spanakis e1704290784740 2.jpgspanakis e1704290784740 2.jpg

 

«Σήμερα ο πήχης μπαίνει ψηλά για τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία. Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα. Να κάνουμε τις χώρες μας πρότυπο, να είναι οι χώρες εκείνες που θα είναι οδηγός στα ζητήματα αυτά» τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης στην εναρκτήρια ομιλία του στο 1ο Διαβαλκανικό Συνέδριο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία που διοργανώθηκε σήμερα από το ΕΛΙΝΥΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε ότι «τα κράτη που εκπροσωπούνται ξεπερνούν τα 46 εκατ. εργαζομένων και έχουμε μια μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτό το εργατικό δυναμικό.

Η επένδυση στην Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων δεν πρέπει να είναι μόνο υποχρεωτική, πρέπει να είναι ουσιαστική, πρέπει να είναι αληθινή, πρέπει να είναι σύγχρονη, πρέπει να είναι κοινωνική. Άρα καταλήγουμε ότι η επένδυση στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας είναι μια μεγάλη κοινωνική επένδυση για το μέλλον» τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Προανήγγειλε τέλος, ότι α) θα γίνουν περαιτέρω ενέργειες για να γίνει ο ρόλος του γιατρού και του τεχνικού ασφαλείας μέσα στην εργασία πιο ουσιαστικός και β) επεσήμανε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης των ελέγχων στη βάση των καλύτερων ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και της ανάλυσης κινδύνου (risk analysis).

Ο κ. Σπανάκης στο πλαίσιο του 1ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου, επισκέφθηκε την Έκθεση που διεξάγεται παράλληλα και παρακολούθησε εκπαίδευση από πυρκαγιά, ενώ οδήγησε ειδικό κλαρκ εργασίας.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ:

Σχετικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την Υγεία και Ασφάλεια:

«1) Κατά την περίοδο του καύσωνα το καλοκαίρι του 2023 με Υπουργική Απόφαση ορίσαμε την υποχρεωτική παύση των εργασιών σε βαριές εξωτερικές εργασίες στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων θερμικής επιβάρυνσης. 

2) Θωρακίσαμε την ασφάλεια των εργαζόμενων μεταφορέων και διανομέων με Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία προβλέψαμε: α) τον κατάλληλο προστατευτικό ενδυματολογικό εξοπλισμό (ρουχισμός και υποδήματα) που θα φέρει ο εργαζόμενος ανάλογα με τις υφιστάμενες κάθε φορά καιρικές συνθήκες και β) τις προδιαγραφές ασφαλείας που απαιτείται να πληροί το μοτοποδήλατο ή η μοτοσικλέτα που θα χρησιμοποιεί κατά την εργασία του.

3) Ενισχύσαμε την προστασία των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

4) Επικαιροποιήσαμε για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια του κατάλογο των ειδικοτήτων που μπορούν να ασκήσουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας,αποδίδοντας σχετικά δικαιώματα και σε νέες ειδικότητες μηχανικών.

5) Ενισχύσαμε το ρόλο των Ιατρών Εργασίας.Μάλιστα θέλω να πω ότι αυτό το ζήτημα δεν έχει τελειώσει γιατί πρέπει να κάνουμε και περαιτέρω ενέργειες να είναι ουσιαστικός ο ρόλος και του γιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας μέσα στις επιχειρήσεις και μέσα στην εργασία».

Σχετικά με το ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα 2023- 2024 για την Υγεία και Ασφάλεια:

«1ον Συγκροτήσαμε και κάνουμε διάφορες μεταρρυθμίσεις όπως το να αναβαθμίσουμε την Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και να έχουμε την κατάλληλη υποδομή, την υπηρεσιακή υποδομή στο Υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουμε και τις σύγχρονες προκλήσεις. 

2ον δρομολογούμε τις απαραίτητες οργανωτικές και θεσμικές ενέργειες για τη δημιουργία Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου.

3οντροποποιούμε και εκσυγχρονίζουμε τον Κώδικα νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων, με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Περνάμε περισσότερους από 30 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και εκατοντάδες επαγγέλματα σε κατηγορίες (ζώνες) υψηλότερης επικινδυνότητας, για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας και των υποχρεώσεων του εργοδότη.

4ον ενισχύουμε το προστατευτικό πλαίσιο των εργαζομένων σε μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα. 

5ον προωθούμε την αναβάθμιση και επικαιροποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας e-HelpDesk. Παράλληλα συμβάλλουμε ακόμη πιο ενεργά στην προαγωγή και στην καλλιέργεια της νοοτροπίας πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων. Στόχος μας είναι να μην αυξηθεί το κόστος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τα ζητήματα της Υγείας και Ασφάλειας και η πλατφόρμα αυτή βοηθά προς αυτή τη κατεύθυνση.

6ον H Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης των ελέγχων στη βάση των καλύτερων ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και της ανάλυσης κινδύνου (risk analysis).

7ον στο πλαίσιο των δράσεων προαγωγής της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων προωθούμε δράσεις εργασιακού αθλητισμού και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής».

 

 

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *