ψλοθδψλοθδ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης των αρχείων, όγκου δισεκατομμυρίων σελίδων, που στοιβάζονται σε υποθηκοφυλακεία, πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς του Δημοσίου, κινητοποιώντας τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, εταιρείες πληροφορικής αλλά και κατασκευαστικές, που δημιουργούν συμμαχίες για να διεκδικήσουν κομμάτια από μια “πίτα” που ξεπερνά σε αξία το 1 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών και πολυεθνικών ομίλων φάνηκε και από τις συμμετοχές στον διαγωνισμό που τρέχει το Κτηματολόγιο για την ψηφιοποίηση των αρχείων του συνόλου των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 310 εκατ. ευρώ. Στην κούρσα για τα επιμέρους τμήματα του έργου, το οποίο περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση 600.000.000 σελίδων, μπήκαν οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι (OTE, Vodafone, Wind), εταιρείες πληροφορικής, αλλά και όμιλοι που μέχρι τώρα δεν είχαν παρουσία σε ψηφιακά έργα.

Ειδικότερα, προσφορές υπέβαλαν o OTE, η Wind με την αμερικανική εταιρεία Iron Mountain, η Vodafone με τις Cosmos Business Systems, Geoanalysis και Q&R, ο όμιλος Μυτιληναίος με τις εταιρείες Globitel και Master A.E., η UniSystems με την ONEX και η Intrasoft International με την Profile Software. Από τη λίστα των συμμετεχόντων ξεχωρίζει η παρουσία του ομίλου Μυτιληναίος, ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε συμμετάσχει σε κάποιο μεγάλο ψηφιακό έργο, αλλά και η συμμετοχή του αμερικανικού ομίλου Iron Mountain (σε συνεργασία με τη Wind), ο οποίος ειδικεύεται στην ψηφιοποίηση εγγράφων, με πολυετή παρουσία σε μεγάλα έργα, κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει και άλλοι μεγάλοι όμιλοι, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Intrakat, χωρίς τελικά να υποβάλουν προσφορά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κάποιον άλλο μεγάλο διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός του Κτηματολογίου αφορά συμφωνίες διάρκειας τριών ετών, καθώς το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα οδηγήσει στη σύναψη συμφωνίας-πλαίσιο με έναν ανάδοχο ανά τμήμα, δηλαδή συνολικά με πέντε οικονομικούς φορείς. Στη συνέχεια οι ανάδοχοι θα κληθούν να υπογράψουν επιμέρους εκτελεστικές συμβάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες της Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., των οποίων το συνολικό τίμημα, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα, δεν είναι γνωστά εκ των προτέρων.

Πέρα από την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών και του συστήματος ενεχύρων, προβλέπεται και η υλοποίηση ηλεκτρονικών εφαρμογών και Πληροφοριακού Συστήματος, στο οποίο και θα διατηρείται το ψηφιακό αρχείο. Το Πληροφοριακό Σύστημα θα δίνει με web services τη δυνατότητα αξιοποίησής του από άλλα πληροφοριακά συστήματα του φορέα (π.χ. Σύστημα Πληροφορικής του Εθνικού Κτηματολογίου – ΣΠΕΚ), καθώς και πρόσβαση σε πολίτες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά.

Το έργο των οικοδομικών αδειών

Το επόμενο μεγάλο έργο που αναμένεται να προκηρυχθεί ακόμα και μέσα στον μήνα αφορά την ψηφιοποίηση των περίπου 390.000.000 σελίδων οικοδομικών αδειών που βρίσκονται σήμερα στις πολεοδομίες όλης της χώρας. Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να φτάνει τα 226 εκατ. ευρώ μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης.

Η ψηφιοποίηση αφορά τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, καθώς τότε άλλαξε η διαδικασία και ξεκίνησαν να εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με το σχέδιο προκήρυξης του διαγωνισμού που είχε βγει σε διαβούλευση, το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος φακέλων, των οποίων η φύλαξη, η αναζήτηση εγγράφων από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος. Στόχος του έργου είναι “η ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώριση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας”.

Η ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη που θα λειτουργήσει ως ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για τη συλλογή και συνδυασμό ψηφιακών γεωχωρικών πληροφοριών ακίνητης περιουσίας από μια σειρά πηγών στη χώρα. Και αυτόν τον διαγωνισμό τον “έτρεψε” το ΤΕΕ και πρόσφατα υπεγράφη η σύμβαση με την κοινοπραξία OTE – Intrasoft International.

Έρχονται δεκάδες μικρότερα έργα

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, η ψηφιοποίηση των αρχείων σε διάφορους τομείς (Δικαιοσύνη, πολεοδομίες, Κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κ.ά.) και η ενσωμάτωσή τους σε ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα θεωρείται κομβικής σημασίας. Έτσι, αντίστοιχα έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα, είτε ως τμήμα ευρύτερων διαγωνισμών για τη δημιουργία πληροφοριακών συστημάτων και μηχανογράφησης είτε ως ξεχωριστοί διαγωνισμοί.

Και αυτό διότι, χωρίς να μειωθούν ή να εξαλειφθούν οι εκατομμύρια φάκελοι που στοιβάζονται σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και άλλους οργανισμούς, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το “τέρας της γραφειοκρατίας”, ούτε να επιταχυνθούν κρίσιμες διαδικασίες όπως ο υπολογισμός και η απονομή των συντάξεων ή η γρήγορη αδειοδότηση επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη χρηματοδότηση των εν λόγω έργων προορίζεται ποσό άνω των 560 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα συμπληρωθεί από εθνικούς πόρους και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα για διαγωνισμούς με συνολικό προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. ευρώ.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί και η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, με κύριο στόχο την προστασία και διασφάλισή του, καθώς και την πρόσβαση στην πληροφορία από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, με αρχικό προϋπολογισμό 33,23 εκατ. ευρώ. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να προκηρυχθούν και άλλα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων, που έχουν επίσης ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, η Υγεία, το Γενικό Αρχείο του Κράτους, το σύστημα μετανάστευσης και ασύλου, η ναυτιλία κ.ά.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *