Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε για «Τραμπισμό», εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα: «Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να μπούμε στην αρένα της τοξικότητας και του διχασμού που επιδιώκει η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη».
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την πραγματικότητα που, σύμφωνα με τον ίδιο, βιώνει η ελληνική κοινωνία τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη ασκώντας ταυτόχρονα κριτική: «Με την ακρίβεια που ρημάζει τους πολλούς και την αισχροκέρδεια που απολαμβάνουν οι λίγοι. Με τη διάλυση του ΕΣΥ και τις εκατόμβες της πανδημίας για χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Με την κακοποίηση του κράτους δικαίου, τις υποκλοπές και το παρακράτος, που το στρατηγείο τους είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεσοτοιχία με το γραφείο του κυρίου Μητσοτάκη. Με τα δισ. των απευθείας αναθέσεων, τη γαλάζια επέλαση σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς, τις πρακτικές Πάτση και λοιπών; Με τη μεσαία τάξη, που θα την έβαζε ο κύριος Μητσοτάκης στο σαλόνι και την ταπείνωσε να ζει με το κουπόνι. Με τα κοράκια να καιροφυλαχτούν τα σπίτια της. Με τη κατάργηση του οχτάωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη μαύρη εργασία, τη διάλυση κάθε προστασίας των εργαζομένων. Με τα πανεπιστήμια να έχουν αστυνομικούς αντί για καθηγητές και φράχτες για χιλιάδες παιδιά που τα κατευθύνουν στα κολέγια. Με την εγκληματικότητα να ανθεί και την ανασφάλεια να είναι το βασικό συναίσθημα, αφού η μαφία συνεργάζεται με την αστυνομία αντί να διώκεται. Με το γενικευμένο αίσθημα της αδικίας παντού. Σε κάθε έκφανση της οικονομίας και της κοινωνίας».
Έκανε αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών λέγοντας ότι άλλαξε τα δεδομένα και την εικόνα: «το δήθεν επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος διαλυμένο. Οι δήθεν άριστοι που αποδείχτηκαν άχρηστοι. Οι δήθεν εκσυγχρονιστές που αποδείχτηκαν αναχρονιστές. Μας βύθισαν στις πιο παλιές εποχές του κομματισμού, της οικογενειοκρατίας, της ευνοιοκρατίας και της αναξιοκρατίας. Και κυρίως ανέδειξαν πόσο ψεύτικος είναι όλος αυτός ο μηχανισμός της πανίσχυρης προπαγάνδας. Πόσο στημένος και υποκριτής είναι ο αρχιεπιτελαρχης του επιτελικού κράτους. Που δήθεν τίποτα δεν ήξερε. Και δεν έχει ευθύνη για τίποτα. Όλοι οι άλλοι ευθύνονται εκτός από τον ίδιο».
Η διάχυτη αίσθηση στην ελληνική κοινωνία, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας είναι «Ως εδώ!» και πρόσθεσε: «Το ερώτημα τώρα για την Κεντρική μας Επιτροπή, τον ΣΥΡΙΖΑ, κάθε δημοκρατικό πολίτη, είναι πώς αυτό το ως εδώ, από διαπίστωση, από συναίσθημα, θα γίνει πράξη πολιτικής αλλαγής. Πώς θα ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση».
Δίνοντας κατευθύνσεις είπε ότι «έχουμε ένα διπλό καθήκον. Το πρώτο να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας. Να πείσουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς. Ότι έχουμε το σχέδιο και μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στην αισχροκέρδεια, στην απαξίωση, στην αδιαφορία, στην αναξιοκρατία, στην αδικία. Και το δεύτερο ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη με μια προϋπόθεση: Την καθαρή, αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».
Ακολούθως εξήγησε: «Μόνο με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο λαός μας δίνει μια σαφή και αυστηρή θα έλεγα εντολή σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, τώρα. Χωρίς τις περιπέτειες της αλυσίδας εκλογικών αναμετρήσεων που προτείνει και επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία. Αυτός δεν είναι μόνο ο μόνος δρόμος προς την αλλαγή. Για μια κυβέρνηση μακράς πνοής, που θα διαθέτει μια πρωτοφανή σε έκταση λαϊκή στήριξη. Είναι και ο μόνος δρόμος της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας. Ο δρόμος της ενότητας του λαού μας στην κοινή προσπάθεια για το κοινό καλό».
Για τις ενδεχόμενες δυσκολίες των συνεργασιών ανέφερε ότι την εντολή θα την δώσει ο λαός και πρόσθεσε: «Και αναρωτιέμαι και πάλι ποια ηγεσία, ποιου δημοκρατικού κόμματος, θα αποφασίσει να αγνοήσει αυτή τη θέληση. Και να επωμιστεί το κόστος για τη χώρα και την ίδια μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων που επιδιώκει η ΝΔ. Για να γίνει πράξη το ως εδώ, πρέπει να γίνει απόφαση και το προς τα που. Απόφαση και πράξη με τη ψήφο των πολιτών. Το ως εδώ γίνεται πράξη μόνο με ισχυρή απόφαση προς την αλλαγή».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σε αυτές τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απέναντί του μόνο τον κ. Μητσοτάκη αλλά και «την ολιγαρχία, την διαφθορά, τα μεγάλα συμφέροντα και την κρατική πυραμίδα που διαπλέκεται μαζί τους». Συνοπτικά ανέφερε: «Με δυο λόγια: Έχουμε απέναντι όλο το Σύστημα νομής, διαπλοκής, συμφερόντων, αισχροκέρδειας και διαφθοράς που φράζει τους πόρους της κοινωνίας και της χώρας».
Ακολούθως διαβεβαίωσε ότι «Είμαστε σήμερα οι μόνοι που μπορούμε να ηγηθούμε σε μια τέτοια προσπάθεια αλλαγής». Σημείωσε ακόμη ότι οι εκλογές είναι ευκαιρία όχι για επιστροφή στην εξουσία ή ρεβανσισμό αλλά «ευκαιρία να εφαρμόσουμε επιτέλους στην πράξη όλες εκείνες τις πολιτικές και το πρόγραμμα που αποβλέπουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Στη δημοκρατία χωρίς αστερίσκους. Στη διαφάνεια. Στο αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος. Και στη δικαιοσύνη παντού, που είναι η ψυχή μας». Αφού επανέλαβε ότι η διακυβέρνηση του 2015-2019 ήταν υπό την επιτροπεία της Τρόικας, πρόσθεσε: «Από την άποψη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζει όχι μια δεύτερη αλλά μια πρώτη ευκαιρία, να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί. Να κυβερνήσει χωρίς μνημόνια. Χωρίς τη θηλειά της επιτροπείας».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι σε αυτές τις εκλογές υπάρχει ένα μαζικό κόμμα για να δώσει τη μάχη και πρόσθεσε ότι είναι καθήκον «να θέσουμε όλο το κόμμα, μέχρι το τελευταίο χωριό και το τελευταίο ακριτικό νησί, σε θέση μάχης, να οργανώσουμε αυτή τη μάχη και να μην αφήσουμε τίποτε στην τύχη του. Το καθήκον είναι να βγούμε από τα γραφεία και των μανιφέστων την κλεισούρα, και να βρεθούμε όλοι εκεί που δένεται ο καρπός της αλλαγής και της προοδευτικής κυβέρνησης: Στην κοινωνία».
Η σημερινή Κεντρική Επιτροπή θα εγκρίνει τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών αλλά και το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος: «Να ξέρετε ήταν ένας ευχάριστος πονοκέφαλος τα ψηφοδέλτια. Γιατί αναγκαστήκαμε να κάνουμε δύσκολες επιλογές ανάμεσα σε πολύ δυνατές υποψηφιότητες. Τα ψηφοδέλτια που καλούμαστε να εγκρίνουμε σήμερα όμως, είναι ο καθρέφτης της σχέσης μας με την κοινωνία».