Τη θέση ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να συνεχίσει να εμποδίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας εκφράζουν τα ηγετικά στελέχη της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων και της Ομάδας για την Ελληνική και Ισραηλινή Συμμαχία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η συγκεκριμένη θέση εκφράστηκε σε επιστολή που στάλθηκε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ Μακόλ, και τον Δημοκρατικό επικεφαλής της μειοψηφίας, Γκρέγκορι Μικς. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές αποτελούν δύο από τους τέσσερις νομοθέτες που πρέπει να δώσουν το πράσινο φως προκειμένου το Κογκρέσο να εγκρίνει την αμυντική σύμβαση για τα F-16 που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία. Οι άλλοι δύο νομοθέτες είναι οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τζιμ Ρις, οι οποίοι διευθύνουν την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.
Στην επιστολή τους οι βουλευτές καλωσορίζουν από τη μια πλευρά την πρόσφατη ηρεμία που παρατηρείται στο Αιγαίο, αλλά συγχρόνως επισημαίνουν ότι η Άγκυρα επιμένει στην ίδια αναθεωρητική πολιτική, η οποία εκφράζεται από το casus belli αλλά και από την προώθηση του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας» που περιλαμβάνει επεκτατικές αξιώσεις εναντίον της Ελλάδας.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι «εναπόκειται στην κυβέρνηση να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα F-16 που παρέχονται από τις ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για την παραβίαση της κυριαρχίας ενός άλλου, ιδιαίτερα με δεδομένο τον πολύ πραγματικό κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ των δύο. Χωρίς πιστοποίηση από την κυβέρνηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν αμερικανικά όπλα εναντίον της Ελλάδας, το Κογκρέσο πρέπει να εμποδίσει τη μεταφορά αυτών των όπλων στην Τουρκία».
Τέλος, στην επιστολή τους οι νομοθέτες υπενθυμίζουν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πρόσφατου αμυντικού προϋπολογισμού η Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (73%) μια τροπολογία που έθετε τους συγκεκριμένους λογικούς περιορισμούς στη δυνατότητα της κυβέρνησης να πωλήσει μαχητικά F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία. Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Παπας, Νικόλ Μαλλιωτακης, Ντίνα Τίτους και Μπράντλεϊ Σνάιντερ
Ολόκληρη η Επιστολή των Βουλευτών στο Προεδρείο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής:
«Γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την εντεινόμενη δημόσια συζήτηση σχετικά με τον εκβιασμό της Τουρκίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες – και την ομηρεία της Σουηδίας – προκειμένου να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού.
Μπορείτε να θυμάστε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για το έτος 2023, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε μια τροπολογία που έθετε λογικούς περιορισμούς στην δυνατότητα της κυβέρνησης να μεταφέρει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία. Αυτή η διάταξη, άρθρο 1271, πέρασε από τη Βουλή σε δικομματική βάση και με συντριπτική πλειοψηφία (73% των βουλευτών ψήφισαν υπέρ).
Ο σκοπός τέτοιων προϋποθέσεων είναι σαφής και στενά καθορισμένος. Σε μια εποχή που πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα του ΝΑΤΟ – αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο εξετάζονται οι αναβαθμίσεις και οι πωλήσεις των F-16 στην Τουρκία – θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για να υπονομεύσουν τη συμμαχία.
Ενώ καλωσορίζουμε ότι στην παρούσα φάση η Τουρκία έχει πάψει να χρησιμοποιεί τον υπάρχον στόλο των F-16 της για την επανειλημμένη παραβίαση της κυριαρχίας και του εδαφικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει αλλάξει πολιτική. Η εντύπωση ότι η Τουρκία έχει βελτιώσει τις σχέσεις με τη νατοϊκή σύμμαχο Ελλάδα διαψεύδεται από το γεγονός ότι η Άγκυρα διατηρεί το casus belli κατά της Αθήνας. Κατά την παρουσίαση της νέας κυβέρνησής του, ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε αυτή την εβδομάδα στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που προβάλλει επεκτατικές αξιώσεις κατά της Ελλάδας.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία επέλεξε να χρησιμοποιήσει αμερικανικά F-16 για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο αντί να στηρίξει τον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας. Μια παύση στις υπερπτήσεις χωρίς μια διακηρυγμένη αλλαγή πολιτικής δεν μπορεί να διαγράψει το γεγονός ότι τα τουρκικά F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο 110 φορές σε μια μέρα ή ότι τα τουρκικά F-16 πέταξαν σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει εξελιχθεί σε ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αυτή η πολεμική συμπεριφορά προς την Ελλάδα – έναν πραγματικά αξιόπιστο, δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ – δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Εναπόκειται στην κυβέρνηση να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα F-16 που παρέχονται από τις ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για την παραβίαση της κυριαρχίας ενός άλλου, ιδιαίτερα με δεδομένο τον πολύ πραγματικό κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ των δύο. Χωρίς πιστοποίηση από την κυβέρνηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν αμερικανικά όπλα εναντίον της Ελλάδας, το Κογκρέσο πρέπει να εμποδίσει τη μεταφορά αυτών των όπλων στην Τουρκία.
Ως ηγέτες της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων και της Ομάδας για την Ελληνική και Ισραηλινή Συμμαχία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σας επαινούμε για την ηγεσία και τη δέσμευσή σας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Για αυτούς τους λόγους, σας προτρέπουμε να διασφαλίσετε ότι η μεταφορά αμερικανικών F-16 θα εξαρτηθεί από την προστασία ολόκληρης της Συμμαχίας και ότι (τα μαχητικά) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός από τα μέλη της».