BORIDIS-voridis-121254-4.jpgBORIDIS-voridis-121254-4.jpg

«Έγινε ξεκάθαρο ότι ποινικά επιχειρήματα δεν έχετε. Καταλαβαίνετε το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχετε περιέλθει, εξού και οι ανυπόστατες αιτιάσεις που σήμερα προβάλλετε», ήταν η απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, μετά τις ομιλίες τόσο του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας απέρριψε τις προτάσεις των δύο κομμάτων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών, αναπτύσσοντας τη θέση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία αυτές δεν εδράζονται σε νομικά επιχειρήματα με ποινικό έρεισμα

Υποστήριξε ότι «ο κατάλληλος χώρος για να γίνει η συζήτηση είναι η Εξεταστική Επιτροπή, ώστε εκεί να προκύψει αν τυχόν υπάρχει ανάγκη για έλεγχο των ποινικών ευθυνών» εξηγώντας ότι δεν εδράζεται η αιτιώδης συνάφεια, όπως επικαλείται ο κ. Ανδρουλάκης. Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι εδώ αναζητούμε τις ευθύνες για το βαρύτατο αυτό δυστύχημα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, το αδίκημα που θα έπρεπε να ελεγχθεί είναι η ανθρωποκτονία, που όμως δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Επικρατείας, έθεσε δε την ευθεία ερώτηση: «Θεωρείτε ότι οι συγκεκριμένες παραβάσεις συνδέονται αιτιακά με τις ανθρωποκτονίες; Τότε γιατί δεν το βάλατε μέσα;» και προσέθεσε πως για να μην τις περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του θωρεί ότι δεν συνδέονται. Ο κ. Βορίδης, αφού επισήμανε ότι οι δημοσιονομικές διορθώσεις της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση στον σιδηρόδρομο, γίνονται πολύ συχνά από την Αρχή Δημοσιονομικού Ελέγχου για πλείστες όσες συμβάσεις, αλλά το χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ για να συνδέσει τη Σύμβαση και τις ευθύνες με την τραγωδία των Τεμπών.

«Όταν λοιπόν σας κατηγορούμε για πολιτική εκμετάλλευση αυτό εννοούμε. Εννοούμε ότι αυτό είναι μια προσχηματική συζήτηση, δεν θα την είχατε κάνει γιατί δήθεν κόπτεστε για τη δημοσιονομική διόρθωση, εάν δεν θέλατε να κάνετε μια σύνδεση με αυτό το φρικτό δυστύχημα. Δεν το κάνετε να θεωρήσετε υπόλογους τους υπουργούς για τις ανθρωποκτονίες. Κι αυτή είναι η δομική αντίφαση της προτάσεώς σας» είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός, αναφορικώς με το έγγραφο της Ευρωπαίας εισαγγελέως, το οποίο επικαλέστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι αυτό μιλάει για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις και δεν κάνει καμία κρισιολόγηση όπως και η απόφαση του Μονίμου Τμήματος αναφέρεται σε εικαζόμενες ανθρώπινες πράξεις.

Σχετικώς με την ελληνική Δικαιοσύνη, ο κ. Βορίδης είπε ότι οι Έλληνες εισαγγελείς προέβησαν σε πράξεις αρχειοθετήσεως των συγκεκριμένων πράξεων. Εδώ έχουμε εισαγγελικό πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης -κι όχι από την Ευρωπαία εισαγγέλεα- το οποίο υπογράφουν οι επίκουροι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, και αφορά σε απαλλακτικές σκέψεις τους, ότι δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για κανέναν όχι μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα, ανέφερε. Η εισαγγελέας Εφετών κυρία Βλάχου, επίσης αρχειοθέτησε την υπόθεση, προσέθεσε.

«Εδώ περίμενα να ακούσω για την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος, την τέλεση των πράξεων, ποια είναι η ζημία, πώς προέκυψε, από πού αποδεικνύεται και πού είναι ο δόλος» είπε ο κ. Βορίδης.

Ως προς τα όσα είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι για τις πράξεις που καταλογίζει στους πρώην υπουργούς, Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει επέλθει η αποσβεστική περίοδος, όχι αυτή που προβλέπεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών αλλά με την απλή παραγραφή.

Τέλος, στο επιχείρημα ότι αν απορριφθεί σήμερα η πρόταση για σύσταση προανακριτικής δεν μπορεί να επανέλθει η Βουλή στην υπόθεση, ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν φέρνατε την πρόταση αυτό δεν το γνωρίζατε;».

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *