Screenshot_149 1.jpgScreenshot_149 1.jpg

Πολιτικού χάους συνέχεια… Μόλις εννέα μήνες κράτησε η ανάπαυλα στην πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας και το σκηνικό επαναλαμβάνεται: Αδυναμία συμφωνίας των πολιτικών κομμάτων και νέες πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στον ορίζοντα. Η Βουλγαρία οδεύει προς τις έκτες κοινοβουλευτικές εκλογές τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους τον Ιούνιο του 2023 για να σχηματίσουν μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η συμμαχία δεν διήρκησε πολύ.

Θεωρητικά, η υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκάμπριελ επρόκειτο να διαδεχθεί τον Νικολάι Ντένκοφ στη θέση του πρωθυπουργού, βάσει μιας συμφωνίας εκ περιτροπής ηγεσίας της χώρας.

Τίποτα όμως δεν πήγε βάσει προγράμματος και τα δύο στρατόπεδα κατηγόρησαν το ένα το άλλο για το πολιτικό χάος.

Οι δύο φιλοδυτικές συμμαχίες του GERB και της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (GERB-SDS) και Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία (PP-DB) δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τη συνέχιση του συνασπισμού που σχημάτισαν τον Ιούνιο του 2023 λόγω διαφωνιών για το προσωπικό και τις μεταρρυθμίσεις.

Αντιμέτωπη με διαφωνίες και τον αναβρασμό, η πρώην Ευρωπαία επίτροπος έριξε λευκή πετσέτα την περασμένη εβδομάδα.

Οι πρώην φιλελεύθεροι εταίροι αποχώρησαν με τη σειρά τους την Τετάρτη, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμη μια εκλογική διαδικασία, που ενδεχομένως να διεξαχθεί ίδια ημέρα ή λίγο μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Σήμερα Σάββατο, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έδωσε εντολή στον επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ, να συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση για τη διοργάνωση πρόωρων εκλογών.

Μπροστά στις πολιτικές εντάσεις στη Βουλγαρία, ο Γκλάβτσεφ φέρεται να θέλει να σχηματίσει ένα προσωρινό υπουργικό συμβούλιο από «πολιτικά ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες».

«Είμαστε οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στη διοργάνωση εκλογών», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Τέοντορ Σλάβεν, καθώς η βαλκανική χώρα διέρχεται μια άνευ προηγουμένου κρίση από την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Μια κατάσταση που δεν δυσαρεστεί το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τον Σλάβεν.

Σε αυτή τη χώρα, για πολλά χρόνια στη σοβιετική σφαίρα επιρροής, στρατηγικής σημασίας λόγω της θέσης της στην άκρη της Μαύρης Θάλασσας, «η ρωσική επιρροή παραμένει ισχυρή και η Μόσχα επιθυμεί την αστάθεια», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τα φιλορωσικά κόμματα μπορούν να εκμεταλλευτούν την πολιτική αναταραχή για να διευρύνουν τα εκλογικά ποσοστά τους.

Η… παλιά φρουρά παρούσα και ενεργή για να διατηρήσει το status quo

Στο επίκεντρο αυτής της νέας πράξης στο πολιτικό saga, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική ζωή για μια δεκαετία προτού παραιτηθεί μετά από ένα κύμα διαμαρτυριών κατά της διαφθοράς το καλοκαίρι του 2020.

Αν και δεν μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία, ο Μπορίσοφ συνεχίζει να κινεί τα νήματα ως αφεντικό του ακόμη ισχυρού συντηρητικού κόμματος GERB, σύμφωνα με αναλυτές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ινστιτούτου Market Links Ντόμπρομιρ Ζίνκοφ, ο Μπορίσοφ, ένας μεγαλόσωμος άνδρας με ξυρισμένο κεφάλι, πρώην σωματοφύλακας, αυτή τη φορά ασκεί πιέσεις για να αποκτήσει θέσεις-κλειδιά για τους οπαδούς του και να «εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις» που ξεκίνησε η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες δικαιοσύνης και πληροφοριών. Μεταξύ των προκλήσεων, η επιλογή του νέου γενικού εισαγγελέα,

Στόχος του Μπορίσοφ: να διατηρήσει το «στάτους κβο», σε συνεργασία με τον βουλευτή Ντελιάν Πέεφσκι, έναν πρώην μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης που στοχοποιήθηκε από αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις για διαφθορά.

Στο αντίθετο στρατόπεδο, οι μεταρρυθμιστές του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», που ιδρύθηκε από σαραντάχρονους επιχειρηματίες που εκπαιδεύτηκαν στο Χάρβαρντ, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τη δυναμική που τους είχε φέρει προσωρινά στην εξουσία το 2022.

Οι διαδηλώσεις πριν από τέσσερα χρόνια ξύπνησαν ελπίδες για μια αλλαγή, αλλά «καμία επανάσταση» δεν έγινε. «Η κοινωνία περιορίζεται σε αργές και επώδυνες αλλαγές ενώ οι πολιτικές ελίτ ανανεώνονται».

Στο μεταξύ, οι Βούλγαροι συνεχίζουν να μεταναστεύουν στα δυτικά λόγω έλλειψης προοπτικών στη χώρα τους, των φτωχότερων στην ΕΕ και οι ελπίδες όσων παραμένουν απογοητευμένες.

Η πολιτική αναταραχή θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την πλήρη ένταξη στη Σένγκεν, μια αναμονή που κρατά για 13 χρόνια. Την Κυριακή, η πρόσβαση θα περιοριστεί σε αεροπορικά και θαλάσσια δρομολόγια, με τις οδικές συγκοινωνίες – αν και οι πιο επηρεασμένες από τους συνοριακούς ελέγχους – να μην επηρεάζονται.

Μια άλλη ματαιωμένη φιλοδοξία για τη χώρα… αυτή της εισόδου στην ευρωζώνη έως το 2025, στόχος που είναι πλέον μη ρεαλιστικός.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *