Η προώθηση του Ιπποκράτειου πνεύματος στο επίκεντρο ομιλίας του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη στο ΕλληνοΣερβικό Ιατρικό Συμπόσιο, στο Βελιγράδι

photo veligradi 4

Τις δυναμικές προοπτικές που έχει η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα στη βάση και τη σπουδαία κληρονομιά που άφησε στη χώρα μας η Ιπποκρατική ιατρική σκέψη, προσδιόρισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γ. Πατούλης κατά την ομιλία του στο ΕλληνοΣερβικό Ιατρικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου στο Βελιγράδι με τίτλο «Ιπποκρατικές Αξίες και Ιατρική».

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο, την Περιφέρεια Αττικής και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του  Βελιγραδίου και πραγματοποιήθηκε υπό  την αιγίδα του εξοχότατου Πρίγκιπα της Σερβίας Αλέξανδρου και την Πριγκίπισσα Αικατερίνης της Σερβίας.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου τοποθετήθηκε στο Πανεπιστήμιου του Βελιγραδίου, η προτομή του Ιπποκράτη,  η οποία είναι δωρεά του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του κ. Πατούλη.

Παράλληλα, φυτεύτηκε στο προαύλιο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, ένας πλάτανος, σε μια συμβολική κίνηση, καθώς σύμφωνα με το μύθο κάτω από έναν πλάτανο ο Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του στην Κω.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου και του Προέδρου του Γ. Πατούλη,  η οποία ξεκίνησε με την πρώτη τοποθέτηση της προτομής του Ιπποκράτη στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας, όπου δίδαξε και πέθανε ο Ιπποκράτης και θα πραγματοποιηθεί σε 35 Ιατρικές Σχολές σε όλο τον κόσμο.

Στο Συνέδριο όπου παραβρέθηκε και η εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι Κ. Ράπτη και παρακολούθησε πλήθος  φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου στο Βελιγράδι, χαιρέτισαν ο Πρύτανη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου καθηγητής Lazar Davidovic, το μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου του Παλατιού Dr. Aleksandar Ljubic, οι Αντιπρόεδροι του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ν. Παπαντωνίου Κ. Κουσκούκης και Κ. Πάντος, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας Αθ. Γιαννούκας, ο Αν. Πρόεδρος του τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ι. Τσούγκος, ο Γ. Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Α. Πολυδώρου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Α. Καλάνγκος και πολλοί καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.  

Γ. Πατούλης: Ο Ιπποκράτης έδωσε το «όπλο της γνώσης» για τη διάσωση της ζωής

Στον χαιρετισμό με τον οποίο καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε θερμά την αυτού εξοχότητα, τον Πρίγκιπα της Σερβίας Αλέξανδρο και την Πριγκίπισσα Αικατερίνης της Σερβίας, που παρέχουν την προστασία τους στην Ελληνο-Σερβική Συνεργασία για την ανάδειξη των αξιών της Ιατρικής Επιστήμης, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου καθώς και όλους τους διοργανωτές.

«Βρισκόμαστε στη χώρα σας με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, κομίζοντας τη βαριά κληρονομιά του μεγάλου πατέρα της Δυτικής Ιατρικής, του αρχαίου Έλληνα γιατρού Ιπποκράτη» ανέφερε και με την ευκαιρία προσκάλεσε όλα τα μέλη της Ιατρικής Κοινότητας του Βελιγραδίου στην Αττική αλλά και στην Κω, εκεί που, όπως ανέφερε,

η Ιατρική γεννήθηκε, ασκήθηκε για πρώτη φορά και διδάχτηκε, με την αρχαία σοφία και γνώση, για να αποτελέσει στο σήμερα, το καθοριστικό όπλο όλων των επιστημών για την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του  ο κ. Πατούλης μετέφερε την οδύνη και τη θλίψη των Ελλήνων Ιατρών για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απώλεια ζωών.

«Οι καιροί μας φέρνουν λοιπόν σήμερα, στην φιλόξενη Σερβία, για να μεταγγίσουμε σε εσάς, τους διακεκριμένους Σέρβους συναδέλφους, την πίστη μας στην αξία της συγκριτικής   Ιατρικής γνώσης της αρχαιότητας και της σύγχρονης επιστήμης.

Ώστε να δυναμώσουμε από κοινού τις προσπάθειές  μας για την προώθηση του Τουρισμού, του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας, του συνεδριακού τουρισμού, στις χώρες μας, την Σερβία και την Ελλάδα», επισήμανε.

«Προσκαλούμε τους πολίτες του κόσμου να έρθουν στη χώρα και να βιώσουν την εμπειρία της Υγείας και της Ευεξίας»

Στην κεντρική του ομιλία ο κ. Πατούλης και εστιάζοντας στη σημασία ενίσχυσης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα καθώς και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, έκανε λόγο για έναν ανερχόμενο κλάδο της οικονομίας.

«Ήταν πάντα Τόπος Υγείας, η Ελλάδα άλλωστε, κι έτσι Γέννησε την Επιστήμη της Ιατρικής όπως και την αρχαιότερη μορφή Τουρισμού Υγείας του κόσμου.

Και εδώ οι χώρες μας, μοιράζονται κάτι κοινό, καθώς και η Σερβία έχει μακρά παράδοση να υποδέχεται τουρίστες υγειονομικής περίθαλψης , από τη ρωμαϊκή εποχή» τόνισε και πρόσθεσε:

«Σήμερα  λοιπόν, στην Ελλάδα, το πλαίσιο που διαμορφώνουμε μέσω του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας, του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω, 

και οι πρωτοβουλίες μας για την ανάπτυξη του Τομέα αποσκοπούν ακριβώς :

Στο να παράσχουμε την δυνατότητα στους Ταξιδιώτες Υγείας -που λαχταρούν οσο ποτέ τις στιγμές ευεξίας, κουρασμένοι μετά από 2,5 χρονια πανδημίας-

να βιώσουν στον τόπο μας την  εμπειρία Υγείας.

·       την εμπειρία σύλληψης ενός παιδιού,

·       την εμπειρία αναζωογόνησης ,

·       τη εμπειρία της πολύ εξελιγμένης οδοντιατρικής ιατρικής

·       και άλλες πολλές ιατρικές υπηρεσίες 

·       σε συνδυασμό  με την υγιεινή ελληνική μεσογειακή διατροφή

·       το πράσινο και μπλε περιβάλλον της Ελλάδας, και την αυθεντική ελληνκή φιλοξενία».

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως μέσω του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας έχει ξεκινήσει μια σειρά συνεργειών και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, και επιστημονικού δυναμικού,με χώρες της Βαλκανικής, όπως η Ρουμάνια, αλλά και η Αλβανία, αλλά και με χώρες όπως η Κίνα και προσδιόρισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον τομέα αυτό εστιάζοντας στα εξής:

·       επίπεδο φύσης, πολιτισμού και κλίματος- με το τελευταίο να ευνοεί ιδιαίτερα την αποκατάσταση και αποθεραπεία,

·       στελεχώνεται από ένα άρτια καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό

·       και είναι εξοπλισμένη με μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλών προδιαγραφών. Οι Υγειονομικές μονάδες της χώρας διαθέτουν ήδη αρκετές διεθνείς πιστοποιήσεις,

·       εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες,

·       και ανταγωνιστικές τιμές στις ιατρικές πράξεις.

Αναφερόμενος στον πατέρα της Ιατρικής τον Ιπποκράτη επισήμανε πως «με έμβλημα την Ιπποκρατική Ιατρική έχουμε σημαντικά βηματα προς την κατεύθυνση της Ιπποκράτειας διάστασης που προσδίδουμε στον  πολλά υποσχόμενο Ελληνικό Τουρισμό Υγείας» και πρόσθεσε  πως στόχος είναι   η διάδοση της Γνώσης για τις Αρχαίες Ελληνικές ρίζες της Ιατρικής Επιστήμης, και η μεταλαμπάδευση των αξιών της Ιπποκρατικής Ιατρικής, για:

·       τους σημερινούς και αυριανούς γιατρούς της διεθνούς κοινότητας,

·       τους σημερινούς φοιτητές των διεθνών πανεπιστημίων,

·       για ιατρικούς συλλόγους ανά τον κόσμο

·       αλλά ακόμη και για Ταξιδιώτες Υγείας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του σχολίασε πως στους στόχους του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Ιατρών, είναι

·       η δημιουργία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιπποκρατικής Ιατρικής Φιλοσοφίας

·       Η διασύνδεση των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο με την Iπποκράτεια ιατρική φιλοσοφία και ηθική.

·       Όπως και η δημιουργία Εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ιπποκρατικής Ιατρικής φιλοσοφίας,

·       και η ανάπτυξη και υλοποίηση δραστηριοτήτων, που άπτονται της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην Ιπποκρατική Ιατρική.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *