων καλλιεργητών τριαντάφυλλου και μεταποιητών τριαντάφυλλου σχετικά με την προτεινόμενη αλλαγή στον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση τροπολογιών στον ευρωπαϊκό κανονισμό για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία Ουσιών και Μειγμάτων. Ουσιαστικός παράγοντας σε αυτές είναι ο ορισμός μιας ουσίας με περισσότερα από ένα συστατικά, είπε ο Pekanov. Ανεξαρτήτως της βιολογικής τους προέλευση, τα αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένου του ροδέλαιου, αντιμετωπίζονται επί του παρόντος ως χημικές ουσίες, είναι εγγεγραμμένα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων και ταξινομούνται επί του παρόντος σε τέσσερις κατηγορίες επικινδυνότητας, είπε ο Pekanov προσθέτοντας ότι η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την ταξινόμηση και να έχει συνέπειες στην χρήση τους.

Συτήν την στιγμή, ειδικοί του υπουργείου Οικονομίας εργάζονται σκληρά, σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο για να προωθήσουν κείμενα στον προτεινόμενο κανονισμό που θα απαλλάξουν τη χρήση των αιθέριων ελαίων από αρνητικές συνέπειες, δήλωσε ο Πεκάνοφ και επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό περισσότερα κράτη-μέλη να αναλάβουν κοινή δράση για την επίτευξη της επιθυμητής εξαίρεσης. “Εάν δεν επιτευχθεί εξαίρεση που να ικανοποιεί τις ανησυχίες μας, η Βουλγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει τον προτεινόμενο κανονισμό”, είπε ο Πεκάνοφ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Βουλγαρία: Δε δέχεται τον κανονισμό της ΕΕ περί “Ουσιών και Μειγμάτων””