xatzidakis-12121211111112131.jpgxatzidakis-12121211111112131.jpg

 

Ως ένα «δίκαιο μέτρο» χαρακτήρισε τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στο Open για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και τις αλλαγές στους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Δεν θέλω να στοχοποιήσω συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όμως για χρόνια παρατηρούμε ένα φαινόμενο που το βλέπω στα στατιστικά στοιχεία. Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ένα εισόδημα που είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό. Και νομίζω πως αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει. 500.000 από 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα αποκλειστικά από το ελεύθερο επάγγελμα. Από αυτούς, το 85% είναι κάτω από 10.000 ευρώ ετησίως», ανέφερε ο υπουργός.

«Με το τέλος επιτηδεύματος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν το χρόνο 867 ευρώ. Ο μέσος μισθωτός πληρώνει 1.160 ευρώ και ο συνταξιούχος πληρώνει περίπου όσο ο ελεύθερος επαγγελματίας. Προφανώς κάποιοι έχουν λόγο να μην τους αρέσει η παρέμβασή μας. Είμαστε σε μια γειτονιά που υπάρχουν και μισθωτοί και συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες και κάνετε μια συζήτηση. Πόσο ανεκτό είναι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει τόσο παρακάτω από έναν μισθωτό, που μπορεί να τον έχει και στη δούλεψή του, και να εμφανίζεται ο εργοδότης φτωχότερος από τον εργαζόμενο; Να το σκεφτούμε αυτό, πόσο δίκαιο είναι και πόσο επιτρέπει η συνείδησή μας να κοιτάζουμε προς μια κατεύθυνση. Σήμερα βγήκαν στατιστικά στοιχεία πως το 84% των ιδιοκτητών των μπαρ δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

 «Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση και θα ακούσουμε παρατηρήσεις, δεν ισχυριζόμαστε πως έχουμε την εξ’ αποκαλύψεως αλήθεια, αλλά δεν νομίζω την ίδια στιγμή που κάνουμε αυτό το βήμα κοινωνικής δικαιοσύνης και τα χρήματα αυτά θα τα διαθέσουμε για να έχουμε παραπάνω στήριξη των νοσοκομείων και της Παιδείας, την ίδια στιγμή να ξαναγυρίσουμε πίσω και να πούμε “δεν βαριέσαι, ας είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι τα υποζύγια, δεν πειράζει”», επισημαίνει.

«Αν δουλεύεις 10 χρόνια και βγάζεις λιγότερα από τον υπάλληλό σου, τότε κάτι λάθος πάει, γιατί δεν κάνεις κάτι άλλο, δεν πας να γίνεις υπάλληλος να παίρνεις τα λεφτά του υπαλλήλου σου. Δεν θα καθόμαστε να κοροϊδευόμαστε και να κρυβόμαστε πίσω από το λαϊκίστικα κλισέ και να εξοργίζουμε ανθρώπους που είναι πράγματι χαμηλά αμειβόμενοι και να τους βάζουμε να πληρώνουν και παραπάνω φόρους. Εγώ έχω συνειδησιακό θέμα, όποιος δεν έχει, έχει τη δική του συνείδηση», συνέχισε.

Όπως επισημαίνει: «Μέχρι τώρα, οι εισπράξεις που έχουμε από την φορολογία στην Ελλάδα αντιστοιχούν το 0,8 του ΑΕΠ. Ο μέρος όρος της ευρωζώνης, είναι 2,1. Σχεδόν τριπλάσιο. Και με την παρέμβαση αυτή θα πάμε στο 1,1 -1,2. Και πάλι μένουμε στο μισό της ευρωζώνης. Η συνεισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών στο σύνολο φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα είναι 2,1% του συνόλου και στην ευρωζώνη είναι 5,1. Βλέπετε πως υπάρχει ένα θέμα ξεκάθαρης αδικίας».

Τι είπε για αφορολόγητο και αισχροκέρδεια

Για την φοροδιαφυγή και τις αποδείξεις που δεν κόβονται είπε πως «υπάρχουν αποδείξεις που χτίζουν το αφορολόγητο και εφαρμόζεται σήμερα. Είναι διπλό το χτίσιμο του αφορολόγητου και όταν μιλάμε για μισθωτούς, μπορούν να μειώσουν την φορολογία τους μέχρι 5.000 ευρώ όταν διαβιβάζονται τέτοιου είδους αποδείξεις. Άρα το σύστημα υπάρχει».

Ακόμη, ο υπουργός επισήμανε πως «κάνουμε 10 καίριες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή» ενώ τόνισε πως «θα εξαντλήσουμε τον πάτο του βαρελιού για να στηρίξουμε τους πολίτες».

Για τα πρόστιμα στις πολυεθνικές που επιβλήθηκαν για αισχροκέρδεια ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «εννοείται πως τα εισπράττουμε. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να χαριστεί σε κανέναν ειδικά όταν υπάρχουν πρακτικές αισχροκέρδειας».

Για τις καταγγελίες που υπάρχουν πως πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία δεν έχουν λάβει ακόμα χρήματα από τις αποζημιώσεις αναφέρει «μόλις έρθουν αιτήματα σε μας εγκρίνονται αμέσως, δεν υπάρχει καθυστέρηση. Είναι αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Τριαντόπουλος ο οποίος έχει πείρα στη διαχείριση των κρίσεων. Η καταστροφή είναι μεγάλη, το έχουμε προτεραιοποιήσει. Και για του χρόνου έχουμε διπλασιάσει τα κονδύλια γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας απειλεί».

 

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *