Η Ρωσία μπλόκαρε σήμερα την ανανέωση της θητείας των εμπειρογνωμόνων που επιτηρούν την εφαρμογή των κυρώσεων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, ασκώντας ένα βέτο που επικρίθηκε από την πλειοψηφία των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες ανησυχούν για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.
Από το 2006 έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα κυρώσεις, οι οποίες ενισχύθηκαν πολλές φορές το 2016 και το 2017, με αφορμή τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Από το 2019 η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν μάταια να πείσουν το Συμβούλιο να χαλαρώσει αυτές τις κυρώσεις, οι οποίες δεν έχουν ημερομηνία λήξης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Μόσχα άσκησε βέτο σήμερα στην απόφαση με την οποία θα δινόταν παράταση ενός έτους στη θητεία της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που επιβλέπουν αυτές τις κυρώσεις και παρουσιάζουν εκθέσεις για την τήρησή τους.
«Η επιτροπή εξακολουθεί να επικεντρώνει το έργο της σε θέματα που δεν ενδιαφέρουν και δεν αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η (κορεατική) χερσόνησος», σχολίασε ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια. Για τον λόγο αυτό «η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο να υιοθετήσει μια απόφαση για την ανοιχτή και αδιάβλητη αποτίμηση των κυρώσεων», εξήγησε. «Εάν υπήρχε συμφωνία για την ετήσια ανανέωση των κυρώσεων, η εντολή της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα είχε κάποιο νόημα», επέμεινε, καταγγέλλοντας την άρνηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να δεχτούν μια τέτοια τροποποίηση.
Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, στις αρχές Μαρτίου, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων σημείωνε για άλλη μια φορά ότι η Βόρεια Κορέα συνέχιζε «να εμπαίζει τις κυρώσεις», αναπτύσσοντας το πυρηνικό πρόγραμμά της, εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους και παραβιάζοντας τα όρια που έχουν τεθεί για την εισαγωγή πετρελαίου. Ανέφερε επίσης ότι άρχισε να ερευνά «τις πληροφορίες που προέρχονται από χώρες μέλη (του ΟΗΕ) αναφορικά με την παράδοση συμβατικών όπλων και πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα σε άλλες χώρες» –ιδίως στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία– κατά παράβαση των κυρώσεων.
«Το βέτο αυτό δεν είναι ένδειξη ανησυχίας για τον βορειοκορεατικό λαό ή για την αποτελεσματικότητα της κυρώσεων. Αφορά τη Ρωσία, το να αποκτήσει την ελευθερία να παραβιάζει τις κυρώσεις, στην αναζήτησή της για όπλα που θα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ.
«Απέναντι στις επαναλαμβανόμενες απόπειρες (της Βόρειας Κορέας) να υπονομεύσει την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια, το έργο της επιτροπής είναι πιο σημαντικό από ποτέ», επέμεινε ο Αμερικανός διπλωμάτης, πριν από την ψηφοφορία, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μαζί με άλλα εννέα μέλη του Συμβουλίου (Γαλλία, Βρετανία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μάλτα, Σιέρα Λεόνε, Σλοβενία, Ισημερινός, Ελβετία).