Για όλους και για όλα μίλησε Θάνος Πλεύρης σε μεγάλη συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και φυσικά έκανε αναφορά και στις εκλογές, όπου τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα είνα το πρώτο κόμμα τις πρώτες κάλπες.
Παρότι το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Υγείας δεν είναι από τα πιο δημοφιλή, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να επιστρέψει στην Αριστοτέλους μετά τις εκλογές -εφόσον η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισημαίνει: «Έχουν ανοίξει κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα στον τομέα της Υγείας και υπάρχει μια παρακαταθήκη και ναι, υπό αυτή την έννοια, η Υγεία μού αρέσει».
Ο υπουργός Υγείας εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου και συμπληρώνει: «Με απλή αναλογική, προφανώς είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της κυβέρνησης ηττημένων, αλλά η 21η Μαΐου θα δείξει με ποιο τρόπο θα κυβερνηθεί η χώρα. Μια κυβέρνηση μπορεί να έχει και κακές στιγμές, να έχει κάνει και λάθη, όμως προσπαθήσαμε, δεν είμαστε μια λάθος κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει».
Ο Θ. Πλεύρης χαρακτηρίζει ως τις πλέον κρίσιμες τις επερχόμενες εκλογές, τονίζοντας: «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι μια αναγκαστική λύση θα είναι η πραγματική λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όταν ψηφίζει κάποιος για κυβέρνηση – κι εδώ είναι το άκρως προκλητικό που λέει το ΠΑΣΟΚ – ψηφίζει και για πρωθυπουργό και είναι έντιμο να ξέρει αυτός που πάει να ψηφίσει, ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ συγκρινόμαστε δύο κόμματα που έχουμε κυβερνήσει. Δεν έχουμε θεωρία και πράξη, έχουμε πράξεις δύο κυβερνήσεων και αντιστοίχως, πράξεις δύο πρωθυπουργών. Η σύγκριση να είναι όσο πιο αυστηρή γίνεται, ανάμεσα στον πρώην και τον νυν πρωθυπουργό, αλλά να υπάρξει σύγκριση μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα».
Μιλώντας στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Υγείας λέει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του συστήματος Υγείας παραμένει η υποστελέχωσή του αλλά και η υποχρηματοδότηση. «Ζητάς γιατρούς και δεν ανταποκρίνονται. Υπάρχουν ειδικότητες που είναι σε έλλειψη και γιατροί που δεν βρίσκουν ελκυστικό το ΕΣΥ και δεν μιλώ για τον Ευαγγελισμό, μιλώ για την Κάλυμνο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Απαντά επίσης στις κατηγορίες που δέχεται για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και επισημαίνει ότι εάν βρίσκεται στη θέση του υπουργού Υγείας μετά τις εκλογές, υπάρχει η σκέψη «συνολικά τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν ως ΝΠΙΔ , όπως το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη» κι αυτό όπως συμπληρώνει, δεν είναι ιδιωτικοποίηση.
«Το κράτος θα είναι ο μοναδικός μέτοχος αυτών των ΝΠΙΔ , τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με απολύτως δωρεάν υπηρεσίες για τους πολίτες, αλλά θα έχουν μια οικονομική και διοικητική ευελιξία να προσελκύουν γιατρούς και να δίνουν καλύτερες αμοιβές όπου μπορούν, βάση των εσόδων τους, να κάνουν συνεργασίες με νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και να παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με λογοδοσία και αξιολόγηση», αναφέρει.
Ο ίδιος θεωρεί ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν δύο μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο υπουργείο Υγείας.
«Οι προληπτικές εξετάσεις και ο προσωπικός γιατρός, είναι δύο μεταρρυθμίσεις που θεωρώ ότι οποιοσδήποτε βρεθεί σε αυτή τη θέση μετά τις εκλογές θα πρέπει να τις συνεχίσει» λέει και τονίζει ότι σε αυτά δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα γιατί είναι ζητήματα υπερκομματικά.
Ο υπουργός Υγείας παραδέχεται πως στη δευτεροβάθμια περίθαλψη και λόγω και της πανδημίας, κάποια πράγματα πήγαν πίσω. «Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να έχω καλύτερη εικόνα, είναι η αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών στα νοσοκομεία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Συμπληρώνει πως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ότι «χρειάζεται τουλάχιστον ολόκληρο το 2023 για να επανέλθει το σύστημα μετά από αρκετά χρόνια υποχρηματοδότησης και μια πανδημία».
Περήφανος δηλώνει τέλος για τα νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο που πέρασε και «άλλα που έγιναν και κανείς δεν θα περίμενε από τον Πλεύρη να τα κάνει», αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη δυνατότητα να δίνουν αίμα και όσοι έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις, κάτι που απαγορευόταν. Επίσης, αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική λέει ότι υπήρξε αυστηρός με τη φαρμακοβιομηχανία αλλά δεν έλειψε από κανέναν ασθενή το φάρμακό του όσο και αν κόστιζε.
Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Υγειάς Θ. Πλεύρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, έχει ως εξής:
ΕΡ. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ανεξάρτητα με το αν θα είστε κυβέρνηση ή υπουργός Υγείας, τι θεωρείτε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί στο υπουργείο Υγείας;
ΑΠ. Οι προληπτικές εξετάσεις και ο προσωπικός γιατρός, είναι δύο μεταρρυθμίσεις που θεωρώ ότι οποιοσδήποτε βρεθεί σε αυτή τη θέση μετά τις εκλογές, θα πρέπει να τις συνεχίσει. Σε αυτά, δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα γιατί είναι ζητήματα υπερκομματικά. Παραδίδουμε 4.700.000 πολίτες και 3.500 γιατρούς στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, στον οποίο επί της αρχής, όπως και στα προγράμματα πρόληψης, συμφωνούν όλοι, όπου κι αν ανήκουν. Έχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμη στον προσωπικό γιατρό, αλλά εκτιμώ ότι ήταν η σημαντικότερη τομή που έγινε στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας εδώ και χρόνια.
ΕΡ. Για ποια πράγματα φεύγετε περήφανος από το υπουργείο Υγείας; Ποιες αλλαγές έχουν την σφραγίδα σας;
ΑΠ. Μέσα στον 1,5 χρόνο, είμαι υπερήφανος για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού και της προληπτικής ιατρικής, όπως ήδη σας είπα, αλλά και για το γεγονός ότι αλλάζει όλο το μοντέλο απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ αλλά και για νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο, όπως αυτά για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τις μεταμοσχεύσεις και την ανακουφιστική φροντίδα. Υπάρχουν και άλλα που έγιναν και κανείς δεν θα περίμενε από τον Πλεύρη να τα κάνει. Αλλάξαμε το έντυπο αιμοδοσίας, ώστε να μπορούν να δίνουν αίμα και όσοι έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις, κάτι που απαγορευόταν. Επίσης, αναφέρομαι στα δικαιώματα των intersex ατόμων, στην απαγόρευση στις θεραπείες υποστροφής, στην προφυλακτική αγωγή (prep) για την πρόληψη της HIV λοίμωξης, τον χώρο εποπτευόμενης χρήσης ουσιών σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, την ναλοξόνη που σώζει τη ζωή χρηστών από την υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, και το δικαίωμα να είναι ανάδοχοι γονείς όσοι βρίσκονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία ή έχουν ηπατίτιδα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι αυτονόητα και δεν μπορούν να έχουν ιδεολογικό πρόσημο.
ΕΡ. Από τι δεν είστε ικανοποιημένος; Οι αναμονές στα ΤΕΠ δεν μειώθηκαν ούτε ο χρόνος για εξετάσεις και επεμβάσεις, τα ράντζα δεν εξαφανίσθηκαν. Μήπως στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας δεν έγινα όσα έπρεπε;
ΑΠ. Στη δευτεροβάθμια και λόγω και της πανδημίας, κάποια πράγματα πήγαν πίσω. Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να έχω καλύτερη εικόνα, είναι η αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών στα νοσοκομεία. Ιδίως στα ΤΕΠ υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών και αναφέρομαι στην καθυστέρηση που υπάρχει και στη λίστα εξυπηρέτησης των εξετάσεων. Κάναμε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για τα ράντζα. ‘Αλλο να έχει το Αττικό 122 ράντζα και άλλο να έχει 30. Ο Ευαγγελισμός δεν έχει, στα άλλα νοσοκομεία είναι στο μισό. Εκεί που κάποιος θα έβγαζε όλη τη νοσηλεία του στο ράντζο, σήμερα μένει σε αυτό για κάποιες ώρες. Όμως, δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δυναμική του συστήματος, το οποίο αντεπεξήλθε στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Υπήρξαν αυτοματισμοί του συστήματος και το σύστημα λειτούργησε αποτελεσματικά σε μια δύσκολη περίοδο κι αυτό δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες του ΕΣΥ. Όμως, πρέπει να πούμε την αλήθεια στους πολίτες, χωρίς να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Μαγική λύση ξαφνικά δεν υπάρχει, δίνουμε σοβαρά κίνητρα στους γιατρούς για να αυξηθούν τα χειρουργεία, αλλά χρειάζεται τουλάχιστον ολόκληρο το 2023 για να επανέλθει το σύστημα μετά από αρκετά χρόνια υποχρηματοδότησης και μια πανδημία.
ΕΡ. Όλοι συμφωνούν ότι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση είναι τα δυο μεγάλα διαχρονικά προβλήματα του συστήματος Υγείας. Τι έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση και τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει στο μέλλον;
ΑΠ. Είμαστε στη φάση που πλέον δίνονται χρήματα για την Υγεία από το ταμείο Ανάκαμψης και ο προϋπολογισμός αυξήθηκε και προφανώς, χρειάζονται επιπλέον χρήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση. Ζητάς γιατρούς και δεν ανταποκρίνονται. Υπάρχουν ειδικότητες που είναι σε έλλειψη και γιατροί που δεν βρίσκουν ελκυστικό το ΕΣΥ και δεν μιλώ για τον Ευαγγελισμό, μιλώ για την Κάλυμνο για παράδειγμα. Θέλουμε παραπάνω γιατρούς στο σύστημα. ‘Αρα δίνουμε σε όλους του γιατρούς τη δυνατότητα να δουλέψουν στο σύστημα. Οι ιδιώτες να μπορούν να εργαστούν σε αυτό με μερική απασχόληση αλλά και οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να παράγουν ιδιωτικό έργο. Κίνητρα που αποτρέπουν και την φυγή τους στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα.
ΕΡ. Πολλοί σας κατηγορούν για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Εάν βρίσκεστε στη θέση του υπουργού υγείας μετά τις εκλογές, υπάρχει η σκέψη να προχωρήσετε στο μοντέλο λειτουργιάς ως ΝΠΙΔ και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία;
ΑΠ. Τα ΝΠΙΔ δεν είναι ιδιωτικοποίηση του Συστήματος Υγείας. Είναι λειτουργία των νοσοκομείων ως δημόσια, αλλά θα μπορούν να έχουν μια διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Η σκέψη αυτή αφορά συνολικά τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν ως ΝΠΙΔ, όπως το Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη. Το κράτος θα είναι ο μοναδικός μέτοχος αυτών των ΝΠΙΔ, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με απολύτως δωρεάν υπηρεσίες για τους πολίτες, αλλά θα έχουν μια οικονομική και διοικητική ευελιξία να προσελκύουν γιατρούς και να δίνουν καλύτερες αμοιβές όπου μπορούν, βάση των εσόδων τους και να κάνουν συνεργασίες με νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με λογοδοσία και αξιολόγηση.
ΕΡ. Φαρμακευτική πολιτική, ακόμα ένας τομέας που υπήρξαν κλυδωνισμοί. Πώς καθησυχάζετε τους ασθενείς που θέλουν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους, όσο ακριβά κι αν είναι και πώς αντιμετωπίζετε τις φαρμακευτικές εταιρείες, κάποιες από τις οποίες λένε ότι είναι πλέον ασύμφορο να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας;
ΑΠ. Υπήρξα αρκετά αυστηρός με τις φαρμακευτικές και απόδειξη αυτού είναι το γεγονός από τις διαπραγματεύσεις στα 920 εκατ. κλειστούς προϋπολογισμούς πήραμε 450 εκατ. εκπτώσεις . Αντιλαμβανόμαστε ότι οι εκπτώσεις που έχει δώσει η φαρμακοβιομηχανία σε συνδυασμό με το clawback φτάνουν στα όρια. Θέλουμε να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς μας σε όλα τα καινοτόμα φάρμακα και γι αυτό τον λόγο ενεργοποιήσαμε τη ρήτρα του ταμείου ανάκαμψης ως προς τους επιπλέον πόρους που υπάρχουν, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο στη φαρμακοβιομηχανία, ότι πιέζουμε για εκπτώσεις, αλλά αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει μια υποχρηματοδότηση σε αυτόν τον τομέα και ερχόμαστε να την καλύψουμε. Όχι όμως με τον παλιό τρόπο να ρίχνουμε χρήματα στον κουβά. Το φάρμακο πλέον αξιολογείται, πηγαίνει στη διαπραγμάτευση και οι ασθενείς που πραγματικά το χρειάζονται θα το πάρουν. Ο καθένας έκανε τα απαραίτητα βήματα με πιο έντιμους όρους και αλληλοκατανόηση και από δω και πέρα και με τις διαρθρωτικές αλλαγές, θα επιτύχουμε τη χρυσή ισορροπία.
ΕΡ.Θα θέλατε να είστε εκ νέου υπουργός Υγείας εφόσον η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές; Αναφέρομαι στην επιθυμία σας καθώς η απόφαση είναι του εκάστοτε πρωθυπουργού.
ΑΠ. Για μένα, η Υγεία είναι ένας τομέας που πάντοτε μου άρεσε. Τον έχω ζήσει με τις σπουδές μου ως νομικού με εξειδίκευση στα ζητήματα υγείας, ως δικηγόρος που ασχολήθηκε με τα ιατρικά λάθη και τα ζητήματα της φαρμακευτικής αγοράς, τον έχω ζήσει ως ασθενής που βρέθηκα διασωληνομένος, το έζησα και ως υπουργός Υγείας. Έχουν ανοίξει κάποια πολύ σημαντικά θέματα στον τομέα της Υγείας και υπάρχει μια παρακαταθήκη και ναι, υπό αυτή την έννοια, η Υγεία μού αρέσει, αλλά αυτό θα είναι απόφαση του προέδρου. Εμείς, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όπου μας ζητήσει να πάμε, από το αγωνιστικό χώρο, τον πάγκο, την κερκίδα για να προσφέρουμε στο έργο της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι η Νέα δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
ΕΡ. Πάμε σε εκλογές σε μια περίοδο όπου η κοινωνία βρίσκεται απέναντι στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, μετά από να τραγικό γεγονός που έδειξε για μια ακόμη φορά την ανεπάρκεια του κράτους. Εκτιμάτε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να σχηματίσει, κυβέρνηση μετά τις εκλογές;
ΑΠ. Για μένα αυτές είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές. Με απλή αναλογική, προφανώς είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της κυβέρνησης ηττημένων, αλλά η 21η Μαΐου θα δείξει με ποιο τρόπο θα κυβερνηθεί η χώρα. Μια κυβέρνηση μπορεί να έχει και κακές στιγμές, να έχει και λάθη, όμως προσπαθήσαμε, δεν είμαστε μια λάθος κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει. Ζητάμε από τους πολίτες να δουν το ισοζύγιο, ενώ διαχειριστήκαμε απίστευτες κρίσεις, παραμένουμε το κόμμα που μπορεί να συγκρουστεί με τις παθογένειες που υπάρχουν. Να κριθούμε βάση του έργου που κάναμε. Προφανώς, πρέπει να εμπνεύσουμε παραπάνω τον κόσμο, όχι με λόγια αλλά με έργα.
ΕΡ. Ως πολιτικό, δεν σας προβληματίζει η αποστασιοποίηση των πολιτών από την πολιτική; Ανάμεσα στα άλλα διλλήματα αυτών των εκλογών είναι και το Μητσοτάκης ή Τσίπρας;
ΑΠ. Με προβληματίζει. Πρέπει να εμπνεύσουμε ιδίως τους νέους, με λόγια που έχουν αντίκρισμα. Η άποψή μου αλλά και του πρωθυπουργού είναι ότι το έργο της κυβέρνησης είναι μια βασική παρακαταθήκη για να κριθούμε. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι μια αναγκαστική λύση θα είναι η πραγματική λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όταν ψηφίζει κάποιος για κυβέρνηση – κι εδώ είναι το άκρως προκλητικό που λέει το ΠΑΣΟΚ – ψηφίζει και για πρωθυπουργό και είναι έντιμο να ξέρει αυτός που πάει να ψηφίσει, ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Με τον ΣΥΡΙΖΑ συγκρινόμαστε τα δύο κόμματα που έχουμε κυβερνήσει. Δεν έχουμε θεωρία και πράξη, έχουμε πράξεις δύο κυβερνήσεων και αντιστοίχως, πράξεις δύο πρωθυπουργών. Η σύγκριση να είναι όσο πιο αυστηρή γίνεται, ανάμεσα στον πρώην και τον νυν πρωθυπουργό, αλλά να υπάρξει σύγκριση μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα.