«Φάκελος Σεισμός»: Τα ρήγματα που ανησυχούν τους ειδικούς – Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι για την Εύβοια και τον Κορινθιακό

seismos

«Περιμένουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία» τόνισε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης και χτύπησε το καμπανάκι για ορισμένα παλιά σπίτια στην περιοχή της νότιας Εύβοιας, τα οποία είναι πέτρινα και έχουν δεχθεί μεγάλο φορτίο από τα συνεχή χτυπήματα του σεισμού το τελευταίο διάστημα.

 
Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για την έξαρση δράσης του Εγκέλαδου, που ενώ έχει επίκεντρο στην Εύβοια, γίνεται αισθητή και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν περιμένει μεγαλύτερο σεισμό από το ίδιο ρήγμα μέσα στο επόμενο διάστημα και για τους όποιους σεισμούς θα επακολουθήσουν, εκτιμά ότι ο πιο δυνατός θα έχει μέγεθος περίπου στα 4 Ρίχτερ.

Μιλώντας για το ρήγμα της Θήβας, επισήμανε ότι επειδή έχουν γίνει πολλές ανασκαφές στην περιοχή, πολλά μπάζα έχουν πεταχτεί μέσα στην πόλη και πάνω τους έχουν χτιστεί πολυκατοικίες. Είπε ακόμη ότι θα υπάρξει σεισμική ακολουθία στη Θήβα αλλά όχι με πολύ μεγάλο σεισμό.

Επίσης, ανέφερε ότι ο ανατολικός Κορινθιακός έχει μαζέψει πολύ ενέργεια, 40 χρόνια τώρα. «Ανησυχώ για τον Κορινθιακό. Κάποια στιγμή θα κάνει κάποιο σεισμό. Αν γίνει σε αυτήν την περιοχή κάποιος σεισμός θα είναι περίπου 6 με 6,5 Ρίχτερ», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 
«Αν γίνει στην περιοχή των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κάποιος σεισμός θα είναι περίπου 6 με 6,5 Ρίχτερ. Όσο πιο κοντά στην Αθήνα είναι, θα έχουμε και προβλήματα», τόνισε ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης. «Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλο θέμα. Στην Αθήνα έχουμε έναν πολεοδομικό ιστό, ο οποίος είναι παλιός. Τα κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από το ’60 και το ’50 είναι ευάλωτα. Επίσης στην Αθήνα υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης που πάει στα σπίτια. Φανταστείτε σε έναν σεισμό, π.χ. στην Κυψέλη, να έχουμε μία κατάρρευση κτιρίου και διαρροή φυσικού αερίου. Θα καεί όλη η περιοχή. Έχω πει εδώ και κάποιο καιρό ότι πρέπει να μπουν στις παροχές αντισεισμικές βαλβίδες» συνέχισε.

 
Ο κ. Τσελέντης επανέλαβε, εκτός από το ρήγμα στον ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο, ότι ανησυχεί και για άλλες περιοχές. «Ανησυχώ πολύ για τον ανατολικό Κορινθιακό. Ανησυχώ πολύ και για κάποιες άλλες περιοχές που δεν μπορώ να τις πω για να μην τρομοκρατήσω τον κόσμο. Το θέμα είναι πάρα πολύ λεπτό. Εισηγήσεις αντίστοιχες έχω κάνει, έχω ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς. Με τον κ. Λέκκα είμαστε σε συνεχή συνεργασία και έχουμε συνεχή επικοινωνία για θέματα τέτοια» υπογράμμισε.

 
Λέκκας: Ο σεισμός και οι περιοχές που βρίσκονται σε «alert»
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον Realfm εξέφρασε την ανησυχία του για τις περιοχές που βρίσκονται σε σεισμική διέγερση επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκη Τσελέντη.

«Ο ελληνικός χώρος χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά το πότε θα γίνει ένας σεισμός. Στον ελληνικό χώρο έχουμε υψηλή σεισμική επικινδυνότητα. Εξετάζουμε πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες που εξελίσσονται σε κάθε περιοχή της χώρας, κυρίως στα σημεία που έχουμε κάποια προϊστορία ή έχουμε κάποια υποψία ότι μπορεί να εκδηλωθεί μία μεγάλη σεισμική δραστηριότητα. Τέτοια σημεία π.χ. είναι οι Αλκυονίδες, τα Ιόνια Νησιά, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη» δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Επιπλέον ο κ. Λέκκας ανακοίνωσε ότι συγκροτήθηκε νέα 5μελής επιτροπή, με αντικείμενο την εκτίμηση αλλά και διαχείριση σεισμικού κινδύνου.

 
«Η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου δυστυχώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Μετά από τις οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η επιτροπή αυτή απαρτίζεται πλέον από πέντε άτομα, τα οποία είναι ευκίνητα, θα παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, θα ενημερώνουν την πολιτεία, θα ενημερώνουν τους φορείς. Αυτή η επιτροπή είναι επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και σεισμικής διακινδύνευσης. Η επιτροπή συστήθηκε πριν από 20 περίπου ημέρες και έχουμε ήδη συνεδριάσει. Θα συνεδριάζουμε κάθε 10 ημέρες περίπου. Από τα αρμόδια όργανα θα ζητηθούν κάποιες παρεμβάσεις γενικότερου χαρακτήρα» κατέληξε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *