Δ. Καιρίδης: «Η κύρια πρόκληση είναι να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό χωρίς να εγκαταλείψουμε τις ευρωπαϊκές μας αξίες»

1687789536603_kairidis.jpg

Είμαστε υπέρ της νόμιμης ποιοτικής μετανάστευσης ανάλογα με τις ανάγκες μας και με βάση τους νόμους μας και τους κανονισμούς μας, ανάγκες που υπαγορεύονται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού που διαπιστώνουμε στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία ανθεί και είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε και να καταπολεμήσουμε την παράτυπη μετανάστευση, ιδίως την παράνομη δράση των διακινητών, τόνισε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης

 Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του Athens Security Forum που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Καιρίδης παρατήρησε πως η Ελλάδα έχει δύσκολα σύνορα – όχι μόνο τα χερσαία, αλλά και τα θαλάσσια – από την Αλεξανδρούπολη ως το Καστελλόριζο, καθώς είναι δύσκολη η περιπολία τους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αναφέρθηκε ακόμα και στην δύσκολη σχέση με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα συνεχίζει να αρνείται την συμφωνία που έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την μετανάστευση και τις μετέπειτα συμφωνίες για το μεταναστευτικό που προβλέπουν επιστροφές. Ωστόσο, όπως είπε, από τον Σεπτέμβρη και μετά υπάρχει διάλογος και συντονισμός. Παράλληλα, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι υπάρχουν ήδη κάποια θετικά αποτελέσματα και ότι έχει σημειωθεί μείωση των μεταναστευτικών ροών τον Οκτώβριο κατά 43% σε σύγκριση με τα υψηλά νούμερα του Σεπτεμβρίου και αναμένεται μείωση 70% τον Νοέμβριο.

«Έχουμε συμφωνήσει σε μια σειρά από πράγματα, τακτικές συναντήσεις, ανταλλαγές αξιωματικών του Λιμενικού και της Αστυνομίας μεταξύ των δύο πλευρών και είμαστε να ανακοινώσουμε μια μεγάλη πρωτοβουλία για την διευκόλυνση των ταξιδιών Τούρκων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κάτι που χρειάζεται την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της Ζώνης Σένγκεν», είπε ο κ. Καιρίδης.

«Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, είναι να διαχειριστούμε την κρίση με ευρωπαϊκό τρόπο, να αντιμετωπίσουμε νόμιμα την παράνομη μετανάστευση, να μην εγκαταλείψουμε τις ευρωπαϊκές μας αξίες, να μην πετάμε τα βρέφη στο νερό, δεν θέλουμε να καταφύγουμε σε εξωευρωπαϊκές και παράνομες ενέργειες ή μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την παράτυπη μετανάστευση και την διακίνηση μεταναστών – και αυτό είναι μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναφέρθηκε ακόμα στην άκρα δεξιά στην Ευρώπη, που όπως είπε, εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό για την άνοδό της στην εξουσία και υπερασπίζεται αντιευρωπαϊκές λύσεις που θα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

«Για να τα καταφέρουμε, πρέπει να είμαστε τολμηροί, πρέπει να είμαστε σίγουροι, ειλικρινείς και πρέπει να υπερασπιστούμε τα επιχειρήματά μας», τόνισε ο κ. Καιρίδης. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνονται επιστροφές όσων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου και ότι πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί με αυτό το ζήτημα και να γίνονται γρήγορα οι επιστροφές όσων καταχρώνται το σύστημα, γιατί διαφορετικά το σύστημα δεν θα επιβιώσει.

«Υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού σε διάφορους τομείς και πρέπει να αναμορφώσουμε την μεταναστευτική πολιτική μας για δικό μας όφελος και θα προβούμε σε κάποιες εξαγγελίες σύντομα, τώρα που τίθενται υπό έλεγχο και οι ροές και προχωρούμε σε μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής την οποία έχουμε ανάγκη», επεσήμανε ακόμα ο κ. Καιρίδης.

Ο Στέφαν Μάγιερ, πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Γερμανίας, είπε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε στη συνεργασία Γερμανίας και Ελλάδας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως τόνισε, πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα, οι παράνομοι διακινητές να μην αποφασίζουν ποιος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι ελληνικές, οι ισπανικές και οι ιταλικές αρχές. Αναφέρθηκε επίσης στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι «την έχουμε ανάγκη» καθώς φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ είπε επίσης, ότι η Τουρκία δεν τηρεί την συμφωνία για το μεταναστευτικό που έχει με την Ε.Ε..

Το Athens Security Forum διοργανώνεται σε συνεργασία με τη διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, τα ιδρύματα Konrad Adenauer και Hanns Seidel, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Wilfried Martens, το Iνστιτούτο Harriman του πανεπιστημίου Columbia και την Transparency International.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *