gerapetritis fidan.jpggerapetritis fidan.jpg

Στην Άγκυρα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης όπου αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί κοινές δηλώσεις με τον Τούρκου ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Σήμερα για τις 10:00 ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, με σκοπό να βρεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών.

«Σε τρία επίπεδα ο οδικός μας χάρτης»

Ικανοποίηση για το κλίμα συνεργασίας εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ένα κλίμα που βασίζεται στην κατανόηση και τον σεβασμό, που επιτρέπει την αποκλιμάκωση κρίσεων και τη συζήτηση γερών βάσεων. «Θέλουμε οι σχέσεις να συνεχιστούν». στη βάση αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό και μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις.

«Οι εξωγενείς κρίσεις καθίστανται κανονικότητα, παρά εξαίρεση. Τούτο καταδεικνύει την ανάγκη συνεργασίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Οι δυο τους συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και για περιφερειακά ζητήματα. Η αποστολή μας είναι να επιλύουμε τα θέματα αιχμής μεταξύ των δύο χωρών και να προλαμβάνουμε εντάσεις. Δεύτερον, έκανε όγο για διάλογο, θετική ατζέντα και ΜΟΕ. Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών.

«Συμφωνήσαμε ότι ο οδικός μας χάρτης θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα. Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, με ελληνική πλευρά. Δεύτερον, τα ΜΟΕ που θα εκκινήσει το επόμενο διάστημα. Και τρίτον, τα θέματα θετικής ατζέντας, όπως ο τουρισμός, η κλιματική κρίση. Κομβικό σημείο είναι η συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου. Και στη συνέχεια, η διοργάνωση, μετά από 7 χρόνια του Ανώτατου Συμβουλίου Συεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Η συζήτηση περιέλαβε ζητήματα όπως το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό, που η Ελάδα θέλει άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών. Προσβλέπω σε μία αγαστή συνεργασία με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων». είπε.

Για τις μειονότητες, έκανε λόγο για «γέφυρες συνεργασίας» . Επίσης, αποφάσισαν συνεργασία για το μεταναστευτικό. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το καλό κλίμα στην περιοχή μας. Αυτό θα συμβάλλει στις διμερείς μας συζητήσεις, αλλά είναι αναγκαίο για το μείζον αγαθό της ευημερίας». είπε.

Η προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Βασικό στόχο του σημερινού τετ α τετ αποτελεί η προετοιμασία του ραντεβού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καθώς και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όπως επεσήμανε και ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι η τουρκική εφημερίδα Milliyet κυκλοφορεί σήμερα με άρθρο του υπουργού Εξωτερικών με τον τίτλο «Μήνυμα Φιλίας» στο πρωτοσέλιδό της.

Η επίσκεψη του υπουργού στην Τουρκία πραγματοποιείται σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας και όπως επισημαίνει ο κ. Γεραπετρίτης στο άρθρο του, αποτελεί απόφαση των δύο ηγετών να «εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες εμπέδωσης ενός κλίματος αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών».

 «Η σκέψη που με συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι είναι ότι, αν το 1923, την επαύριο ενός σκληρού πολέμου με τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Τουρκία μπόρεσαν να βρουν την οδό του συμβιβασμού και κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε και εμείς, υπό ασυγκρίτως καλύτερες συνθήκες, οφείλουμε να βαδίσουμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα το δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας και να επιδιώξουμε τη συνεννόηση, τηρώντας τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ο κ. Γεραπετρίτης.

 «Η ατέρμονη αντιπαράθεση δεν μπορεί να είναι επιλογή», τονίζει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Αnadolu πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι με τον κ. Φιντάν έχουν δημιουργήσει μια καλή προσωπική σχέση «στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της ειλικρίνειας και ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή με τρόπο που επιτρέπει την άμεση και εποικοδομητική συνεργασία».

 «Ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο επιτρέπει την ταχεία επίλυση των κρίσεων και ότι το γεγονός αυτό παρέχει επίσης μια σταθερή βάση για συνομιλίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα».

«Η νέα προοπτική που πρέπει να υιοθετηθεί για την επίλυση των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί στις διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια είναι ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εγκαθίδρυση μιας σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε πως η διαδικασία διαλόγου «θα καθοδηγείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, πάντα με πλήρη σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, και θα αποτυπώνεται σε πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

 «Με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να επιτευχθούν χρήσιμα και συγκεκριμένα αποτελέσματα θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, κοινή προσέγγιση και υψηλή υπευθυνότητα», τόνισε.

Αναφερόμενος στη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ότι «στοχεύει στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και επεκτείνεται σε τομείς συνεργασίας και στην επιχειρηματική κοινότητα, όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η τεχνολογία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας του κ. Γεραπετρίτη έχει ως εξής:

10:00 – Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών

12:30 – Δηλώσεις στον Τύπο

13:15 – 15:00 – Γεύμα εργασίας

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *