Παραλαβή-παράδοση στο υπουργείο Ανάπτυξης – Γεωργιάδης: Το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ

Picture1 e1685104531130

Το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ, επισήμανε ο απελθών υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην τελετή παράδοσης του υπουργείου στην υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή. «Είμαι περήφανος διότι παραδίδουμε το Υπουργείο σε εξαιρετικά καλύτερη θέση από ό,τι το παραλάβαμε» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Η σημερινή ημέρα υπήρξε συγκινητική για τον Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς παρέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά από 4 χρόνια θριάμβου.

Από την πλευρά της η κυρία Λούρη σημείωσε πως «με την συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων θα παρακολουθώ τα ζητήματα σε εξέλιξη».

Στο έργο τους αναφέρθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης.

Ο κ. Γεωργιάδης, συγκινημένος, καθώς υπήρξε ο μακροβιότερος υπουργός ανάπτυξης, προχώρησε σε έναν μικρό απολογισμό σημειώνοντας ότι 4 χρόνια στο υπουργείο χαρακτηρίζονται από «ανάπτυξη για την Ελλάδα, Ανάπτυξη για όλους».

Αναλυτικά τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης ήταν τα εξής:

  1. Συμβάλλαμε στην ισχυρή ανάπτυξη με συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% στην 4ετία, παρά την πανδημία, τον πόλεμο και την τριπλή (ενεργειακή-πληθωριστική-αλυσίδα εφοδιασμού) κρίση. Το ΑΕΠ ανήλθε το 2022 στα 208 δισ. ευρώ από 179,6 δισ. ευρώ το 2018. Το 2022 η Ελλάδα αναδείχτηκε στις πρώτες χώρες σε ανάπτυξη στην ΕΕ με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ το 2023 εκτιμάται ότι θα έχουμε τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

2. Πετύχαμε αλλεπάλληλα ρεκόρ στις επενδύσεις.

  • Οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 45% και ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 13,7% από 10,7%. Το 2022 οι συνολικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) ανήλθαν στα 26,71 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 32,47% συγκριτικά με το 2018 (20,16 δισ. ευρώ).
  • Στις ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώθηκαν ιστορικά ρεκόρ τόσο το 2021 όσο και το 2022, ενώ στην 4ετία αυξήθηκαν συνολικά κατά 43%.

Το 2022 ανήλθαν στα 7.230 δισ. ευρώ που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, παρουσιάζοντας αύξηση 114% συγκριτικά με το 2018 (3,36 δισ. ευρώ).

  • Προχώρησαν εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό που αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη (συνολικό ύψος επένδυσης 8 δισ. ευρώ) και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική (ύψος επένδυσης 1 δισ. δολ.)
  • Επένδυσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα παγκόσμιοι κολοσσοί όπως Amazon web services, Microsoft, Google, Pfizer, Cisco, Deloitte, Chubb, Meta (Facebook), Digital Realty, Goldman Sachs, JP Morgan
  • 42 επενδύσεις ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, ενώ υπό αξιολόγηση βρίσκονται άλλα 40 επενδυτικά σχέδια ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
  • Αναπτυξιακός Νόμος: Οι υπαγωγές επενδυτικών σχεδίων αυξήθηκαν κατά 282% σε ετήσια βάση, ενώ προκηρύχθηκαν ήδη τα πρώτα 4 καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 κι έχει αρχίσει η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.
  • ΣΔΙΤ: Έχουν υπογραφεί συμβάσεις και έχουν εγκριθεί από τη Διϋπουργική Επιτροπή ΔΕΣΔΙΤ ή την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας 49 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 8 δισ. ευρώ.
  • Δημόσιες Επενδύσεις. Την 3ετία 2020-22 επενδύθηκαν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πόροι ύψους 30 δισ. ευρώ περίπου, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσό της προηγούμενης τριετίας 2017 – 2019. Ενώ το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ
  1. Αναδείξαμε την Ελλάδα πρωτοπόρο στο ΕΣΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Για πρώτη φορά στην ιστορία η Ελλάδα:

  • 1η στην απορρόφηση πόρων από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά ταμεία και σταθερά στις 2-3 πρώτες θέσεις στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-20 συνολικά. Το ποσοστό απορρόφησης υπερβαίνει το 90% από 24,43% τον Ιούλιο του 2019. Από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ δράσεις και έργα 19,4 δισ. ευρώ, ενώ 9 δισ. ευρώ διατέθηκαν για τη στήριξη εργαζόμενων, επιχειρήσεων και κοινωνικών δράσεων στην πανδημία.
  • 1η στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 ύψους 26,2 δισ. ευρώ με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 7% και σαφή ενίσχυση των Περιφερειών στις οποίες διατίθεται το 30% των πόρων καθώς πρώτοι το υποβάλλαμε στην ΕΕ και πρώτοι λάβαμε την έγκριση τόσο για το σύνολο του προγράμματος όσο και τα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα.

Ήδη, έχουμε λάβει τα πρώτα 140 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-27 κι έχουν ξεκινήσει οι πρώτες προκηρύξεις δράσεων με αιχμή την επιχειρηματικότητα (δράσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ). Περίπου 2 μήνες αφότου ξεκίνησε η έναρξη υποβολής των αιτήσεων, είχαν υποβληθεί και οριστικοποιηθεί στο νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης περισσότερες από 6.500 αιτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικής δημόσιας δαπάνης πάνω από 650 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκονταν υπό επεξεργασία για οριστική υποβολή άλλες 5.100 αιτήσεις. Έως το τέλος του 2023, με βάση το σχεδιασμό, πρόκειται να έχουν προκηρυχθεί δράσεις και έργα που αντιστοιχούν στο 1/3 του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ 2021-27.

  1. Καταστήσαμε την Ελλάδα 1η χώρα στον πλανήτη στο ρυθμό βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ανεβαίνοντας 16 θέσεις σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Economist.
  • Σε αλλεπάλληλες εκθέσεις τους τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως και άλλοι διεθνείς και ευρωπαϊκοί θεσμοί αναδεικνύουν τη σημαντική πρόοδο της χώρας μας στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της σχεδίασης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρυθμίσεων.
  1. Χρηματοδοτήσαμε την ελληνική οικονομία με αιχμή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 8,5 δισ. ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.
  • 1η η Ελλάδα στην ΕΕ ενεργοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία κατά την πανδημία τα οποία, από κοινού με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του προϋπολογισμού, συνέβαλαν στο να παραμείνουν «ζωντανές» οι επιχειρήσεις.
  • 41.000 δάνεια σε 34.000 επιχειρήσεις στην 4ετία.
  • Πάνω από 6.000 δάνεια 1,44 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν σε μόλις 10 ημέρες μέσω της καινοτόμου πλατφόρμας Know Your Customer.
  1. Συμβάλλαμε στην επίτευξη αλλεπάλληλων ρεκόρ όλων των εποχών στις εξαγωγές.
  • Το 2022 ανήλθαν στα 54,89 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 21,89 δισ. ευρώ ή 66,3% συγκριτικά με το 2018.
  • Το πρώτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν εκ νέου κατά 17,8%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών υπερέβησαν το 26,4% του ΑΕΠ το 2022 από μόλις 9% το 2010.
  • Εξαιρετικά θετικό ότι το ποσοστό ελληνικών εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο των βιομηχανικών εξαγωγών έχει αυξηθεί πάνω από το 13%, σημαντικά υψηλότερο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία 9%, Ισπανία 7,7%, Πορτογαλία 7,1%) και προσεγγίζοντας της Γερμανίας (15,5%).
  1. Αναδείξαμε την Ελλάδα στους πρωταγωνιστές στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας με την Ελλάδα 1η στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρυθμό βελτίωσης της καινοτομίας.
  • Αύξηση κατά 20% των δαπανών για έρευνα και καινοτομία στην 4ετία.
  • Ρεκόρ όλων των εποχών το 2022 στην αύξηση των δαπανών για έρευνα και καινοτομία.
  • Ουσιαστικά κίνητρα για επενδύσεις (υπερεκπτώσεις δαπανών στο 200%, stock options, κίνητρα για επενδυτικούς «αγγέλους»).
  • Χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
  • Χρηματοδότηση άνω των 500 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Θεσμοθέτηση του Elevate Greece – χαρτογράφηση του οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
  • Εμβληματικές επενδύσεις: Πολιτεία Καινοτομίας – ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα και ThessIntec στη Θεσσαλονίκη.
  • Η Ελλάδα επενδυτικό hot-spot της ευρύτερης περιοχής της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μέσω διακρατικών συμφωνιών.
  1. Επαναφέραμε την βιομηχανία στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος
  • Αναγεννήθηκε μετά από 10ετίες η ναυπηγική βιομηχανία με την επαναλειτουργία των 3 σημαντικότερων ναυπηγείων
  • Η Ελλάδα απέκτησε για πρώτη φορά Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας και Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική σε συνεργασία με τους φορείς της βιομηχανίας και της αγοράς

Αυτή τη στρατηγική υλοποιούμε στην κατεύθυνση

  • ενίσχυσης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της βιομηχανίας αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης,
  • προώθησης νέων μεταρρυθμίσεων
  • ολοκλήρωσης υποδομών (Βιομηχανικά Πάρκα)
  • και προσέλκυσης νέων επενδύσεων αδράζοντας την ευκαιρία της μεγάλης επιστροφής των βιομηχανιών κοντά στα μεγάλα οικονομικά κέντρα της Δύσης

• Χαρακτηριστικό της δυναμικής που αναπτύσσεται στην ελληνική μεταποίηση είναι ότι στη δράση «Έξυπνη Μεταποίηση» του Ταμείου Ανάκαμψης, προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 73 εκατ. ευρώ, υπεβλήθησαν 507 επενδυτικά σχέδια, αιτούμενης επιχορήγησης 400 εκατ. ευρώ και συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού 707,5 εκατ. ευρώ.

  1. Δώσαμε με αποτελεσματικότητα τη «μάχη» κατά του εισαγόμενου πληθωρισμού, στηρίξαμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις του εμπορίου και βελτιώσαμε σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του καταναλωτή.
  • Με το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα άνω των 4 δισ. ευρώ για τη στήριξη 534.000 επιχειρήσεων κατά την πανδημία.
  • Με το click away και τα προγράμματα ενίσχυσης της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων.
  • Με καινοτόμες πρωτοβουλίες, το «καλάθι του νοικοκυριού», το «καλάθι του Άι Βασίλη» και το «καλάθι των Νονών», που υιοθετούν πολλές χώρες στην ΕΕ.
  • Με τη θεσμοθέτηση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς για την πάταξη του λαθρεμπορίου και την πάταξη φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.
  • Με τους περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά και τα υψηλότερα διοικητικά πρόστιμα που έχουν υποβληθεί τις τελευταίες 10ετίες.
  • Με μεταρρυθμίσεις για την διευκόλυνση και ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και την αποτελεσματικότερη προστασία των καταναλωτών (e-katanalotis, ηλεκτρονικό εμπόριο, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο, δημόσιες συμβάσεις, ΓΕΜΗ, phising).

Η κ. Ελένη Λουρή δήλωσε: «Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ. Εγώ να πω μόνο ότι με τη συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου θα παρακολουθώ τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη έτσι ώστε να συνεχιστεί αρμονικά η λειτουργία του κράτους στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της αγοράς.
Θα είμαστε στις λίγες μέρες αυτής της Κυβέρνησης, της υπηρεσιακής Κυβέρνησης, φύλακες των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών».

Ο κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της κας Υπουργού και να της πω ότι μπορεί να βασιστεί στα πολύ ικανά και αξιόλογα στελέχη του υπουργείου που έθεσαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, πολύ ψηλά τον πήχη κι αντιμετώπισαν όλες αυτές τις μεγάλες προκλήσεις της προηγούμενης τετραετίας.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε μετρήσιμα στοιχεία, σε αριθμούς σε ποσοστά. Υπάρχει όμως κάτι πίσω από τους αριθμούς αυτούς και τα ποσοστά. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αντιμετωπίσαμε μια πρωτόγνωρη κρίση, μια πανδημία που κατ’ ουσίαν «έκλεισε» την οικονομία. Κληθήκαμε λοιπόν να κάνουμε ό,τι ήταν δυνατό, για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία την επόμενη ημέρα, για να βρούμε δηλαδή τον μικρό επαγγελματία, τον ελεύθερο επαγγελματία και τους εργαζομένους εκεί που τους αφήσαμε ώστε να μπορέσει η αγορά να ξανανοίξει και να ξαναλειτουργήσει.
Έπρεπε να δουλέψουμε σκληρά, έτσι ώστε τα μέτρα που ανακοινώσαμε να στηρίξουν την αγορά και να κρατήσουν επαγγελματίες και εργαζομένους έως την επόμενη ημέρα.
Το γεγονός ότι το παραπάνω στοίχημα κερδήθηκε οφείλεται στη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα που διατηρήσαμε μέσα σε αυτό το Υπουργείο και φυσικά σε όλα τα στελέχη που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Πίσω από τους αριθμούς λοιπόν είναι πάντα οι άνθρωποι.
Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ εν συντομία και στο γιατί πετύχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Πετύχαμε λοιπόν γιατί εμπιστευτήκαμε τον ιδιωτικό τομέα, γιατί βγάλαμε έξω από το κράτος και απλοποιήσαμε διαδικασίες που καθυστερούσαν πολύ τις επενδύσεις, γιατί σταθήκαμε στο πλευρό επενδυτών και επιχειρήσεων που ήθελαν να εμπιστευτούν την πατρίδα μας. Με τον τρόπο αυτό αλλάξαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, δημιουργήσαμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και στείλαμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα και το παραγωγικό της μοντέλο αλλάζει.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ηγεσία του υπουργείου, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Νομίζω μας ενέπνευσε όλους αυτό το διάστημα με το ομαδικό του πνεύμα και την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε. Ήταν ένας Υπουργός πολύ εργατικός και πολύ αποτελεσματικός κι πάνω από όλα ένας υπουργός που άκουγε, γιατί έχει μεγάλη σημασία για έναν πολιτικό να ακούει.
Να ευχαριστήσω επίσης θερμά τους υφυπουργούς κ. Χρίστο Δήμα και κ. Γιάννη Τσακίρη, τους Γενικούς Γραμματείς και τους Ειδικούς Γραμματείς και όλα τα στελέχη που δούλεψαν με την καρδιά τους, ανεξαρτήτως των δύσκολων συγκυριών, για να παρουσιάσουμε σήμερα αυτά τα αποτελέσματα».

Ο κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: «Τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, δεκαετίες μετά την καθιέρωσή τους, παραμένουν τα μοναδικά σίγουρα αναπτυξιακά χρήματα που μπαίνουν στην χώρα μας, η οποία, από αυτή την άποψη, είναι μία από τις πιο ευνοημένες χώρες της ΕΕ με τρανή απόδειξη τους αυξημένους πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά και τη πρωτιά έγκρισης του συγκεκριμένου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Κλείνοντας ένας κύκλος 4 ετών θα ήθελα να μιλήσω αρχικά για το ΕΣΠΑ 2014-2020.Παρακολουθώντας την προγραμματική περίοδο 2014-2020 από τη σκοπιά της απορρόφησης, μας δίδαξε για το πως θα πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον και τι πρέπει να αποφύγουμε. Καταφέραμε έτσι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 να ανέλθει πάνω από 90% στις αρχες του 2023 έναντι 24,43% που παραλάβαμε στις 7/7/2019. Ταυτόχρονα καταφέραμε να απλοποιήσουμε διοικητικές διαδικασίες στις πράξεις κρατικών ενισχύσεων με στόχο την ταχύτερη αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, ενώ καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας μέσω του ΕΣΠΑ καταφέραμε να κρατήσουμε υγιής την ελληνική οικονομία αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της.
Όμως τελειώνοντας η προγραμματική περίοδος 2014-2020 καταφέραμε και το ΠΔΕ να εκτελεστεί πλήρως. Επίσης η χώρα μας αποτέλεσε την πρώτη χώρα μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. που πραγματοποίησε αίτημα πληρωμής για το ΕΣΠΑ 2021-2027 την 31-12-2022, ενώ μέσω της SRSS χρηματοδοτήθηκε η αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του ΠΔΕ το οποίο χρονολογείται από το 1952.
Όμως θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά και στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα την οποία παραλάβαμε ουσιαστικά σε ένα νόμο το 2019 και 3,5 χρόνια μετά, έχει μετεξελιχθεί σε έναν οργανισμό που στηρίζει ουσιαστικά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η ΕΑΤ, επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, έχει καταφέρει να χορηγήσει περισσότερα δάνεια από όσα είχαν δοθεί συνολικά στα πρώτα 16 χρόνια της λειτουργίας της (από την ίδρυσή της ως ΤΕΜΠΜΕ αρχικά και στη συνέχεια με διάφορες μορφές). Και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. όμως, αποδείχτηκε ο μοχλός εκκίνησης στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεων μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων επενδυτικών σχημάτων. Τα τελευταία χρόνια (2021-2023) συστάθηκαν 16 νέα επενδυτικά ταμεία (VC/PE) που διαχειρίζονται κεφάλαια άνω του 1δις. € με το μερίδιο της ΕΑΤΕ να ξεπερνά τα €400 εκατ. και τα οποία έχουν ήδη υλοποιήσει 55 επενδύσεις. Οι επενδύσεις αυτές από την πλευρά του δημοσίου είναι μεγαλύτερες από το σύνολο των κεφαλαίων που έχει επενδυθεί τα τελευταία 20 χρόνια από αντίστοιχα προγράμματα (ΤΑΝΕΟ-JEREMIE-Equifund).
Κλείνοντας την πορεία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων κ. Δημήτρη Σκάλκο, τους Ειδικούς Γραμματείς, τις Διοικήσεις των παραπάνω οργανισμών, αλλά και όλους τους συνεργάτες μου, για την άριστη και ουσιαστική συνεργασία αυτά τα τέσσερα χρόνια και για τα αποτελέσματα που καταφέραμε να επιτύχουμε.
Η χώρα μας έχει μπει σε ένα μεγάλο και σταθερό ρυθμό ανάπτυξης που όμοιό της ίσως δεν έχουμε ξαναδεί από την εποχή της μεταπολίτευσης και μετά.
Οφείλουμε λοιπόν να συνεχίσουμε σταθερά , τολμηρά και μπροστά με στόχο να βρει επιτέλους η Ελλάδα τη θέση που της αρμόζει στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη».

Ο κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Θέλω κι εγώ να ξεκινήσω λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ πρώτον, στον Πρωθυπουργό που μου εμπιστεύθηκε αυτή τη θέση καθώς και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη αλλά και σε όλους τους Γενικούς Γραμματείς, τους Ειδικούς Γραμματείς, σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ειδικότερα στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.
Πριν από τέσσερα χρόνια μεταφέραμε την τότε Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας από τις δομές του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να συνδέσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει τη βελτίωση όσον αφορά την ένταξη της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Το 2019, ο ρυθμός βελτίωσης της καινοτομίας στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν κάτω από τη 15η θέση, το 2020 σκαρφαλώσαμε στην 5η θέση, το 2021 στην 3η θέση, το 2022 στην 1η θέση.
Και ο στόχος είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτή την πρωτιά, διότι ζούμε σε μία παγκόσμια κοινωνία η οποία εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και εάν δεν μπορούν οι επιχειρήσεις μας και το επιστημονικό δυναμικό να προσαρμόζονται στις ανάγκες της εποχής τότε πολύ απλά μένουμε στάσιμοι και μας προσπερνούν οι εξελίξεις.
Γι’ αυτό το λόγο, πήραμε και την απόφαση και ιδρύσαμε και πολλά νέα ινστιτούτα, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό της χώρας σε τομείς αιχμής, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, η ρομποτική για το ανθρώπινο γονιδίωμα και τους κβαντικούς υπολογιστές και προσπαθήσαμε για πρώτη φορά, να αναδείξουμε και να δώσουμε σημαντικά εργαλεία και στο οικοσύστημα καινοτομίας.
Ο στόχος που θέτουμε είναι η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνιστής στις εξελίξεις όσον αφορά την έρευνα και την καινοτομία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη και οι Έλληνες επιστήμονες και νέοι επιχειρηματίες να νοιώθουν τη βεβαιότητα πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα από την Ελλάδα.
Και πάλι ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία στη νέα Υπουργό».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *