TRIANTOPOULOS 0099111 2.jpgTRIANTOPOULOS 0099111 2.jpg

Παρουσιάστηκε χθες για πρώτη φορά στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η μελέτη με τίτλο, «Νέοι Δρόμοι Ανάπτυξης και Καινοτομία στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας» σε συνέχεια υπογραφής σχετικού  μνημονίου συνεργασίας του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η εκπόνηση της σχετικής μελέτης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της Καρδίτσας, μιας περιοχής που έχει πληγεί σημαντικά από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια.

Την παρουσίαση έκανε ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Παναγιώτης Λιαργκόβας, και ο υπεύθυνος ερευνητής και συντονιστής της μελέτης, Πρόδρομος Προδρομίδης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, η οποία και πραγματοποιήθηκε χωρίς επιβάρυνση για το δημόσιο, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος,  σημείωσε:

«Ο Μεσογειακός Κυκλώνας ‘Ιανός’ για την Καρδίτσα ήταν κάτι κομβικό. Ενώ είχαμε μία μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από την πλημμύρα, παράλληλα είχαμε και μία ευκαιρία να εστιάσουμε στα προβλήματα της περιοχής και να συνεργαστούμε για την επόμενη μέρα, για τα βήματα που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη. Τρία χρόνια μετά, οι κακοκαιρίες ‘Daniel’ και ‘Elias’ έπληξαν ξανά την Καρδίτσα, και το σύνολο των περιοχών της Θεσσαλίας, προκαλώντας πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό οικοσύστημα, τις τεχνικές υποδομές αλλά και το δομημένο και ανθρωπογενές περιβάλλον». Επιπλέον ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι «η περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, για ακόμα μια φορά, καλείται να αντεπεξέλθει στις νέες δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν ως απόρροια των ακραίων καιρικών φαινομένων. Για τον λόγο αυτό η περίπτωση της Καρδίτσας αξίζει να προσεγγιστεί ως μία ευκαιρία για την εφαρμογή ενός ολιστικού σχήματος ανασυγκρότησης, με όρους βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης με έμφαση στη διαφύλαξη του οικονομικού/κοινωνικού ιστού των περιοχών αναφοράς, με μέτρα προσαρμοσμένα στην κλιματική κρίση, με μέτρα που δίνουν πνοή στην ανάπτυξη», ενώ προσέθεσε ότι «αυτός ήταν ο στόχος που τέθηκε -από την πρώτη ημέρα- από την κυβέρνηση».

Οι τρεις άξονες

Όπως είπε, ο στόχος άρχισε να υλοποιείται αμέσως, μέσω της εφαρμογής μίας συνεκτικής δέσμης μέτρων, η οποία βασίστηκε σε τρεις βασικούς άξονες: τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών και τη μακρόπνοη ανάπτυξη της περιοχής μέσα από ένα συγκροτημένο σχεδιασμό και επισήμανε ότι «για την υλοποίηση του τρίτου άξονα, αναπτύχθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας και σχέσεις συνεργασίας με τοπικούς φορείς, παραγωγικούς φορείς, εμπλεκόμενους φορείς που διαθέτουν τις δυνατότητες αλλά και τη βούληση να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του μακρόπνοου εγχειρήματος».

Στο πλαίσιο αυτό, τον Νοέμβριο του 2021, όπως υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος, η κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Καρδίτσας, που έχει πληγεί σημαντικά από φυσικές καταστροφές.

Παράλληλα ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε ότι η παρούσα μελέτη, όπως αναπτύσσεται στις ενότητές της, είναι το αποτέλεσμα της έρευνας και της αξιόλογης δουλειάς του ΚΕΠΕ.

Στο κείμενο, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, αποτυπώνονται οι τομείς που δύναται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και ο ρόλος της καινοτομίας και η συμβολή της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων.

«Το πόρισμα αποτελεί τη βάση για τις κατευθύνσεις και τα βήματα της επόμενης ημέρας, με στόχο να εισέλθει η περιοχή της Καρδίτσας σε μία σταθερή τροχιά υψηλών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΕΠΕ και επιστημονικό διευθυντή, καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα, τον συντονιστή της μελέτης, Πρόδρομο Προδρομίδη και όλους τους ερευνητές και συντάκτες που συνετέλεσαν στη μελέτη, «για την προθυμία, την ετοιμότητα και την προσφορά τους στην υποστήριξη του έργου». Επιπλέον εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Κωνσταντίνο Ζυγογιάννη και τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, για το ενδιαφέρον, τη συνεργασία και τη συμβολή τους στην προσπάθεια αυτή.

«Σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας, συνεχίζουμε για τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων, για την ανασυγκρότηση της Καρδίτσας», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω μελέτη θα παρουσιαστεί την αμέσως επόμενη περίοδο και στην Καρδίτσα, ενώ θα ακολουθήσει και άλλα βήματα και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της περιοχής της Καρδίτσας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στην παρουσίαση το παρών έδωσαν ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης, οι βουλευτές, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Γεώργιος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα, Αριστοτέλης Σπάνιας, ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλειος Τσιάκος, ο δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου, ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος, ο δήμαρχος Μουζακίου, Φάνης Στάθης,  ο δήμαρχος Παλαμά, Σωκράτης Δασκαλόπουλος, ο προέδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, Αθανάσιος Μαρκινός, ο πρόεδρος και ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης και Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης παρακολούθησε την παρουσίαση και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Τέλιος.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *