Σχεδόν 100.000 άνθρωποι που διέφυγαν από τις μάχες στη Σομαλιλάνδη, αποσχισθείσα ανεξάρτητη περιοχή της Σομαλίας, βρήκαν καταφύγιο σε έναν μήνα σε μια απομονωμένη περιοχή της Αιθιοπίας που πλήττεται από σοβαρή ξηρασία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και της Αιθιοπίας για τους πρόσφυγες.
Επικαλούμενη τις αρχές της διοικητικής περιοχής του Ντοόλο, που ανήκει στην περιφέρεια Σομάλι της Αιθιοπίας και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, σε απόσταση 1.300 και πλέον χιλιόμετρων άσχημου δρόμου από την Αντίς Αμπέμπα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) εκτιμά ότι 98.000 άνθρωποι έχουν καταφθάσει στις τρεις διοικητικές περιφέρειες (woredas) που συνορεύουν με τη Σομαλιλάνδη από τις 6 Φεβρουαρίου.
“Θα επιβεβαιώσουμε αυτούς τους αριθμούς” χάρη στην καταγραφή που έχει αρχίσει, δήλωσε ο Τεσφαχούν Γκομπεζάι, γενικός διευθυντής της αιθιοπικής κυβερνητικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Επαναπατρισμένους (RRS), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αντίς Αμπέμπα με τον Μαμαντού Ντιάν Μπαλντέ, εκπρόσωπο της HCR στην Αιθιοπία.
Τα τελευταία στοιχεία που ήταν διαθέσιμα την Δευτέρα κάνουν λόγο για “29.000 ήδη καταγεγραμμένους πρόσφυγες και οι αριθμοί αυτοί δεν σταματούν να αυξάνονται”, διευκρίνισε ο τελευταίος προσθέτοντας ότι οι πρόσφυγες είναι “κυρίως γυναίκες και παιδιά”.
Αν ο αριθμός τους επιβεβαιωθεί, η άφιξη των προσφύγων αυτών αυξάνει κατά 40% τον πληθυσμό στις τρεις προαναφερόμενες woredas, ο οποίος αριθμεί σχεδόν 236.000 ανθρώπους που υποφέρουν ήδη από την ξηρασία η οποία πλήττει την περιοχή τους και ευρύτερα ένα μέρος του Κέρατος της Αφρικής.
“Είναι μια περιοχή που δεν έχει υποδομές και δεν είναι ανεπτυγμένη κοινωνικοοικονομικά, που παλεύει με την ξηρασία εδώ και τέσσερα χρόνια”, υπενθύμισε ο Τεσφαχούν: Ωστόσο οι κάτοικοί της “που πλήττονται από την ξηρασία και διάφορες προκλήσεις ήταν οι πρώτοι που βοηθούν” τους πρόσφυγες, “πριν καν φτάσουμε εμείς, τους φιλοξένησαν στα σπίτια τους και μοιράστηκαν την ελάχιστη τροφή τους”.
Καταφύγια, τροφή, νερό, ιατρική βοήθεια: οι ανάγκες είναι πολλές και “σχετικά επείγουσες”, υπογράμμισε ο Ντιάν Μπαλντέ, θεωρώντας “πολύ σημαντικό ότι η υποστήριξη μας δεν λαμβάνει υπόψη μόνο τους πρόσφυγες, αλλά και αυτούς που τους φιλοξενούν”.
Επίσης, οι πρόσφυγες “μας λένε: ‘θέλουμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας’. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι που θέλουν να μείνουν πρόσφυγες. Ζητούν επίσης να βρεθούν τα μέσα, οι λύσεις στο υπάρχον πρόβλημα (στη Σομαλιλάνδη) ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους”, επέμεινε.
Πρώην βρετανικό έδαφος, η Σομαλιλάνδη κήρυξε μονομερώς το 1991 την ανεξαρτησία του από τη Σομαλία, καθώς η χώρα αυτή βυθιζόταν στο χάος από το οποίο δεν έχει βγει. Παρότι η Σομαλιλάνδη διαθέτει τα δικά της θεσμικά όργανα, η ανεξαρτησία της ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Η Σομαλινδάνδη απολάμβανε μια σχετική σταθερότητα, μέχρι να αυξηθεί η πολιτική ένταση τους τελευταίους μήνες, η οποία ξέσπασε στις 6 Φεβρουαρίου από τις εχθροπραξίες μεταξύ των δυνάμεων της Σομαλιλάνδης και πολιτοφυλακών της γειτονικής περιοχής Πούντλαντ της Σομαλίας.
Πριν από την άφιξη των προσφύγων από τη Σομαλιλάνδη, η Αιθιοπία, με πληθυσμό σχεδόν 120 εκατομμυρίων κατοίκων, φιλοξενούσε ήδη περισσότερους από 880.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι προέρχονταν από το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Σουδάν, σύμφωνα με την HCR.
Μια σκέψη για “Αιθιοπία: Σχεδόν 100.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη Σομαλιλάνδη για τη νοτιοανατολική Αιθιοπία”
Πρόσφυγες