Εντυπωσιακή η πρόοδος στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου – Τα έργα προστασίας και ανάδειξης του

Lesvos mouseio apolithomeno e1701770217584.jpg

Αφορμή για έναν εντυπωσιακό απολογισμό έργων ανάδειξης και προστασίας στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, έδωσε η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ο διευθυντής του μουσείου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, παρουσίασε στη συνέχεια τα έργα ανάδειξης που υλοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, καθώς και τον απολογισμό των δράσεων προστασίας και ανάδειξής του. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε η ολοκλήρωση των έργων ανάδειξης στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και τα έργα ανάδειξης στις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκους του νέου οδικού άξονα Καλλονής- Σιγρίου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, με αύξηση της επισκεψιμότητας, η οποία παρουσίασε ρεκόρ των τελευταίων 13 ετών, πλήθος εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών δράσεων σχολείων και πανεπιστημίων και κυρίως ολοκλήρωσε σημαντικά έργα ανάδειξης στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ειδικότερα, το μουσείο υλοποίησε τον μεγαλύτερο αριθμό συγχρηματοδοτούμενων έργων από την ίδρυσή του και απασχολεί σημαντικό αριθμό συνεργατών. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο ήταν η υλοποίηση και επιτυχής ολοκλήρωση των κάτωθι σημαντικών έργων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων:

  • Της συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους- Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη,
  • Της ανασκαφής και προστασία των απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου
  • Της ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων και συντήρησης των απολιθωμάτων με τη δημιουργία του Ανοιχτού Μουσείου
  • Της υλοποίησης δράσεων ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών – υγροτόπων της Λέσβου
  • Του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του μουσείου
  • Της εκθεσιακής παρουσίασης των ευρημάτων της περιοχής Κύρια Απολιθωμένη
  • Τις ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης των ευρημάτων του απολιθωμένου δάσους
  • Τις ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης των γεωτόπων της Λήμνου
  • Του έργου ανάδειξης του απολιθωμένου δάσους Κερασιάς Ευβοίας.

Παράλληλα, για την προβολή των αποτελεσμάτων των έργων ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους, αλλά και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιεί, το μουσείο οργάνωσε μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, όπως την έκθεση «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος» στο Γεωπάρκο Αυστρίας/Σλοβενίας Karawanken/Karavanke και η έκθεση «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνολογιών Εικονικής (VR) & Επαυξημένης (AR) Πραγματικότητας».

Επίσης, λειτούργησε με επιτυχία και πλήθος δράσεων το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλλονής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δράση η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Εξαιρετικά σημαντικές για τη χρονιά που πέρασε ήταν και οι δράσεις συνεργασίας με πανεπιστήμια, ερευνητικά Ινστιτούτα και φορείς σε όλο τον κόσμο. Στενή ήταν η συνεργασία του με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τα Δίκτυα Ασίας – Ειρηνικού και Λατινικής Αμερικής ενισχύοντας έτσι τις δράσεις προβολής στο εξωτερικό.

Αξιόλογη ήταν και η συμμετοχή των μαθητών στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που οργανώνει το μουσείο και η υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επισκέψεων υπαίθρου, του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων και η συνεργασία με πολλά ξένα πανεπιστήμια που προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων και φοιτητών έχοντας καταστήσει τη Λέσβο προορισμό εκπαίδευσης.

 

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, χαρακτήρισε το μουσείο «σημείο αναφοράς» για τον τόπο, σημειώνοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Αναφέρθηκε στην προσφορά του μουσείου στην περιοχή και στον οραματιστή της ίδρυσής του, τον υπουργό Νίκο Σηφουνάκη. Όπως τόνισε, το μουσείο είναι ένας πολύτιμος θεσμός που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, που διαχειρίζεται και αναδεικνύει συνεχώς την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, η οποία είναι κομμάτι του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, και προβάλλει τη Λέσβο διεθνώς και ανακοίνωσε την έναρξη νέων συνεργασιών και κοινών δράσεων και εκδηλώσεων με το μουσείο.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, συνεχάρη το μουσείο για την τριαντάχρονη διαδρομή του και τις δράσεις που πραγματοποιεί και αναφέρθηκε στην πρόθεση συνεργασίας για την ανάδειξη θέσεων απολιθωμάτων στον Δήμο Μυτιλήνης.

Ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προσπάθειες για τη δημιουργία του μουσείου και την ίδρυση του Οργανισμού του Μουσείου το 1994 και σημείωσε ότι προκειμένου η πολιτική να παράξει έργο αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, όπως το παράδειγμα του μουσείου, πρέπει να λαμβάνονται τολμηρές αποφάσεις με όραμα, πολλές φορές κόντρα στη γραφειοκρατία του Δημοσίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κυρατζής, συνεχάρη το μουσείο για το έργο του, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Λέσβου και ανέφερε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως και στη προηγούμενη περίοδο, έτσι και στη νέα προγραμματική περίοδο, θα συμπαρασταθεί για την υλοποίηση των έργων του μουσείου και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Μήνυμα απέστειλε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *