gymnastikh diatrofh 0909090219011gymnastikh diatrofh 0909090219011

 

Είναι πολλές οι φορές που δέχομαι την ίδια ερώτηση από τους ανθρώπους που προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους και αγωνιούν γι αυτό, αν πρέπει μαζί με τη δίαιτα να κάνουν γυμναστική. Στην αρχή μου φαινόταν περίεργο πως ρωτούν κάτι στο οποίο η απάντηση είναι τόσο απλή : «Φυσικά μαζί».

Όταν όμως η συχνότητα των ερωτήσεων πήραν χαρακτήρα επιδημίας άρχισα να προβληματίζομαι από πού διοχετεύεται αυτός ο υποτιθέμενος προβληματισμός. Έτσι ανακάλυψα ότι δυστυχώς το «γνωμικό» αυτό, δηλαδή ότι δεν πρέπει να κάνουμε γυμναστική μαζί με τη δίαιτα, προερχόταν από στόματα δήθεν ειδικών, οι οποίοι μάλιστα υποστήριζαν τη θεωρία τους με «επιχειρήματα», όπως ότι θα σφίξει το λίπος και δεν θα χάνεται ή θα σφίξουν οι μύες και θα περικυκλώσουν το λίπος, έτσι ώστε το χάσιμο βάρους θα είναι αδύνατο.

Για το μόνο που απορώ είναι, το πώς είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να ακούγονται τέτοια πράγματα από στόματα ανθρώπων που θέλουν να λέγονται ειδικοί. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για να καταρρίψουμε αυτά τα αστεία επιχειρήματα.

Πρώτα – πρώτα το λίπος είναι ιστός χωρίς νεύρωση δηλαδή κανένας κινητικός νευρώνας δεν καταλήγει στον υποδόριο λιπώδη ιστό. Πως είναι λοιπόν δυνατόν ένας ιστός που δεν έχει τις προϋποθέσεις για συσταλτότητα (σύσφιξη και χαλάρωση) να σφίξει ; Η απάντηση είναι απλή, δεν είναι δυνατόν!

Όσον αφορά τώρα το δεύτερο «επιχείρημα» ότι δηλαδή ο μυς που θα σφίξει θα παγιδεύσει το λίπος. Θα πρέπει να τονίσω ότι ο μυϊκός ιστός αλλά και ο λιπώδης είναι ξεχωριστές στοιβάδες και βρίσκονται σε ξεχωριστά επίπεδα στο ανθρώπινο σώμα που είναι σοφά φτιαγμένο, έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα του ενός ιστού να παγιδεύσει τον άλλον.

Η πραγματικότητα είναι ότι το καλύτερο δώρο που θα κάνετε στον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της μείωσης του βάρους σας είναι να αρχίσετε να γυμνάζεστε ταυτόχρονα. Είναι πολλοί οι λόγοι. Τους πιο σοβαρούς από αυτούς θα προσπαθήσω να σας αναλύσω πολύ σύντομα.

Κατά τη διάρκεια της δίαιτας, λόγω της μείωσης των θερμίδων και φυσικά την ελλιπή πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών, αυτός ο ιστός που κινδυνεύει άμεσα δεν είναι ο λιπώδης ιστός αλλά ο κυτταρικός ιστός μας. Οι βιολογικές μεταβολές που η γυμναστική επιφέρει στο σώμα μας (προωθεί τον αναβολισμό ύλης και μειώνει τον καταβολισμό) αναστέλλει αυτήν τη συνέπεια της δίαιτας. Έτσι προστατεύεται ο κυτταρικός ιστός, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που χάνουμε να προέρχεται από λίπος.

Επιπλέον δίαιτα σημαίνει σταδιακή μείωση του μεταβολισμού του ανθρώπου δηλαδή λιγότερες απαιτήσεις για θερμίδες λόγω προσαρμογής του οργανισμού στο λίγο φαγητό. Η άσκηση αυξάνει το ρυθμό που ο οργανισμός καταναλώνει θερμίδες όχι μόνο κατά τη διάρκειά της, αλλά και κατά τις υπόλοιπες ώρες του 24ώρου. Έτσι, όταν κάνουμε δίαιτα δεν αναγκαζόμαστε να μειώνουμε σταδιακά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες μας μέχρι του σημείου πείνας και φυσικά εξάντλησης.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της άσκησης και όταν το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο σωστά, η βασική πηγή ενέργειας που καταναλώνουμε είναι το λίπος, το οποίο προέρχεται από τις λιποαποθήκες μας. Δεν θα επεκταθώ στις άλλες βασικές ευεργετικές επιδράσεις που επιφέρει η άσκηση στον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί αυτές αλλά και ο τρόπος της άσκησης (είδος – ένταση – διάρκεια) που πρέπει να χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της μείωσης του λίπους μας, αποτελεί αντικείμενο ενός άλλου ολόκληρου βιβλίου.

Γιώργος Μουλίνος

M.Sc – PhD Φυσιολογίας

της Άσκησης & της Διατροφής

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Φυσικοθεραπευτής

M.Sc – PhD Αθλητιατρικής

Από

4 σχόλια στο “Ο γνωστός διατροφολόγος Γιώργος Μουλίνος δίνει απάντηση στο ερώτημα: «Δίαιτα και γυμναστική μαζί ή χώρια;»”
  1. Κάποτε, η γυμνάστρια μου είχε πει ότι πρώτα πρέπει να προσέξω την διατροφή μου και μετά να κάνω γυμναστική. Σας ευχαριστούμε για το ωραίο άρθρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *