Staikouras 1111111122 1Staikouras 1111111122 1

 

 «Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε, όσο είναι εφικτό, τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή για τις τεράστιες ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρία Daniel.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση, από το πρωί στη συζήτηση στην Ολομέλεια, δέχεται σφοδρές επικρίσεις για το ποιος φέρει την ευθύνη για την καταστροφή στη Θεσσαλία.

 «Σύμφωνα με τον νόμο του 2010 που επικαιροποιήθηκε το 2018, οι αρμοδιότητες που αφορούν τον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων καθώς και οι αρμοδιότητες που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα, ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών. Και η Περιφέρεια έχει δώσει πλήρη στοιχεία για το τι έργα έχουν υλοποιηθεί. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι υπεύθυνο για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, αυτά που είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, με βάση το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Μετά τον Ιανό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, υλοποιήθηκαν και άλλα έργα. «Η ενημέρωση που έχουμε ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι ότι από τα άλλα έργα, υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε 450 θέσεις. Μετά την πλήρη αποτύπωση των αναγκών έγιναν επιπλέον 100 συμπληρωματικές συμβάσεις και μέχρι σήμερα η συνολική πρόοδος των έργων είναι στο 75% και αυτά τα έργα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, έχουν αντέξει αυτές οι υποδομές στις νεροποντές. Από την πρώτη εικόνα δεν έχουν καταγραφεί βλάβες και αστοχίες σε αυτές», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που αφορά στην εμπλοκή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των παρεμβάσεων εκτάκτου ανάγκης στη Θεσσαλία, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι θα υπάρξει πλήρης εμπλοκή των αρμοδίων οργάνων και υπηρεσιών του υπουργείου αλλά και των εποπτευομένων φορέων. Η περιγραφή των παρεμβάσεων θα αναφέρει και το κόστος κάθε δράσης.

Ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι οι διαθέσιμοι πόροι για τις παρεμβάσεις πρώτης ανάγκης, κυρίως παρεμβάσεις σε σήραγγες, σε δρόμους και στο σιδηροδρομικό δίκτυο που είναι εξασφαλισμένες για την υλοποίησή τους στον χρονικό ορίζοντα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι περίπου 600 εκατομμύρια. «Οφείλουμε συνεπώς άμεσα να κινηθούμε, αξιοποιώντας τη σημερινή τροπολογία, έτσι ώστε, με εισήγηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στο υπουργικό συμβούλιο, επί έργων που θα προταθούν, με τεχνική προδιαγραφή αυτών, και ακολουθώντας τις πρόνοιες του νόμου, να υλοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατό τα έργα, με ασφάλεια», είπε ο υπουργός. Όπως πάντως διευκρίνισε, απευθυνόμενος στο Σώμα, «προφανώς, η τροπολογία δεν αντιμετωπίζει στο σύνολο του το αποτέλεσμα των προκλήσεων που έχει η χώρα, το επόμενο διάστημα».

Πολυάριθμες απειλές στον πλανήτη 

Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που συνοδεύεται από πολυάριθμες απειλές που αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας τι συμβαίνει σε Τουρκία, Βουλγαρία, Ισπανία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Καναδά, Λιβύη, Μεξικό. Ανέφερε επίσης ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλληλοτροφοδοτούνται και ότι ο χρόνος επανάληψης των ακραίων φαινομένων ολοένα και περισσότερο πυκνώνει. «Με αυτά τα δεδομένα, η προσέγγισή μας οφείλει να μην έχει μόνο βραχυχρόνια χαρακτήρα», είπε ο υπουργός και τόνισε: «Υπάρχει και ένα δεύτερο κεφάλαιο για τα απαιτούμενα έργα, τις αντοχές που πρέπει να έχουν και τις πηγές χρηματοδότησης τους. Εκεί υπάρχουν επιπλέον πηγές χρηματοδότησης, που εξασφαλίσαμε με τη χθεσινή συνάντηση -μεταξύ άλλων και πηγές του νέου ΕΣΠΑ- και αν κριθεί αναγκαίο, υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ένα δάνειο 750 εκατομμυρίων ευρώ, με καλούς όρους, που είναι αποκλειστικά γι΄αυτό τον σκοπό. Αλλά αυτό έχει επίδραση στα δημόσια οικονομικά. Εξαντλούμε λοιπόν τις δυνατότητες που έχουμε, χωρίς να επιβαρύνουμε τα δημόσια οικονομικά, για να υλοποιήσουμε τα βραχυπρόθεσμα έργα και μεσομακροπρόθεσμα. Αυτά τα έργα προφανώς πρέπει να είναι ανθεκτικότερα σε δυσμενέστερες καταστάσεις». Ο κ. Σταϊκούρας είπε δε ότι ένας ακόμα άξονας του σχεδιασμού αφορά στη συντήρηση και τον έλεγχο υφιστάμενων έργων, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας τους.

«Που πήγαν τα λεφτά;»

Προηγουμένως, η πρόεδρος της ”Πλεύσης Ελευθερίας” Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «πού πήγαν τα λεφτά για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, αν στηρίζει τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, αν θα παραιτηθεί κάποιος μετά από την μεγάλη καταστροφή».

 «Σας είδαμε χθες περιχαρείς στο Στρασβούργο, την ώρα που ο κόσμος στενάζει», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και προσέθεσε: «Έχετε καταφέρει να μπει το ποτάμι μέσα στη Λάρισα. Ο κόσμος στενάζει και ρωτάει πού πήγαν τα λεφτά- τι τα κάνατε. Ρωτάει, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πού διατέθηκαν πριν από τρία χρόνια, από τον εκλεκτό σας κύριο Αγοραστό, που πήγε να τον υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και χαμογέλαγε και εκεί, από τον εκλεκτό σας κύριο Μπέο και πήγε και αυτόν να τον υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και χαμογέλαγε και εκεί».

Η αιχμή για Μπέο

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κάλεσε την κυβέρνηση αντί να ενημερώνει τι χρήματα προγραμματίζει να δώσει, να ενημερώσει πού πήγαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για τα αντιπλημμυρικά έργα, τι υποδομές έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ για να αποφευχθούν οι θάνατοι ανθρώπων, οι θάνατοι ζώων, η καταστροφή της Θεσσαλίας, που αυτή τη στιγμή είναι «ένα απέραντο νεκροταφείο».

«Να ενημερώσετε, παρακαλώ πάρα πολύ, τον στηρίζετε τον κ. Αγοραστό; Τον Πατούλη τον εκκαθαρίσατε για ένα ζεϊμπέκικο. Τον Αγοραστό τον στηρίζετε; Που διασπάθισε με τις ευλογίες σας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ; Τον Μπέο τον στηρίζετε; Που δεν έχει νερό ο Βόλος; Πώς καταφέρατε να μπει ο Πηνειός στη Λάρισα; Είστε υπουργός Υποδομών. Σπάσατε φράγματα; Δόθηκε εντολή να σπάσουν φράγματα και αναχώματα; Βοά ο τόπος ότι κάνατε λάθος χειρισμούς. Έσπασαν κατά λάθος; Έσπασαν επειδή ήταν κακοτεχνίες; Τι επιλογές έγιναν; Να περιμένουμε να μας απαντήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όταν δεήσει, αφού φάει με την κυρία Σακελλαροπούλου στην καμένη Διαδιά, και πούνε τι ωραία που τα έκανε η κυρία Σακελλαροπούλου, ως δικαστής, να επιτρέπει οικοδομικές εργασίες και ανεμογεννήτριες μέσα στα καμένα;», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *