ΠΥΡΗΝΙΚΑΠΥΡΗΝΙΚΑ

Το Κρεμλίνο υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασής του να σταθμεύσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, απορρίπτοντας την κριτική προς την κίνηση αυτή που ασκήθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που επεκτείνεται προς τη Ρωσία, όχι το ανάποδο, και κατά συνέπεια η Μόσχα πρέπει να λάβει μέτρα για να υπερασπιστεί τη δική της ασφάλεια.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι η κίνηση της Ρωσίας δεν συμβαδίζει με την πρόσφατη κοινή δήλωση Ρωσίας-Κίνας που ανέφερε ότι οι χώρες δεν πρέπει να αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα έξω από τα σύνορά τους.

«Είναι το ΝΑΤΟ που επεκτείνεται προς τη Ρωσία, όχι η Ρωσία που φέρνει τις στρατιωτικές της υποδομές προς τα σύνορα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πεσκόφ σήμερα, ερωτηθείς να απαντήσει στα σχόλια του Στόλτενμπεργκ.

Η Φινλανδία εντάχθηκε την Τρίτη στο ΝΑΤΟ, διπλασιάζοντας το μήκος των χερσαίων συνόρων της συμμαχίας με τη Ρωσία, ενώ και η Σουηδία αναμένεται να γίνει μέλος – κινήσεις που πυροδοτήθηκαν από την αποστολή από τη Ρωσία των ενόπλων δυνάμεών της στη γειτονική της Ουκρανία πέρυσι.

Η Μόσχα είπε ότι θα παρακολουθεί στενά την όποια στρατιωτική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και θα απαντήσει ανάλογα.

«Η κίνηση αυτή εντείνει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για την ασφάλειά μας … και λαμβάνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε την ασφάλειά μας. Και έτσι θα γίνεται κάθε φορά που το ΝΑΤΟ πλησιάζει τα σύνορά μας, προκειμένου να εξισορροπήσουμε την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην ήπειρο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φιλοξενεί σήμερα τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο στη Μόσχα για συνομιλίες, κατά τις οποίες είναι πιθανό να συζητηθεί το θέμα της ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη γειτονική της χώρα.

Η Ρωσία δεν έχει δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά των όπλων αυτών στη Λευκορωσία, αλλά ο Πούτιν δήλωσε ότι η κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιουλίου. Θα είναι η πρώτη ανάπτυξη μέρους του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας έξω από τα σύνορά της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

 

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *