ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Με αφορμή τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με κεντρικό ζήτημα την ομαλή διεξαγωγή και χωρίς προβλήματα των Πανελληνίων εξετάσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Χρήστος Κίττας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας, καθώς και ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη, όπου συζητήθηκε το θέμα της κυβερνοασφάλειας, αποτρέποντας αντίστοιχα ενδεχομένως περιστατικά τις επόμενες ημέρες.

Θυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα στις 29 και 30 Μαΐου, τόσο η Τράπεζα Θεμάτων όσο και παράπλευρα συστήματα του υπουργείου Παιδείας, όπως το MySchool, δέχθηκαν επιθέσεις από χάκερς που είχαν ως συνέπεια να υπάρξουν καθυστερήσεις στην άντληση θεμάτων για τις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις.

H τράπεζα θεμάτων είχε δεχθεί επίθεση μεγατόνων με… 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες, όπως αποδείχθηκε, ζήτημα το οποίο είχε σχολιάσει ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας, Μάνος Σφακιανάκης: «Δεν βρίσκεται ένα άτομο πίσω από αυτήν την κυβερνοεπίθεση, αλλά περισσότεροι οι οποίοι έχουν νοικιάσει υπολογιστικά συστήματα από το σκοτεινό διαδίκτυο. Μετά από πολλή δουλειά, μπορεί να τους εντοπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλύπτουν τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και τα λάθη. Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ».

Σύμφωνα με αναφορές, η επίθεση φέρεται να έχει ξεκινήσει από κάποια ασιατική χώρα και χάκερς, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει πλασματικούς λογαριασμούς. Με τα μαζικά τους ταυτόχρονα «χτυπήματα», οδήγησαν το δίκτυο σε κατάρρευση, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανάλογες απόπειρες επιθέσεων να πραγματοποιηθούν και τις επόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο πλαίσιο αυτή η υπερεσιακή κυβέρνηση εργάζεται για την αποτροπή οποιασδήποτε τέτοιας κακόβουλης ενέργειας, καθώς χαρακτηρίζεται άκρως σημαντική η διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής τους. Κρίσιμος παράγοντας στο εγχείρημα είναι οι δικλείδες ασφαλείας που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω εισχώρηση στα υπολογιστικά συστήματα και πιθανές απόπειρες άντλησης δεδομένων.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *