Screenshot_408.jpgScreenshot_408.jpg

Την αναβίωση ενός από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχήστρας και σύνθεσης του πλανήτη, ένα νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, πλούσιο σε ποσότητα και ταυτοχρόνως άρτιο ποιοτικά με την έλευση κορυφαίων Ελλήνων και ξένων μουσικών που θα βρεθούν στην πόλη , έχει ετοιμάσει το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ).

Η διοίκηση και η καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας, παρουσιάζοντας σήμερα τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου, δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους για τη χρονιά που ξεκίνησε, αφού -μεταξύ άλλων, το 2023 έκλεισε με ρεκόρ εισιτηρίων και παρακολούθησης των συναυλιών της ΚΟΘ από το κοινό.

«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί τα πρόσφατα μηνύματα είναι ενθουσιώδη και δείχνουν ότι ο κόσμος είναι κοντά στην ΚΟΘ. Οι πέντε τελευταίες συναυλίες μας ήταν sold out, κάτι που δεν είναι εύκολο για έναν πολιτιστικό φορέα», επισήμανε ο πρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Στάθης Γεωργιάδης.

Αναβίωση διαγωνισμού Δημήτρης Μητρόπουλος και ο Γερμανός μαέστρος Thomas Sanderling στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να αναβιώσει ο Διεθνής Διαγωνισμός «Δημήτρης Μητρόπουλος», ο οποίος δημιουργήθηκε το 1996 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού με αφορμή τα εκατό χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και μαέστρου και διεξάγονταν κάθε χρόνο στην Αθήνα από την Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Σταμάτησε να διενεργείται από το 2011, με την έλευση της οικονομικής κρίσης.

«Ήταν ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς και διεξάγονταν εναλλάξ για Διεύθυνση Ορχήστρας και Σύνθεση. Ήταν γνωστός σε όλες τις άκρες της γης, ήταν κορυφαίοι παγκόσμιοι καλλιτέχνες αυτοί που συμμετείχαν ως μέλη και κυρίως ως πρόεδροι των επιτροπών και πολύ σπουδαίοι αυτοί που βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό, που έκαναν μετέπειτα πολύ μεγάλες καριέρες», τόνισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΚΟΘ Σίμος Παπάνας.

«Το μεγάλο νέο είναι ότι αυτός ο διαγωνισμός έρχεται στην ΚΟΘ και στη Θεσσαλονίκη, ξεκινάμε με τον διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας, πιστεύουμε ότι θα είναι σπουδαίο για την πόλη μας και πολύ ενδιαφέρον για το κοινό μας να παρακολουθήσει τον τελικό γύρο του διαγωνισμού και βέβαια θα βάλει τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη των πολύ μεγάλων διαγωνισμών για διεύθυνση και για σύνθεση», υπογράμμισε ο Σίμος Παπάνας.

Ο τελικός του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις φιναλίστ, που διευθύνουν την Κ.Ο.Θ., επιλέγοντας μεταξύ γνωστών συμφωνικών έργων των Μπετόβεν, Μότσαρτ, Μπραμς, Τσαϊκόφσκι, Ντεμπυσσύ και Κωνσταντινίδη.

Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο θρυλικός μαέστρος Thomas Sanderling, τον οποίο οι Θεσσαλονικείς θα απολαύσουν μία εβδομάδα πριν, το Σάββατο 25 Μαΐου, να διευθύνει για πρώτη φορά την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε μία συναυλία – συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Θεματικοί κύκλοι μουσικής – Συνεχίζονται τα «Όνειρα»

Στην ίδια λογική που είχε το προηγούμενο εξάμηνο, η ΚΟΘ παρουσιάζει και αυτήν την περίοδο θεματικούς κύκλους και θεματικές συναυλίες, που έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο χαρακτήρα ή θέμα.

Ο κύκλος «Όνειρα» είναι αφιερωμένος σε δύο πολύ αγαπητά και νεαρά μέλη της ΚΟΘ, που έφυγαν πριν δύο χρόνια από τη ζωή, τον Βίκτωρα Δάβαρη και τον Γιούρα Κανδυλίδη. Ωστόσο, δεν αποτελείται από θρηνητική μουσική, αλλά το θέμα των μουσικών του κύκλου είναι το αιθέριο, το άυλο, αυτό που ζει στη σκέψη και στο μυαλό μας και φέτος περιλαμβάνει δύο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους συναυλίες.

Η μία από αυτές είναι η συναυλία «Μακάβριος χορός», την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. με τον Aris Alexander Blettenberg στο πιάνο και τον Philippe Forget στη Διεύθυνση ορχήστρας.

Η δεύτερη συναυλία του ίδιου κύκλου είναι η «Βιέννη», το Σάββατο 6 Απριλίου στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., με τον Αντώνη Σουσάμογλου στο βιολί και τον Leo McFall στη διεύθυνση ορχήστρας.

«Μουσικές από τις άκρες της γης» έρχονται στη Θεσσαλονίκη

Στον κύκλο «Μουσικές από τις άκρες της γης», η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης γίνεται ένας σύγχρονος τροβαδούρος, που στοχεύει να συλλέξει σπουδαία ακροάματα από μακρινούς τόπους και τα προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης, για να μεταφέρει μέσω αυτών ακούσματα, χρώματα και αισθήσεις και συναισθήματα.

Ξεκινά με την Άπω Ανατολή και μία συναυλία που αποτελεί «Μουσικό αφιέρωμα στην Κινέζικη Πρωτοχρονιά», την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., αφού την αμέσως επόμενη μέρα ξημερώνει η φετινή Κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μέσα από τη συναυλία λοιπόν η Κ.Ο.Θ. θα υποδεχθεί τη «Χρονιά του Δράκου» με έργα συνθετών από την Άπω Ανατολή. Στο παραδοσιακό κινέζικο δίχορδο βιολί «Ερ Χου» θα είναι ο Wang Ying, ενώ στη διεύθυνση ορχήστρας ο Paul Chiang.

Στον ίδιο κύκλο, ακολουθεί ένα πολύχρωμο μουσικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική, με την οποία η ΚΟΘ υποδέχεται τη φετινή Αποκριά, την Παρασκευή 8 Μαρτίου στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. με την Anais Gaudemard στην άρπα και τον Γιάννη Πουσπουρίκα στη διεύθυνση ορχήστρας.

«Θεσσαλονίκη- Σόφια, Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού» – Πασχαλινή Συναυλία και Αιμίλιος Ριάδης

Ελλάδα και Βουλγαρία, μετά από πολλούς αιώνες δύσκολης ιστορικής γειτνίασης, σήμερα απολαμβάνουν άριστες διμερείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Το παράδειγμα προς μίμηση για την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων το οποίο αποτελούν, προβάλλει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μέσα από το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη- Σόφια, Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού», όπου συνεργάζεται με μία από τις ιστορικότερες ορχήστρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η Πασχαλινή συναυλία της ΚΟΘ «Missa Solemnis», τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μία εντυπωσιακή συμπαραγωγή με το ΜΜΘ, που συγκεντρώνει στη σκηνή κορυφαίους λυρικούς τραγουδιστές από όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα τους:

Σοπράνο: Μαριλένα Στριφτόμπολα, Μέτζο σοπράνο: Nadezhda Karyazina, Τενόρος: Davide Tuscano, Μπάσος: William Thomas, Διεύθυνση Ορχήστρας: Leo McFall

Η «Missa Solemnis» είναι μία πανηγυρική Θεία Λειτουργία που ο δημιουργός της χρειάστηκε τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να την ολοκληρώσει. Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του κορυφαίου συνθέτη και θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες που έχουν γραφτεί.

Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται και μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της φετινής περιόδου, η συναυλία «Αιμίλιος Ριάδης: Γαλάτεια» την Παρασκευή 17 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την παγκόσμια πρεμιέρα της τρίπρακτης όπερας «Γαλάτεια» του Θεσσαλονικιού συνθέτη Αιμίλιου Ριάδη σε γαλλικό λιμπρέτο του Πιερ Σ. Γιαμπλόνσκι, μετά την αποκατάσταση του χειρογράφου και την ολοκλήρωση της ενορχήστρωσης από τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, ο οποίος και διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην κοντσερτάντε εκτέλεσή της. Μαζί με την Κ.Ο.Θ. η Χορωδία της Όπερας της Φιλιππούπολης, σε μία εντυπωσιακή σύμπραξη τριών κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών της χώρας, αφού η ΚΟΘ, το ΜΜΘ και η Ε.Λ.Σ. ενώνουν τις δυνάμεις τους για αυτή τη σημαντική στιγμή στα μουσικά πράγματα της χώρας, αφού η όπερα αυτή θα ζωντανέψει για πρώτη φορά 112 χρόνια μετά τη γέννησή της στο Παρίσι από τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, που για άγνωστους λόγους δεν την ολοκλήρωσε ποτέ.

«Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου» στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Οι φιλόξενοι χώροι του σπουδαίου Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης έχουν ιστορικά διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μόρφωση του μουσικού προφίλ της πόλης μας, προσφέροντας στέγη στις συναυλίες απλών μαθητών μέχρι διεθνούς εμβέλειας καλλιτεχνών. Στη βάση αυτής της πολυετούς πολύτιμης προσφοράς, και στοχεύοντας στην διεύρυνση και αναβάθμισή της, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού εγκαινιάζουν έναν νέο κύκλο μουσικής δωματίου στους χώρους του ΑΜΘ, που θα φιλοξενεί υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου συναυλίες και ταυτόχρονα θα στηρίζει την εγχώρια μουσική δημιουργία. Οι συναυλίες του κύκλου αυτού σε πολλές περιπτώσεις θα συνδέονται θεματικά με τις αντίστοιχες συμφωνικές δράσεις της ΚΟΘ.

Εθνική επέτειος, Μπετόβεν, Μήδεια και …αστεροειδής

Πρώτη χρονικά συναυλία την ερχόμενη Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., με τίτλο «Μπετόβεν & Μπραμς σε ντο ελάσσονα». Στο πιάνο θα είναι ο Γιώργος- Εμμανουήλ Λαζαρίδης και τη Διεύθυνση ορχήστρας έχει ο Leo McFall.

Με την ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο ρόλο της Μήδειας, θα παρουσιαστεί η ομώνυμη συναυλία την Παρασκευή 1 Μαρτίου στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., ενώ την αμέσως επόμενη μέρα θα επαναληφθεί στη Λάρισα. Πρόκειται για το μονόπρακτο μελόδραμα «Μήδεια» του Τσέχου συνθέτη Γίρι Μπέντα, όπου η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός ενσαρκώνει και τα έξι πρόσωπα της Μήδειας, ενώ ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος διευθύνει την Κ.Ο.Θ. σε μία ανεπανάληπτη αλληλεπίδραση λόγου και μουσικής.

Η συναυλία «Cosmos» είναι εμπνευσμένη από τον αστεροειδή 4179 – Τουτάτη, που το 2004 πέρασε κοντά από τη Γη και μελετώντας τον η Φινλανδή συνθέτης Κάιγια Σααριάχο άρχισε να γράφει την ομώνυμη σύνθεση. Θα δοθεί την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα προηγηθεί έκθεση ερασιτεχνικής αστροφωτογραφίας. Σοπράνο / Νικελάρπα η Αφροδίτη Πατουλίδου και διεύθυνση Ορχήστρας ο Leo McFall.

Τέλος, η ΚΟΘ πηγαίνει στη Ρώμη για την «Συναυλία για την Ελληνική Επανάσταση του 1821», την Τρίτη 26 Μαρτίου, μία ημέρα μετά την Εθνική Επέτειο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Ιταλίας, συνδυάζοντας το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό με τον αντίστοιχο ιταλικό, σε ένα μουσικό ταξίδι δύο αιώνων, από το 1750 ως το 1950, με βάση την αλληλεπίδραση που άσκησε η μουσική του ενός λαού στους δημιουργούς του άλλου.

Συμπράττει η κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου. Στο βιολί ο Διευθυντής της Κ.Ο.Θ. Σίμος Παπάνας και στο πόντιουμ ο Βασικός Αρχιμουσικός της Leo McFall. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *