Screenshot 347 1 1.jpgScreenshot 347 1 1.jpg

Οι πυραυλικές επιθέσεις σε Ισραήλ και Γάζα συνεχίζονται, ενώ οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή εντείνονται μετά τις απειλές της Τεχεράνης για κλιμάκωση των συγκρούσεων, εάν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων.

Παράλληλα, το Ισραήλ προχωρά στην εκκένωση 28 χωριών κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο μετά την επίθεση από τη Χεζμπολάχ στην περιοχή που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ένας άνθρωπος τη ζωή του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένας Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε σε επίθεση με πυραύλους της Χεζμπολάχ σε ένα από τα χωριά κοντά στα σύνορα την Κυριακή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας επιδρομές στον Λίβανο, με στόχο στρατιωτικές υποδομές που ανήκουν στη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Τουλάχιστον 2.750 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, και 9.700 έχουν τραυματιστεί, στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Γάζας τη Δευτέρα, ενώ περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους στο Ισραήλ.

Γάζα: Τα νοσοκομεία πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τις αεροπορικές επιθέσεις και τον αποκλεισμό

Καθώς οι κάτοικοι στη Γάζα ετοιμάζονται για τη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών, ύστερα από ημέρες σφοδρών αεροπορικών επιθέσεων και αποκλεισμού, ως απάντηση στην επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ-Κίντρα διερωτάται πώς θα τα βγάλουν πέρα τα νοσοκομεία.

Οι γιατροί πασχίζουν να βοηθήσουν ένα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ασθενών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιθέσεις, σε υπερπλήρη νοσοκομεία που βρίσκονται αντιμέτωπα με ελλείψεις φαρμάκων και καυσίμων λόγω του αποκλεισμού. Μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις καταλήγουν στα χειρουργεία διότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι, δήλωσαν γιατροί.

Τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη, προειδοποίησε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Τουλάχιστον 2.750 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 9.700 τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Άλλοι 1.000 άνθρωποι αγνοούνται και εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Ο Κίντρα έκανε έκκληση στον κόσμο να μεταβεί στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο από τις 13 ιατρικές υποδομές του θύλακα, για αιμοδοσία.

«Εάν το νοσοκομείο σταματήσει να λειτουργεί, ολόκληρος ο κόσμος θα είναι υπεύθυνος για τις ζωές εκατοντάδων και χιλιάδων ασθενών που βασίζονται στα αποθέματά μας, ιδιαίτερα από το Σίφα», δήλωσε ο Κίντρα.

Το νοσοκομείο Σίφα εξυπηρετεί ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας αλλά πιο άμεσα τους περίπου 800.000 ανθρώπους που ζουν στην πόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τα πιο σφοδρά αεροπορικά πλήγματα που έχει πραγματοποιήσει ποτέ και αναμένεται να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Γάζα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου με 2,3 εκατ. ανθρώπους.

Έχει δεσμευθεί να εξαφανίσει τη Χαμάς ως απάντηση στην επίθεση μαχητών της σε ισραηλινές πόλεις πριν από εννέα ημέρες, στην οποία οι μαχητές πυροβόλησαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά και πήραν ομήρους στην χειρότερη επίθεση σε βάρος αμάχων στην ιστορία της χώρας.

Κάποιοι Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην πόλη της Γάζας αφού ο ισραηλινός στρατός τους προειδοποίησε να μετακινηθούν προς τα νότια.

Αλλά ορισμένοι δήλωσαν ότι κινδυνεύουν από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα κατά τη μετακίνησή τους και άλλοι επιστρέφουν προς τα βόρεια λόγω ανασφάλειας και έλλειψης καταλύματος σε μια περιοχή που γεμίζει ολοένα και περισσότερο με κόσμο.

Ο ισραηλινός στρατός δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δήλωσαν ότι η ισραηλινή βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν η σφοδρότερη από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τα αντίποινα. Ο βομβαρδισμός ήταν ιδιαίτερα σφοδρός στην πόλη της Γάζας, με αεροπορικά πλήγματα σε περιοχές γύρω από τα δύο βασικά νοσοκομεία της πόλης, δήλωσαν οι ίδιοι.

Γαλλία και Αίγυπτος απευθύνουν έκκληση για να περάσει η βοήθεια στη Γάζα

Οι επικεφαλής της γαλλικής και της αιγυπτιακής διπλωματίας απηύθυναν σήμερα από το Κάιρο έκκληση για να μπορέσει να περάσει η βοήθεια στη Γάζα και για να μπορέσουν οι αλλοδαποί να φύγουν από τον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ.

«Αυτοί που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά. «Προς όλους απευθύνουμε έκκληση να μπορέσουν να ανοίξουν σημεία διέλευσης», πρόσθεσε.

Ο Αιγύπτιος ομόλογός της Σάμεχ Σούκρι επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη για το κλείσιμο της μεθοριακής διάβασης της Ράφα ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο , το οποίο «δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει σήμα», όπως δήλωσε, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωνε το Σάββατο ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα διέρχονταν σύντομα από το πέρασμα αυτό.

«Δεν υπάρχει εκεχειρία και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την έξοδο αλλοδαπών», ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο συνοριακό πέρασμα, τόσο στην παλαιστινιακή όσο και στην αιγυπτιακή πλευρά, η κατάσταση είναι στάσιμη: οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων περιμένουν μάταια για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και τα φορτία με βοήθεια συσσωρεύονται στο Σινά στην Αίγυπτο σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τη Ράφα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP και αυτόπτες μάρτυρες.

Καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στις δύο πλευρές και τον εκτοπισμό ενός εκατομμυρίου, «οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται, οι βασικές τους ανάγκες να ικανοποιούνται», ζήτησε η Κολονά.

Επίσης, έκρινε ότι «το βάρος της σύγκρουσης δεν θα πρέπει να πέσει στην Αίγυπτο», καθώς Ισραηλινοί σχολιαστές αφήνουν να εννοηθεί ότι η Αίγυπτος θα πρέπει να υποδεχθεί στο έδαφός της κατοίκους της Γάζας «προσωρινά», κάτι το οποίο αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Παλαιστινίους, οι οποίοι φοβούνται ότι το Ισραήλ δεν θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στη γη τους.

Χθες, Κυριακή, το Κάιρο πρότεινε τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την παλαιστινιακή υπόθεση.

«Η Γαλλία δέχεται ευνοϊκά» την πρωτοβουλία αυτή «για να δειχθεί επίσης ότι υπάρχει πολιτικός ορίζοντας που λαμβάνει υπόψη του το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να διαθέτουν κράτος», σημείωσε η Κολονά.

Μετά την Αίγυπτο, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στον Λίβανο, όπου όπως προανέφερε ακύρωσε επίσκεψή της στην UNIFIL, τη δύναμη του ΟΗΕ διατήρησης της ειρήνης στον Λίβανο, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά τη ρίψη ρουκετών στην ζώνη, η οποία εγείρει φόβους για περιφερειακή διάχυση της σύγκρουσης.

Η Αίγυπτος, παραδοσιακά μεσολαβητής ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς, είναι η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ. Συνορεύει στο βορειοανατολικό της τμήμα με τη Γάζα και το Ισραήλ και έχει το μόνο μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στον παλαιστινιακό θύλακα και το εξωτερικό, το οποίο δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Κατά την επίσκεψή της χθες στο Ισραήλ, η Κολονά επανέλαβε ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να αμυνθεί μετά τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς», υπογραμμίζοντας ότι το εβραϊκό κράτος «έζησε το ανείπωτο».

Αλλά υπενθύμισε επίσης την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου, καλώντας τις ισραηλινές αρχές να δώσουν μια «αυστηρή», αλλά «δίκαιη» απάντηση.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *