ΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα πως ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα θα αναπτυχθούν στο έδαφος της Λευκορωσίας “σε αρκετές ημέρες”, και πως έχει τις εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει επίσης μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλους αν ποτέ χρειαστεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή, 9 Ιουνίου, πως η Ρωσία, που θα διατηρήσει τον έλεγχο των τακτικών πυρηνικών όπλων, θα αρχίσει να τα αναπτύσσει στη στενή σύμμαχό της Λευκορωσία μετά τις 7-8 Ιουλίου μόλις είναι έτοιμες οι ειδικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις.

Η ανάπτυξη αυτή θα είναι η πρώτη μετακίνηση από τη Μόσχα τέτοιων κεφαλών –μικρότερου βεληνεκούς λιγότερα ισχυρά πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης– εκτός Ρωσίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το βήμα παρακολουθείται στενά τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους όσο και από την Κίνα, η οποία έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Λουκασένκο, πιστός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, πως η Λευκορωσία είναι τώρα έτοιμη να φιλοξενήσει τα όπλα.

“Όλα είναι έτοιμα. Πιστεύω πως θα έχουμε ό,τι ζητήσαμε σε μερικές ημέρες. Ακόμη και λίγο περισσότερο”, φέρεται να είπε.

O Πούτιν ανακοίνωσε τον Μάρτιο πως συμφώνησε να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, δείχνοντας με το δάχτυλο την ανάπτυξη τέτοιων όπλων από τις ΗΠΑ σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών στη διάρκεια πολλών δεκαετιών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την απόφαση του Πούτιν, αλλά είπαν πως δεν έχουν πρόθεση να αλλάξουν τη δική τους θέση για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα και πως δεν έχουν δει οιεσδήποτε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.

“Παράγοντας πυρηνικής αποτροπής”

Ο Λουκασένκο, ο οποίος επέτρεψε η χώρα του να χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις για να επιτεθούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο αυτού που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρησή” της, δήλωσε πως η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων θα χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας αποτροπής απέναντι σε πιθανούς επιτιθέμενους.

“(Η ανάπτυξη) ήταν αίτημά μου. Δεν ήταν η Ρωσία που την επέβαλε. Γιατί; Επειδή κανείς στον κόσμο δεν πήγε ποτέ σε πόλεμο με μια πυρηνική δύναμη. Και δεν θέλω κανέναν να έρθει σε πόλεμο μαζί μας. Υπάρχει τέτοια απειλή; Υπάρχει. Πρέπει να αδρανοποιήσω αυτή την απειλή”.

Ο Λουκασένκο δήλωσε σύμφωνα πάντα με το Belta πως η Λευκορωσία εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις της για τη φιλοξενία μεγαλύτερου βεληνεκούς στρατηγικών ρωσικών πυρηνικών όπλων όπως ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Topol είναι έτοιμες για χρήση, αλλά δεν έχει ανάγκη τέτοια όπλα τώρα, για τα οποία η Μοσχα έτσι κι αλλιώς δεν έχει πει ότι θα προμηθεύσει το Μινσκ.

“Για ποιο πράγμα χρειάζομαι στρατηγικούς πυραύλους όπως οι Topols; Αν και ετοιμάζουμε τώρα επίσης εγκαταστάσεις για αυτά τα όπλα. (Οι σοβιετικής εποχής εγκαταστάσεις) ισχύουν ακόμα, εκτός από μία. Άρα αν χρειαστεί, μπορούμε ανά πάσα στιγμή (να τους φιλοξενήσουμε), δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το Belta.

“Όμως ο Topol είναι διηπειρωτικός πύραυλος. Σχεδιάζω να πάω σε πόλεμο με την Αμερική; Όχι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό (τα τακτικά πυρηνικά όπλα) είναι αρκετά για μένα τώρα”.

Οι τρεις δυτικοί γείτονες της Λευκορωσίας είναι όλοι μέλη τής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η οποία βοηθάει την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία με όπλα και πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών αλλά λέει ότι δεν θα βάλει μπότες του ΝΑΤΟ στο έδαφος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ασκεί πιέσεις προκειμένου η χώρα του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ένταξη στην οποία εναντιώνεται η Ρωσία.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *