marinakis e1706003944738.jpgmarinakis e1706003944738.jpg

«Όταν χάνεται ένα νέο κορίτσι τόσο άδικα, τόσο φρικτά δεν μπορείς παρά να μην πεις ότι συγκλονίζεσαι, παρά να μην οργιστείς, να μην πεις πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά. Δυστυχώς συνέβαιναν, συμβαίνουν και ο στόχος κάθε Κυβέρνησης, της Πολιτείας, είναι να μπορεί να έχει τους μηχανισμούς έτσι ώστε να περιορίζει, να τα καταστέλλει και όσο πιο πρόωρα μπορεί να τα αποτρέπει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ανάγκη πέραν του νόμου, ανάγκη ανθρώπινη, να διερευνηθούν όλα όσα συνέβησαν από τη στιγμή που η κοπέλα αυτή εισήλθε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τη στιγμή που έχασε τη ζωή της, που δολοφονήθηκε, για να μη χάνουμε την ουσία», συνέχισε.

Πρόσθεσε πως ένα ζήτημα είναι να δουν οι αρμόδιες αρχές τι συνέβη από τη στιγμή που εισήλθε μέχρι τη στιγμή που δολοφονήθηκε, τι διημείφθη μεταξύ των αστυνομικών, τι αιτήθηκε, τι συνέβη. «Υπάρχουν διάφορα, τα οποία έχουν ακουστεί και εγώ δεν θέλω και λόγω της ιδιότητας που έχω και λόγω της νομικής μου ιδιότητας να πάρω θέση για το αν ακολουθήθηκε ή όχι το πρωτόκολλο, αν ακολουθήθηκε πλήρως ή εν μέρει», συμπλήρωσε.

«Ακόμη και αν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν, δηλαδή αν δεν ζήτησε να κάνει μήνυση, αν ακολούθησαν οι αστυνομικοί αυτά που έπρεπε να ακολουθήσουν, έπρεπε προφανώς να γίνουν ακόμη περισσότερα, και ειδικά σε επίπεδο σκοπιάς, είναι ένα θέμα αν η δολοφονία έγινε πολύ λίγα μέτρα -όπως είπε ένας μάρτυρας που τον άκουσα πριν λίγο στην εκπομπή σας, αν έγινε λίγα μέτρα περισσότερα. Είναι δεδομένο ότι αυτό που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κάποιον αστυνομικό, χωρίς να σημαίνει ότι κάποιος από αυτά τα παιδιά εκεί ευθύνεται a priori, πρέπει να δούμε τι συνέβη. Το πιο εύκολο πράγμα σε όλη αυτήν την οργή και σε όλον αυτόν τον αποτροπιασμό που προκαλεί μια τέτοια πράξη είναι να στοχοποιήσουμε τον οποιοδήποτε από πριν. Χρειάζεται ψυχραιμία και τουλάχιστον από αυτούς που δεν έχασαν τον δικό τους άνθρωπο, γιατί αυτοί που τον έχασαν δεν μπορούν να έχουν την οποιαδήποτε ψυχραιμία», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι είναι κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ξανά και πως τα ακριβή δεδομένα της υπόθεσης θα αποτυπωθούν από την έρευνα.

«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να στοχοποιήσουμε συνολικά την Ελληνική Αστυνομία και όχι γιατί έτσι πρέπει να γίνει επειδή το λέμε εμείς, αλλά γιατί πραγματικά τα επίσημα δεδομένα από την εξιχνίαση των ανθρωποκτονιών, που είναι η ειδεχθέστερη μαζί με τον βιασμό, πράξη που μπορεί κανείς να φανταστεί, είναι ότι έχουν εξιχνιαστεί τα τελευταία χρόνια από την ίδια Αστυνομία το 90% των περιστατικών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Μπορούσε να γίνει και αυτεπάγγελτη διαδικασία. Αυτά θα τα διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Το πρώτο είναι αυτό. Το δεύτερο είναι αν, πράγματι, προσφέρθηκε στην κοπέλα αυτή, στην άτυχη αυτή κοπέλα, που δολοφονήθηκε τόσο άγρια, να περιμένει στο αστυνομικό τμήμα, για να μην εκτεθεί έξω, μέχρι να έρθει η Άμεση Δράση. Αν αυτό, πραγματικά, συνέβη. Πρέπει να διερευνηθεί γιατί, προφανώς, όπως αντιλαμβάνεστε, ακόμη κι αν εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό, ή αν ήταν σε μια άλλη υποχρέωση που είχε το αστυνομικό τμήμα, περιπολίας ή φύλαξης», σημείωσε.

«Ξέρετε, το να αποδίδουμε πολιτική ευθύνη σε έναν Υπουργό, επειδή, ενδεχομένως, κάποιος υπηρεσιακός δεν έκανε καλά τη δουλειά του -το «ενδεχομένως» το λέω, γιατί έχω μάθει ως νομικός να μην παίρνουμε κεφάλια πριν καλά – καλά γίνει η έρευνα- αυτά δεν γίνονται σε σοβαρές δημοκρατίες. Όση και αν είναι η οργή, όση και αν είναι η αγανάκτηση, τα πολιτισμένα κράτη εξετάζουν τις υποθέσεις, όπως πρέπει. Το να κουνάμε το δάκτυλο στον οποιονδήποτε μόνο και μόνο για να γίνουμε αρεστοί, μόνο και μόνο για να γίνουμε δημοφιλείς, δεν ταιριάζει σε ένα πολιτισμένο κράτος. Άλλο πράγμα η οργή, άλλο πράγμα η αγανάκτηση», είπε ερωτηθείς αν υπάρχει πολιτική ευθύνη.

Για τον όρο γυναικοκτονία και την αντιπολίτευση

«Προφανώς, σε επίπεδο κοινωνικό αντιμετώπισης του φαινομένου υπάρχει. Γιατί κάποιες γυναίκες δεν πέθαναν ως γυναίκες, αλλά σκοτώθηκαν επειδή είναι γυναίκες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι αυτή όλη η δήθεν υπεροχή του θύτη, τον οδήγησε στο ν’ αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου, επειδή ήταν γυναίκα. Από μόνο του αυτό, ως φαινόμενο, κοινωνικά, υπάρχει. Και με το να μην το αναφέρουμε, να μην το αναγνωρίζουμε, νομίζω ότι απλά εθελοτυφλούμε και διαιωνίζουμε το πρόβλημα. Πάμε, όμως, και στην ποινική του διάσταση. Εδώ υπάρχουν δύο επισημάνσεις: εδώ υπάρχει η επισήμανση της υποκρισίας και η επισήμανση του επικοινωνιακού τρικ της αντιπολίτευσης. Και τα δύο βασικά ανήκουν στην αντιπολίτευση. Γιατί υποκρισία; Ποιος το προτείνει νομικά, ποινικά -προσέξτε- αυτό το πράγμα, από τα κόμματα; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 τη γυναικοκτονία, δηλαδή την ανθρωποκτονία, η οποία είχε αποκλειστική ποινή τα ισόβια, ισόβια κάθειρξη μέχρι το 2019, έβαλε στον Ποινικό Κώδικα, ισόβια ή μέχρι 15 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό, κύριε Παπαδάκη, κυρία Αναστασοπούλου; Ότι ένας δολοφόνος, όπως ο χθεσινός, θα μπορούσε να καταδικαστεί, όχι μόνο 15, ακόμα και δέκα χρόνια και σε πέντε χρόνια να είναι πάλι έξω και να ξανά κάνει το ίδιο. Τι κάναμε εμείς που δεν είμαστε πομπώδεις και δεν προσπαθούμε να κάνουμε πολική πάνω σε μία δολοφονία; Επαναφέραμε ως αποκλειστική ποινή τα ισόβια. Άρα, ο χθεσινός δολοφόνος, που πιθανότατα θα καταδικαστεί -απλά εμείς δεν είμαστε Δικαιοσύνη- θα μείνει στη φυλακή ισόβια. Και κάναμε, επίσης, και μία άλλη αλλαγή. Η έκτιση των ισοβίων να μην είναι μόνο 16 χρόνια, να είναι αρκετά περισσότερα και για να βγει, θα πρέπει να το κρίνει το Συμβούλιο», απάντησε σχετικά με τη συζήτηση για τον όρο γυναικοκτονία.

Και πρόσθεσε για την αντιπολίτευση: «Πάμε λίγο και στο… πυροτέχνημα! Αφού, είδαμε, λοιπόν, ότι αυτοί που το προτείνουν είχαν νομοθετήσει να μπορεί ενδεχομένως ο χθεσινός δολοφόνος να είναι έξω σε πολύ λίγα χρόνια -αυτά είναι γραπτά, προκύπτουν, όποιος τα αμφισβητεί, είναι οι κώδικες, υπήρχαν, τα ξέρουν όλοι- πάμε και γιατί είναι επικοινωνιακό τρικ, ως προς τη νομική του διάσταση. Τι ποινή έχει η ανθρωποκτονία; Συνολικά η ανθρωποκτονία, πλέον, με τη δική μας κυβέρνηση, όπως ήταν και παλιά; Ισόβια. Έρχεται, λοιπόν, κάποιος και λέει, να θεσμοθετηθεί στον Ποινικό Κώδικα επιβαρυντικά. Ρωτάω, λοιπόν, εγώ: αυτοί που το λένε, γνωρίζουν ότι τα ισόβια είναι η εσχάτη των ποινών στο δικαιϊκό μας σύστημα; Τι προτείνουν ακριβώς; Θέλουν να επανέλθει η θανατική ποινή; Προφανώς και όχι, φαντάζομαι. Τα έχουμε λύσει αυτά δεκαετίες. Τι θέλουν, όταν το θύμα είναι γυναίκα να είναι ισόβια και εάν είναι κάποιος άλλος να είναι λιγότερο; Θέλω να πω, όταν γνωρίζουν ότι η μέγιστη των ποινών προβλέπεται, προφανώς, στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας, αν κι εκείνοι αυτό δεν το είχαν κάνει, όλο αυτό το κάνουν μόνο και μόνο γιατί; Για να κάνουν πολιτική μέσα σε μία ημέρα, που όλη η κοινωνία είναι προφανές ότι έχει οργιστεί με αυτήν τη δολοφονία, ο κάθε άνθρωπος».

«Πίσω από κάθε τέτοιο τραγικό περιστατικό, το μόνο που τους νοιάζει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση. Όταν είναι κυβέρνηση, πώς να κάνουν επικοινωνιακή διαχείριση, βλέπε Μάτι», είπε επίσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην αυστηροποίηση των ποινών που έχει γίνει και σε μια σειρά από δράσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς για το αίσθημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Η χώρα μας έχει Σύνταγμα. Η Βουλή έχει Κανονισμό. Οι βουλευτές είναι 300 εκλεγμένα μέλη από τους πολίτες και αυτό που έχει στο μυαλό του ο κ. Κασσελάκης δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέγεται προανακριτική ή προκαταρκτική εξέταση. Δεν έχει αρχίσει αυτή η συζήτηση, γιατί πολύ απλά είναι ένα πράγμα αυτό που έχουν στο μυαλό τους, δηλαδή ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Μπερδεύουν τις λέξεις σκοπίμως, για να κάνουν παιχνίδι και μάλιστα ένα τραγικό δυστύχημα. Είναι ντροπή να κάνεις πολιτικό παιχνίδι πάνω στην οργή ανθρώπων, που έχουν χάσει τους δικούς τους ανθρώπους. Ο κ. Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα αίτημα για προκαταρκτική εξέταση. Το Σύνταγμα λέει κατηγορητήριο, 30 υπογραφές και κατάθεση στη Βουλή. Δεν το έχουν κάνει αυτό. Έχουνε φτιάξει ένα δικό τους κατηγορητήριο -δικαίωμά τους- το περιφέρουν μεταξύ διαδικτύου και γραφείων της Βουλής που δεν έχουν σχέση, όπως είναι του Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτό είναι παιχνίδι εντυπώσεων, με συγχωρείτε. Δεν θα αλλάξουμε εμείς όσα προβλέπει ο Νόμος, για να κάνει πολιτικό παιχνίδι ο οποιοσδήποτε και μάλιστα σε ένα τόσο τραγικό δυστύχημα».

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *