Νέες υπερσύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στη Θεσσαλία – Δωρεάν η κατασκευή τους

Screenshot_606.jpg

Υπερσύγχρονες, καλύπτοντας πλήρως τους κανόνες υγιεινής και βιοασφάλειας αλλά και με διεξόδους ώστε να απεγκλωβίζονται τα ζώα σε περιπτώσεις νέων πλημμυρών θα είναι οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που θα επαναδημιουργηθούν στη Θεσσαλία.

Η κατασκευή τους θα χρηματοδοτηθεί 100% από το Μέτρο 5.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας έτσι στους κτηνοτρόφους που είδαν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις να καταστρέφονται ή να έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, να τις φτιάξουν από την αρχή εντελώς δωρεάν.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο συντονιστικό της Λάρισας την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης έδειξε τα σχέδια, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της 1ης αναφοράς της ολλανδικής εταιρείας HVA για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Στις επιλέξιμες δαπάνες του Μέτρου, ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι δαπάνες υποδομών.

«Η επιχορήγηση καλύπτει το 100% της νέας επένδυσης, χωρίς σε αυτή να προσμετρώνται οι πληρωμές που έχουν τυχόν δοθεί από την Κρατική Αρωγή για ίδιες δαπάνες» δήλωσαν στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι νέες σταβλικές εγκαταστάσεις θα είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένες που θα επιτρέπουν στα ζώα να αποδίδουν το 100% της παραγωγής τους.

Δωρεάν και οι μελέτες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι μελέτες για τις νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, δεν θα επιφέρει καμία οικονομική επιβάρυνση στους κτηνοτρόφους καθώς το κόστος θα καλυφθεί πλήρως.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι μέλη του ΓΕΩΤΕΕ θα αναλάβουν όλο το κόστος σύνταξης και υποβολής των μελετών ένταξης στο μέτρο 5.2. Από την πλευρά του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα χορηγήσει ενδεικτικούς τύπους ποιμνιοστασίων και βουστασίων με πλήρη οικοδομικά σχέδια.

Επίσης, οι Γεωπόνοι-Μελετητές που θα εκπονήσουν τις εν λόγω μελέτες, θα πληρώνονται από πρόγραμμα Τεχνικών Συμβούλων του ΥΠΑΑΤ.

Δωρεάν Αντικατάσταση των ζώων

Σοβαρές όμως ήταν και οι καταστροφές που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο του θεσσαλικού κάμπου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερα από 115 χιλιάδες αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοίροι.

Όσοι κτηνοτρόφοι έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο και επιθυμούν να παραμείνουν στο επάγγελμά τους, θα μπορέσουν, μέσω του Μέτρου 5.2 να αντικαταστήσουν τα ζώα τους δωρεάν, «χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ» όπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο σχεδιασμός έχει στραφεί κατά κύριο λόγο στην απόκτηση μικρών και όχι ενήλικων θηλυκών, κάτι που αναμένεται να γίνει τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Η προμήθεια των ζώων θα γίνει από συνεταιρισμούς και παραγωγικές μονάδες που θα υποδείξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις και αυτές να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε κτηνοτροφικής εγκατάστασης που έχει η κάθε περιοχή.

Τέλος, θα υπάρχουν επιτροπές, που θα ελέγχουν ότι τα ζώα είναι κατάλληλα για αγορά, θα είναι υπεύθυνες για τυχόν υπερχρεώσεις ενώ θα δίνουν και το τελικό «ΟΚ» για το αν μια σταβλική εγκατάσταση είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα ζώα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *