kypros.jpgkypros.jpg

Σε προκλητικές τοποθετήσεις προχώρησε ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς στο CNN Turk αναφορικά με τα γεγονότα στην Πράσινη Γραμμή με την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή.

Ο Κιλίτς ανέφερε πως οι εργασίες των Τουρκοκυπρίων είχαν «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα και κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους πως η δική τους στάση οδήγησε στα χθεσινά περιστατικά.

«Ήταν μεγάλο λάθος να γίνoυν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ελληνοκύπριοι εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί. Το λάθος αυτό εκφράστηκε σε ανώτατο επίπεδο από την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μέρκελ. ‘Εντάξει, ήταν λάθος’ αλλά η κατάσταση εξελίσσεται κάπως διαφορετικά. Δυστυχώς, η ενιαία προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, δηλαδή η στήριξη και η αλληλεγγύης προς τη χώρα μέλος της ΕΕ, προκαλεί κάποιες αρνητικές εξελίξεις. Διότι με λύπη μου λέω ότι η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ καταχράται αυτή την αλληλεγγύη σε ορισμένα σημεία. Φυσικά, δεν θέλουμε να συμβεί μια τέτοια κατάσταση. Η ‘ΤΔΒΚ’ εκφράζει από κάθε βήμα ότι είναι εξαιρετικά αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους νόμους των πολιτών της και των ομογενών της στο νησί. Σε αυτό το σημείο εκφράζουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα τα κεκτημένα του, τα οποία ο κ. Πρόεδρος μας έχει επισημάνει και σε διεθνείς συναντήσεις» είπε ο Κιλίτς.

Και συνέχισε: «Πολλοί διαφορετικοί οργανισμοί, διαφορετικές χώρες εμπλέκονται σήμερα στην επίλυση της υφιστάμενης διένεξης. Όμως εδώ θα πρέπει να δούμε το εξής: Οι Τούρκοι πολίτες, οι πολίτες της ΤΔΒΚ και οι ομογενείς μας που ζουν εκεί έχουν βασικές ανάγκες. Στην πραγματικότητα η διαφορά συνίσταται στο εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι είναι ‘στρατιωτικό’ το σχέδιό μας. Εμείς λέμε: ‘Όχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο’. Εδώ πρόκειται για τη μεταφορά νερού, τη μεταφορά υπηρεσιών υγείας. Εμποδίζεται το πιο βασικό δικαίωμα για την τουρκική πλευρά, το δικαίωμα να μετακινούνται. Επειδή είναι ένα μεικτό χωριό. Είναι ένα μεικτό χωριό όπου ζουν και Τούρκοι πολίτες, ζουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι».

«Λέμε κάτι πολύ ξεκάθαρο εδώ. Αυτό δεν είναι ένα στρατιωτικό σχέδιο. Αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό σχέδιο. Σχετικά με αυτό, έχει ήδη γίνει κοινοποίηση στον ΟΗΕ. Έχει ειπωθεί ότι θα υπάρξει πρόοδος σε σχέση με αυτό. Ενώ δε, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα εξυπηρετήσει στην πραγματικότητα όλους, το “ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου”, ας πούμε, επαναφέρει συνεχώς το θέμα και ζητάει παρέμβαση σε διάφορα επίπεδα, με αποτέλεσμα το προσωπικό του ΟΗΕ εκεί και οι δυνάμεις ασφαλείας μας της “ΤΔΒΚ” να έχουν έρθει αντιμέτωποι. Εργαζόμαστε για να το λύσουμε αυτό, αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχουμε» τόνισε ο Κιλίτς.

Για τα ελληνοτουρκικά: «Να δούμε τα θέματά μας με θετική διάθεση»

Ο Κιλίτς αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή την επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Στην Τουρκία πραγματοποιήσαμε με επιτυχία δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε 2 εβδομάδες. Στην Ελλάδα, υπήρξε μια διαδικασία που οδήγησε και πάλι σε εκλογές. Υπήρξαν οι σεισμοί που ξεκίνησαν τη νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου. Σχεδόν 14 εκατομμύρια Τούρκοι επλήγησαν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγινε μεγάλη προσπάθεια να ζητηθεί βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα έκανε όσα μπορούσε για να μας βοηθήσει. Η πρώτη μας επαφή μετά τις εκλογές ήταν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρός μας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθαν δίπλα-δίπλα. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Έχουμε ιστορικά ζητήματα που μας απασχολούν. Η ατμόσφαιρα που παρατήρησα, έδειχνε πως είναι προτιμότερο να ακολουθήσουμε έναν δρόμο όπου θα δούμε τα θέματα μας με θετική και όχι αρνητική διάθεση. Φυσικά, θα υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Υπάρχουν δύο χώρες που είναι πολιτικά ισχυρές. Έχουμε συναντήσεις και είναι θετικές» είπε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.

Στο μεταξύ, την έντονη καταδίκη των ηγετικών στελεχών της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) προκάλεσε η επίθεση που δέχτηκε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Κύπρο εντός της νεκρής ζώνης από Τουρκοκυπρίους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το κλιμάκιο του ΟΗΕ δέχτηκε επίθεση όταν προσπάθησε να παρεμποδίσει μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή Πύλα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων Αμερικανών νομοθετών, οι οποίοι με παρέμβαση τους καλούν τη τουρκική πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους.

Η ανακοίνωση των βουλευτών για το περιστατικό στη Πύλα

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις σήμερα το πρωί σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ εντός της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο από τουρκικές δυνάμεις. Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στον εξοπλισμό και στις υποδομές του ΟΗΕ είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές επανένωσης και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την εντολή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρουν αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, το αδικαιολόγητο και παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την απόδοση δικαιοσύνης για την Κύπρο και να ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, την επιστροφή της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και την επανένωση της Κύπρου».

Σε ετοιμότητα παραμένουν οι δυνάμεις του ΟΗΕ

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) βρίσκεται σε ετοιμότητα να αναλάβει δράση εάν χρειαστεί για να αποτρέψει την επανέναρξη οποιωνδήποτε μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών στη νεκρή ζώνη, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ,ο εκπρόσωπος Τύπου της UNFICYP, Αλίμ Σιντίκ, ερωτηθείς για το πως είναι τώρα η κατάσταση μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη νεκρή ζώνη κοντά στο χωριό Πύλα και τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών.

«Οι ειρηνευτές μας παρακολουθούν την κατάσταση στην περιοχή. Συνεχίζουν τις περιπολίες και βρίσκονται σε ετοιμότητα να αναλάβουν δράση εάν χρειαστεί για να αποτρέψουν επανέναρξη οποιωνδήποτε μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών», είπε ο κ. Σιντίκ. Ανέφερε ακόμη πως το πρωί υπήρχε ηρεμία στην περιοχή χωρίς οποιαδήποτε ένδειξη για επανέναρξη των εργασιών.

Πιθανά «σοβαρά εγκλήματα δυνάμει διεθνούς δικαίου» – Η θέση του Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε» χθες Παρασκευή την «απαράδεκτη» επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον κυανόκρανων, που «μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει την επίθεση» που έγινε χθες «από τουρκοκυπριακό προσωπικό ασφαλείας» και είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν «τραυματισμοί» κυανόκρανων της UNFICYP, στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, αναφέρει το κείμενο.

Οι κυανόκρανοι «εμπόδιζαν μη εγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως προβλέπει η εντολή τους», προστίθεται.

Ο κ. Γκουτέρες «τονίζει πως οι απειλές για την ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε ιδιοκτησία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να «σέβεται» την εξουσία της UNFICYP και να αποσύρει «αμέσως» το προσωπικό και τα μηχανήματά της «από την ουδέτερη ζώνη».

Τα μέλη της UNFICYP που δέχθηκαν επίθεση από τουρκοκύπριους αστυνομικούς ήταν Βρετανοί και Σλοβάκοι κυανόκρανοι. επεισόδιο καταδίκασαν η ΕΕ, καθώς και η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους «ανησυχία» για τα αυθαίρετα έργα.

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του Παρισιού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον Τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν.

Παραφωνία η Ρωσία

Μέχρι στιγμής το μόνο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δεν έχει καταδικάσει τις προκλήσεις του ψευδοκράτους, είναι η Ρωσία. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, από τη πρώτη στιγμή χθες το πρωί. τοποθετήθηκαν με κοινή δήλωση των πρέσβεων τους στη Κύπρο και καταδίκασαν τη τουρκική στάση. Η Κίνα ακολούθησε χθες το βράδυ. Επίσης οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία ώστε οι πολίτες τους να αποφύγουν την επίσκεψη στα κατεχόμενα. Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και από ομάδες Αμερικάνων και Βρετανών Βουλευτών.

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ: Καλούν τους Αμερικανούς να μην πάνε στα Κατεχόμενα

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία εξέδωσε την Παρασκευή ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες για αποφυγή των ταξιδιών προς τα Κατεχόμενα.

«Λόγω της κλιμάκωσης των γεγονότων στην περιοχή της Πύλας, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία ενθαρρύνει σθεναρά τους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τυχόν σχέδια να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Συνιστάται ιδιαίτερα στους πολίτες των ΗΠΑ να μείνουν μακριά από την περιοχή της Πύλας.

«Ενθαρρύνουμε τους πολίτες των ΗΠΑ στην περιοχή να είναι προσεκτικοί και να γνωρίζουν το περιβάλλον τους, ιδιαίτερα γύρω από πλήθη ή συγκεντρώσεις. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τις δραστηριότητες, τυχόν διαδηλώσεις και περιοχές που πρέπει να αποφύγετε», σημειώνεται.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *