Για τις δικές του αναμνήσεις από την τριβή του με το μουσικό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την νεκρώσιμο ακολουθία του σπουδαίου συνθέτη.
Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων επικαλέστηκε δύο χαρακτηριστικές για εκείνον στιγμές από την πορεία του Γιάννη Μαρκόπουλου: την αντιδικτατορική συναυλία της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών στο Σπόρτινγκ το 1972 με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, καθώς και το γεγονός ότι στα νεανικά του ακούσματα, εκτός από τη σύγχρονη μουσική, υπήρχε πάντα στο πατρικό του σπίτι και η μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, «μουσική που ενσωματώνει τις αξίες του χθες με εκείνες του σήμερα, διαμορφώνοντας μια συνέχεια πολιτισμού».
Ανδρουλάκης: “Σημάδεψε τη μεταπολίτευση”
Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, το έργο του κρητικού συνθέτη «σημάδεψε τη Μεταπολίτευση με τις φωνές του Ξυλούρη και άλλων σπουδαίων ερμηνευτών, έδωσε πνοή στους στίχους μεγάλων ποιητών μετουσιώνοντας τις αγωνίες και τις ελπίδες του λαού μας για ένα καλύτερο μέλλον. Το έργο του πλούτισε την Ελλάδα κι έχουμε χρέος να μεταφέρουμε την κληρονομιά του στις νεότερες γενιές» ανέφερε στον αποχαιρετισμό του ο Ν. Ανδρουλάκης.
Τον Γιάννη Μαρκόπουλο αποχαιρέτησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός – ο εκλιπών είχε άλλωστε ανακηρυχτεί σε επίτιμος δημότης Ηρακλείου και του είχε απονεμηθεί το Κλειδί της πόλης, ενώ επίσης επικήδειο εκφώνησε για τον συντοπίτη του συνθέτη, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσιος Καλαντζάκης.
Ο Μανόλης Κορρές μίλησε με συγκίνηση για το «πρωτοποριακό, συνεκτικό καλλιτεχνικό έργο του συνθέτη, που ενώνει την ελληνική παράδοση με την ποίηση, τον τοπικό πολιτισμό ως δύναμη ζωής δοκιμασμένης από παλιά και τη στάση του καλλιτέχνη που στάθηκε επάξια στις υψηλότατες απαιτήσεις των περιστάσεων».
Στο τελευταίο αντίο για τον Γιάννη Μαρκόπουλο παρέστησαν η Έλενα Ακρίτα, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Θέμης Ανδρεάδης, o Μάριος Φραγκούλης, ο Βασίλης Λέκκας, η Ζυράννα Ζατέλη κ.ά…