Ο επικεφαλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης βρέθηκε σήμερα Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στο ΕΡΤNEWS και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» και μίλησε για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ όπου δήλωσε ό,τι «δεν μας χαροποιούν οι εξελίξεις ούτε μας εκπλήσσουν. Βεβαίως γιατί είναι εξελίξεις στις οποίες τις είχαμε διαβλέψει και τις είχαμε διαβλέψει εγκαίρως, πιστεύω, ούτε μας χαροποιούν ούτε μας εκπλήσσουν. Παρακολουθούμε βεβαίως τις εξελίξεις και βλέπουμε τον πλήρη εκφυλισμό και την απαξίωση ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου».
Συνεχίζοντας στο θέμα των εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε: «Νομίζω, ότι απ’ όταν φύγαμε εξηγήσαμε ακριβώς τους λόγους για τους οποίους φύγαμε. Ήταν σαφές ότι με τη νέα ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στην απαξίωση. Μια ηγεσία η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Αριστερά, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον προοδευτικό χώρο εν γένει. Θα έλεγα δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη σοβαρότητα. Και αυτό το οποίο βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι ακριβώς οι τελευταίες πράξεις αυτού του δράματος. Δεν μπορεί μια πολιτική δύναμη, μια πολιτική δύναμη της Αριστεράς, μια πολιτική δύναμη μάλιστα, η οποία έχει κυβερνήσει, έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας όλα τα προηγούμενα χρόνια και είναι και σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση αντί να παράγει πολιτική, να παράγει τοξικότητα. Είδαμε και χθες εικόνες με τη λογική του όχλου να κυριαρχεί. Αυτά νομίζω ότι δεν έχουν θέση σε μια πολιτική δύναμη»
Για τις εντάσεις που σημειώνονται στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: «Δεν μιλάμε για εντάσεις. Προφανώς πάντα υπάρχουν, αλλά δεν μιλάμε για εντάσεις. Νομίζω ότι αυτό το οποίο γίνεται τις τελευταίες μέρες είναι πρωτοφανές. Είναι πρωτοφανές για οποιοδήποτε πολιτικό σχηματισμό στη χώρα μας. Και βεβαίως, επειδή με ρωτήσατε στην αρχή για το εαν και εμάς αυτό μας στενοχωρεί ή μας χαροποιεί, κοιτάξτε επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν και χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτή την κατάσταση και προσβάλλονται από όλο αυτό το οποίο συμβαίνει, εγώ θεωρώ ότι αυτό το οποίο είναι σημαντικό στις σημερινές συνθήκες είναι ακριβώς να υπάρχει μια πολιτική δύναμη σοβαρότητας, αξιοπιστίας και ειλικρίνειας. Και η πολιτική δύναμη αυτή είναι η Νέα Αριστερά. Γι’ αυτό μιλήσαμε από τότε, όταν αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλήσαμε για μια πράξη ευθύνης, πράξη ευθύνης απέναντι σε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο, πράξη ευθύνης απέναντι σε μια ολόκληρη κοινωνία, η οποία περιμένει να υπάρξει μια σοβαρή, αξιόπιστη εναλλακτική διέξοδος απέναντι στην κυβέρνηση».
Ερωτώμενος στο εαν αλλάξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα αλλάξουν κάποια δεδομένα για την Νέα Αριστερά και θα ανοίξει ο δρόμος της συνεργασίας απάντησε: «Να είμαστε σοβαροί. Η μετάλλαξη την οποία έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά τη γνώμη μας ανεπίστρεπτη. Είναι μια πορεία η οποία δεν μπορεί να έχει και δεν μπορεί να έχει επιστροφή. Αυτό το οποίο έχει σημασία αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου, για μια κοινωνία, ξέρετε την κοινωνία δεν την αφορούν ολες αυτές οι αντιπαραθέσεις, οι οποίες λειτουργούν χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, λειτουργούν σε πολιτικό κενό. Αυτό το οποίο αφορά αυτή τη στιγμή την κοινωνία είναι να υπάρξει μια σοβαρή απάντηση. Ξέρετε, αυτή την περίοδο εγώ κάνω περιοδεία σε όλη την Ελλάδα χθες ήμουν στην Κόρινθο, αρχές εβδομάδας στην Κρήτη αύριο πηγαίνω στη Θράκη. Βλέπω έναν κόσμο ο οποίος έχει μια αγωνία να υπάρξει μια διαφορετική προοπτική για το αύριο του, για το μέλλον του. Δεν μπορεί η μόνη προοπτική να είναι αυτή η αλαζονική, αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Είναι λοιπόν ζήτημα υπαρξιακό συνολικά για τους αριστερούς, για τους κεντροαριστερούς, για τους προοδευτικούς πολίτες, να υπάρξει μια σοβαρή πολιτική δύναμη, η οποία θα εκφράσει αυτές τις ανάγκες. Και αυτή η πολιτική δύναμη, επαναλαμβάνω, φιλοδοξούμε να είναι τη χτίζουμε σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα είναι η Αριστερά».
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Το ζήτημα της συνολικότερης ανασύνθεσης του χώρου της Αριστεράς και των ευρύτερων δυνάμεων που κινούνται στον προοδευτικό χώρο είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς μας απασχολεί και το οποίο προφανώς το επόμενο διάστημα θα τεθεί, αλλά αυτό πρέπει να τεθεί με σοβαρούς προγραμματικούς όρους, με επιστροφή στην πολιτική, δεν μπορεί να γίνεται με όρους σόου, με όρους τηλεριάλιτι, γιατί αυτό βλέπουμε αυτή τη στιγμή».
«Το τι θα κάνει ο κύριος Κασελάκης και το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικό τους θέμα. Νομίζω ότι η κοινωνία παρακολουθεί, βλέπει, αντιλαμβάνεται, αγωνιά και εξοργίζεται» δήλωσε για αυτά που ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Κασελάκης , ότι θα παραμείνει ασχέτου αποτελέσματος.
Προσθέτοντας στην ερώτηση εαν έχει να κάνει με τις έδρες αυτά που ανέφερε ο κ. Κασελάκης στην ομιλία του, ο κ. Χαρίτσης τόνισε «Ο κ. Κασελάκης ήταν ο θαυμαστής του Τραμπ. Ήταν υποψήφιος υπουργός του Μητσοτάκη. Δεν θα μπούμε σε διάλογο με τον κ. Κασελάκη, οποίος δεν έχει καμία σχέση με τις ιδέες, με τις αξίες, με την ιστορία, με την προοπτική της Αριστεράς. Νομίζω ότι εμάς αυτό το οποίο που μας ενδιαφέρει σήμερα είναι να μιλήσουμε με την κοινωνία. Μόνο αυτό μας ενδιαφέρει. Ξέρετε, συζητάμε και βλέπω ότι ξέρετε καταναλώνεται πάρα πολύς χρόνος και τηλεοπτικός και δημοσιογραφικός για το τι συμβαίνει και ευλόγως αυτές τις μέρες στο ΣΥΡΙΖΑ, το κατανοώ, ξέρετε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε λίγες μέρες έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, το οποίο οδηγεί σε πλήρη καταπάτηση του αιγιαλού και σε χτίσιμο ακόμα και στην άμμο, ακόμη και στις παραλίες. Σε λίγες μέρες έρχεται το νομοσχέδιο στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Μια αντισυνταγματική ρύθμιση, κατάφωρη, όπως λένε δεκάδες συνταγματολόγοι, παραβίαση του άρθρου 16 και μάλιστα γι αυτό προχθές εγώ ζήτησα και το αποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην οποία πήγα και συζήτησα με την κ. Σακελλαροπούλου στη βάση ακριβώς γι αυτό το ζήτημα. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα τα οποία απασχολούν και πρέπει να απασχολούν σήμερα στην ελληνική κοινωνία».
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς για το θέμα των δημοσκοπήσεων που δεν δείχνουν μια μεγάλη απήχηση του κόμματος ανέφερε: «Κοιτάξτε, εμείς είπαμε εξ αρχής ότι θέλουμε να χτίσουμε το νέο πολιτικό φορέα, τη Νέα Αριστερά, πετραδάκι πετραδάκι, βήμα το βήμα, με σταθερά βήματα. Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο το εγχείρημα το οποίο αναλάβαμε. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι εσείς το ξέρετε ό,τι για να εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών μια νέα πολιτική δύναμη παίρνει χρόνο. Από εκεί και πέρα όμως, επειδή μιλάμε για τις δημοσκοπήσεις, αυτό το οποίο επίσης βλέπω στις δημοσκοπήσεις είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, κυρίως νέοι άνθρωποι, κυρίως άνθρωποι οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί ή κεντροαριστεροί, οι οποίοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον και δυνητικά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το εγχείρημά μας. Άρα υπάρχουν δυνατότητες τις οποίες εμείς οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε. Πεδίον δόξης λαμπρόν λοιπόν, το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε και στην οργανωτική μας συγκρότηση. Υπενθυμίζω, ότι έχουμε ανακοινώσει ότι μία, δύο και τρεις Μαρτίου, το επόμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο έχουμε την πρώτη Πανελλαδική μας Ιδρυτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Και βεβαίως να αντιπαρατεθούμε πολιτικά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να προτείνουμε και μια σοβαρή εναλλακτική διέξοδο για τη χώρα. Έτσι νομίζω, συγκροτεί και τον πολιτικό σου χώρο και την πολιτική σου ταυτότητα και εσύ απευθύνεσαι με αξιόπιστους όρους στην κοινωνία».
Στην ερώτηση εαν θεωρείτε ότι είστε πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ του Κασελάκη ή στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη σημείωσε «Δεν περιοριζόμαστε, είμαστε πιο κοντά στην κοινωνία, στους αριστερούς πολίτες, στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι αγωνιούν για το αύριο. Αυτή θα ήταν η απάντηση την οποία θα ήθελα να σας δώσω».
Όσον αφορά το θέμα της συγκλισής με το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «Αριστερά τώρα να μας κατηγορεί η πλευρά Κασελάκη ό,τι δεν είμαστε αρκετά αριστεροί και ότι ο Αλέξης είναι πιο αριστερός από εμάς. Εντάξει, νομίζω ότι για να είμαστε και λίγο στοιχειωδώς θα έλεγα σοβαροί, λοιπόν, κοιτάξτε, το ζήτημα των συγκλίσεων ή των αποκλίσεων είναι ζήτημα. Εγώ επιμένω σε αυτό προγραμματικό. Είναι ζήτημα πολιτικού περιεχομένου για παράδειγμα, τι λένε οι άλλες δυνάμεις του αριστερού προοδευτικού χώρου για τη νέα αδιαφανή κούρσα εξοπλισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία θα στοιχίσει δημοσιονομικά στη χώρα, στους Έλληνες πολίτες και στις επόμενες γενιές. Τη στηρίζουν, δεν τη στηρίζουν γιατί εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή στον κύριο Μητσοτάκη. Το είπαμε ξεκάθαρα και το θέσαμε και στη Βουλή και γι’ αυτό δεν ψηφίσαμε και τις αμυντικές δαπάνες. Είναι ξεκάθαρη η θέση τους, γιατί είναι αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Γιατί έχω ακούσει στελέχη και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ με πολύ διαφορετικές απόψεις γι αυτό το ζήτημα.Τι λένε για παράδειγμα για το ζήτημα της εργασίας Είναι η εργασία, η στήριξη των δυνάμεων της εργασίας μια βασική προϋπόθεση για να μιλήσουμε για ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική γι αυτή τη χώρα. Τι λένε για το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και της πράσινης μετάβασης. Θα γίνει με όρους συμπεριληπτικούς για την κοινωνία, όπως το συζητήσαμε αυτές τις μέρες και για το αγροτικό, ξέρει ο Μητσοτάκης στη Βουλή. Στην επίκαιρη ερώτηση που του έκανα έθεσε το δίλημμα, θέλετε στήριξη των αγροτών, θέλετε πράσινη μετάβαση, ένα ψευτοδίλημμα. Εμείς θέλουμε στήριξη των αγροτών και η πράσινη μετάβαση να συμπεριλαμβάνει αυτά τα κοινωνικά στρώματα και όχι να τα αποκλείει, όχι να τα οδηγεί στο περιθώριο. Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία πρέπει όλες οι δυνάμεις να τοποθετούνται και δεν είναι ζήτημα προσωπικών προτιμήσεων αν μας αρέσει ο ένας πολιτικός αρχηγός ή ο άλλος. Πολιτικά λοιπόν, εμείς αισθανόμαστε πιο κοντά σε μια σοβαρή, ρεαλιστική και ταυτόχρονα ριζοσπαστική, γιατί απαιτεί η εποχή μας και ριζοσπαστικές απαντήσεις σε αυτά τα πολύ μεγάλα προβλήματα. Κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και μια ριζοσπαστική και ρεαλιστική διέξοδο για τους προοδευτικούς αριστερούς πολίτες αυτής της χώρας. Εκεί αισθανόμαστε πιο κοντά και να ρωτήσετε και τις άλλες δυνάμεις που αναφέρονται στον αριστερό και προοδευτικό χώρο. Κατά πόσο σε αυτά τα ζητήματα μπορούν να έχουν αριστερές προοδευτικές θέσεις, οι οποίες να εκφράζουν την κοινωνική πλειοψηφία. Και εδώ είμαστε να συζητήσουμε».
Στην ερώτηση πώς θα βλέπατε την κ. Γεροβασίλη ως αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε : «Δεν θέλω να κρίνω τώρα μια εσωκομματική διαδικασία η οποία προχωράει σε ένα άλλο κόμμα από το δικό μου ή αυτό αφορά τους τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα κρίνουν ποια πρέπει να είναι η επιλογή τους στην επικείμενη. Αν θα γίνει τελικά δεν ξέρω .Θα γίνει τελικά αυτή η διαδικασία».
Τέλος, σημείωσε ό,τι «Εμείς παραμένουμε με ανοιχτές τις πόρτες για όλους τους πολίτες, τους αριστερούς πολίτες, οι οποίοι πραγματικά έχουν σήμερα αγωνία να υπάρξει διέξοδος, να υπάρξει πολιτική διέξοδος, όχι διέξοδος με όρους σόου, όχι διέξοδος με όρους τηλε ριάλιτι. Να υπάρξει πραγματική πολιτική διέξοδος στο στρατηγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα χώρος της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων».