Z1wm6kxs scaledZ1wm6kxs scaled

Συνέντευξη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Ionian TV ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αναφερθεί καθόλου στους διακινητές των παράνομων μεταναστών υποστηρίζοντας τη μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνησή του. 

Όσον αφορά το μειονοτικό ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι δεν μίλησε πρώτη η ΝΔ για τη Ροδόπη. «Τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν πρώτα και είπαν ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη ουσιαστικά υπαγορεύεται από το τουρκικό προξενείο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για fake news του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ισχυρίζονται ότι θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε την Υγεία ενώ είπε ότι «είναι αστείοι οι ισχυρισμοί για ασύδοτη κυβέρνηση της ΝΔ. Ειδικά όταν αυτό ακούγεται από το ΠΑΣΟΚ το οποίο κυβέρνησε πολλές φορές με ποσοστά πολύ υψηλότερα του 40%».

Σε ότι αφορά τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκη είπε ότι κόβει αυτή τη συζήτηση κάθετα. «Έχουμε πέντε μέρες ακόμα προεκλογικής περιόδου. Έχουμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, δεν κάνω καμία συζήτηση…» είπε χαρακτηριστικά και δεν παρέλειψε να στείλει εκ νέου ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος λέγοντας ότι «όσοι ήδη φαντάζονται τους εαυτούς τους Υπουργούς από τώρα και ενδεχομένως να προεξοφλούν συγκεκριμένα Υπουργεία και μπορεί ενδεχομένως να ράβουν και κοστούμια, τους θυμίζω ότι τα κοστούμια μπορεί να είναι χρήσιμα και για γάμους, για βαφτίσια».

Η προσήλωσή μου αυτή τη στιγμή είναι η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση εν όψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του IONIAN TV και στους δημοσιογράφους Νατάσα Πατρινού και Τάσο Θεοδόση:

Τάσος Θεοδόσης: Απόψε, κυρίες και κύριοι, έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο κεντρικό στούντιο του ΙΟΝΙΑΝ τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Να τον καλησπερίσουμε μαζί με τη συνάδελφο Νατάσα Πατρινού. Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε.

Νατάσα Πατρινού: Καλησπέρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Τάσος Θεοδόσης: Να πούμε ότι σας καλωσορίζουμε στην πόλη και σας καλωσορίζουμε και στο κεντρικό στούντιο του δελτίου ειδήσεων. Είναι χαρά μας που είστε εδώ μαζί μας. Και θέλω να ξεκινήσουμε αμέσως, γιατί γνωρίζω ότι ο χρόνος είναι πιεστικός, με το μεταναστευτικό. Το μεταναστευτικό, το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα δυστυχώς με τον πιο δυσάρεστο τρόπο, με αυτό το ναυάγιο, το πολύνεκρο.

Τι κάνει η χώρα μας; Τι κάνει η Ευρώπη και τι κάνει και η Τουρκία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να εκφράσω για ακόμη μια φορά την οδύνη μου για την τραγική και άδικη απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών. Αλλά να σας επισημάνω ότι το μεταναστευτικό ζήτημα είναι στην επικαιρότητα και στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας εδώ και αρκετά χρόνια τώρα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2015 η χώρα είχε μία τελείως διαφορετική πολιτική, ανοιχτών συνόρων. Πέρασαν από την πατρίδα μας παραπάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες. Πάρα πολλοί και τότε είχαν χάσει τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου. Τότε είχαμε το κολαστήριο της Μόριας.

Και το 2019, όταν η κυβέρνησή μας ήρθε στα πράγματα με νωπή εντολή του ελληνικού λαού, αποφάσισε τότε να ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Περιορίζοντας στο ελάχιστο τις ροές των μεταναστών και των προσφύγων στο Αιγαίο, αποσυμφορώντας τα νησιά μας, μειώνοντας σημαντικά τα κέντρα υποδοχής μεταναστών σε όλη την επικράτεια, δημιουργώντας νέες δομές στα νησιά του Αιγαίου, ανθρώπινες δομές. Κλείνοντας πια το κολαστήριο της Μόριας και φροντίζοντας τους πιο ευάλωτους από αυτούς οι οποίοι έφτασαν κατατρεγμένοι στην ελληνική επικράτεια. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα ασυνόδευτα ανήλικα.

Αυτή την πολιτική όχι απλά θα τη συνεχίσουμε, αλλά πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει να πείσουμε και την Ευρώπη ότι μια αποτελεσματική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου ξεκινά με την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων.

Δεν είναι η μόνη πτυχή μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά σίγουρα δεν μπορεί η Ευρώπη να ασκήσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική εάν ακολουθήσει μια πολιτική ανοικτών συνόρων.

Νατάσα Πατρινού: Θα ήθελα να μείνουμε λίγο περισσότερο στο θέμα και στον τρόπο που το αντιμετώπισε και η αντιπολίτευση, μιλάω για τον κ. Τσίπρα. Και εσείς ειδικά αναφέρατε ότι προσπάθησαν να το εργαλειοποιήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην διακαναλική του συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας μίλησε με σκληρούς χαρακτηρισμούς για εσάς. Είπε ότι πρέπει να δώσουμε στον κ. Μητσοτάκη ένα «Νόμπελ ανευθυνότητας», αναφερόμενος βέβαια στο θέμα της Ροδόπης. Σας χαρακτήρισε ότι ακολουθείτε τακτικές όπως ο κ. Κασιδιάρης. Τι απαντάτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς για το ζήτημα του τραγικού ναυαγίου, νομίζω ότι προκαλεί πολλά ερωτηματικά στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης η -θα έλεγα- απροκάλυπτη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, και του κ. Τσίπρα προσωπικά, να στοχοποιήσουν το Λιμενικό ως υπεύθυνους για αυτή την τραγωδία και να μην πουν κουβέντα για τα άθλια δίκτυα των διακινητών, οι οποίοι για σημαντικό οικονομικό αντάλλαγμα εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και τελικά οδηγούν αθώους ανθρώπους σε έναν τραγικό θάνατο.

Κουβέντα δεν έχουν πει οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα αυτό. Εμφανίζονται ως οι μοναδικοί υπέρμαχοι του ανθρωπισμού, ωσάν να θέλει η κυβέρνηση ή η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -γιατί μην ξεχνάμε ότι κατηγορούμαστε για κάτι το οποίο έλαβε χώρα επί ημερών υπηρεσιακής κυβέρνησης- εμείς να πνίγουμε τον κόσμο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, όταν το Λιμενικό επί δικών μας ημερών έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Νομίζω ότι είναι μια πολύ ανεύθυνη στάση, η οποία δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το έχουν κάνει και δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν να μην έχει μάθει απολύτως τίποτα από το μήνυμα της κάλπης της 21ης Μαΐου.

Θυμάστε, τότε για όλα έφταιγε ο Μητσοτάκης. «Πανδημία Μητσοτάκη», «ακρίβεια Μητσοτάκη», «ενεργειακή κρίση Μητσοτάκη». Τώρα, «ναυάγιο Μητσοτάκη», αν ακολουθήσει κανείς τον λογικό ειρμό της σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να ασχοληθώ πολύ με την αντιπολίτευση. Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και για το τι έχει συμβεί στην περίπτωση της Ροδόπης, όπου θέλω να θυμίσω ότι πρώτα δεν μιλήσαμε εμείς για το θέμα αυτό. Τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν πρώτα και είπαν ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη ουσιαστικά υπαγορεύεται από το τουρκικό προξενείο.

Οι δύο υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πει κουβέντα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δεν έχουν πει το αυτονόητο: ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική μειονότητα, ότι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης. Σιωπή.

Αυτό προφανώς δημιουργεί πολλά εύλογα ερωτηματικά, κυρίως για τη στάση την οποία θα κρατήσουν, κα. Πατρινού και κ. Θεοδόση, την επόμενη μέρα, εφόσον εκλεγούν στη Βουλή. Αν πραγματικά θα είναι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας ή αν κάποια στιγμή θα αυτοπροσδιοριστούν ως εκπρόσωποι της «τουρκικής» μειονότητας.

Εξάλλου, από ό,τι είδα και σήμερα, δεν έχουν καμία δυσκολία να πηγαίνουν και να φωτογραφίζονται κάτω από πανό τα οποία μιλάνε ξεκάθαρα για «τουρκική» μειονότητα της Θράκης.

Θέλω να σας πω επίσης ότι η δημοσιοποίηση αυτού του θέματος πιστεύω ότι έχει τη χρησιμότητά της στο βαθμό που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στην Τουρκία, ότι τα ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα αφορούν την πατρίδα μας.

Εγώ προσωπικά έχω αγωνιστεί πολύ ώστε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας να αισθάνονται ότι έχουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με τους χριστιανούς στη Θράκη. Και αυτή την πολιτική προτίθεμαι να την ακολουθήσω κατά γράμμα, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν οι πολίτες της Ξάνθης και της Ροδόπης στις εθνικές εκλογές.

Τάσος Θεοδόσης: Θέλω να πάμε στα προβλήματα της καθημερινότητας του κόσμου και στον φάκελο υγεία. Ένας φάκελος, ένα θέμα μάλλον που ήρθε και αυτό στην επικαιρότητα με τον τραγικό χαμό των ανθρώπων με την έλλειψη των ασθενοφόρων.

Τι προτίθεται να κάνει η επόμενη κυβέρνηση για το θέμα της υγείας, για το πολύ σοβαρό αυτό κομμάτι; Προσλήψεις, νοσοκομεία, χρηματοδότηση, όλα αυτά για τα οποία ο κόσμος ανησυχεί και λέει ότι «η Νέα Δημοκρατία θα ιδιωτικοποιήσει την υγεία».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κόσμος έχει απόλυτο δίκιο να ζητά από τους πολιτικούς ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι ένα ιδιωτικοποιημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας και γι’ ακόμα μία φορά σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να αποκρούσω όλα τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ισχυρίζονται ότι θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε την Υγεία, μη θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και είναι ντροπή να ακούγονται και σήμερα ακόμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα είναι να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με περισσότερες προσλήψεις, έχω δεσμευθεί για 10.000 νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Με περισσότερους πόρους για να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία μας, με περισσότερους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης -εξασφαλισμένοι πόροι- για να ξαναφτιάξουμε από την αρχή 156 κέντρα υγείας, με περισσότερη έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια υγεία.

Όλα αυτά συγκροτούν ένα συνοπτικό σχέδιο για το ΕΣΥ του αύριο, το οποίο ΕΣΥ του αύριο, ναι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες όμως παρέχονται…

Τάσος Θεοδόσης: Εκεί είναι η λεπτή γραμμή, συγγνώμη, του «ιδιωτικοποιώ» και του ΕΣΥ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς και ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Όταν, παραδείγματος χάρη, μια γυναίκα η οποία κάνει μια προληπτική μαστογραφία μέσα από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» και της δίνεται η δυνατότητα αυτή τη μαστογραφία να την κάνει είτε σε μία δημόσια δομή είτε σε μία ιδιωτική δομή, αυτό είναι ιδιωτικοποίηση της υγείας;

Όταν ένας γονέας θα κάνει χρήση του «Dentist Pass» -και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον- ώστε το παιδί του για πρώτη φορά να πάει σε έναν οδοντίατρο, που τις πιο πολλές φορές θα πάει σε έναν ιδιώτη οδοντίατρο και θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν να κάνει μια πρώτη εξέταση και έναν πρώτο στοματικό έλεγχο, αυτό είναι ιδιωτικοποίηση της υγείας;

Όταν θα χρησιμοποιήσουμε και θα αγοράσουμε ως κράτος υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για να αποφορτίσουμε, παραδείγματος χάρη, μία εφημερία ενός νοσοκομείου για να μην έχουμε πολίτες στα ράντζα κι ένας πολίτης, ναι, μπορεί να βρεθεί σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο χωρίς να πληρώσει όμως -το τονίζω- αυτό είναι ιδιωτικοποίηση της υγείας;

Τάσος Θεοδόσης: Αυτό είναι ξεκάθαρο…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας μιλήσουμε λοιπόν συγκεκριμένα και χωρίς τσιτάτα για το πώς τελικά μπορούμε να παρέχουμε στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες υγείας, μέσα από ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο πρόθεσή μας και προσωπικός μου στόχος είναι να το ενισχύσουμε σημαντικά την επόμενη τετραετία.

Τάσος Θεοδόσης: Να πω κάτι πριν, να έχετε στο νου σας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, γιατί μέσα από τα ρεπορτάζ καθημερινά από το ΙONIAN αυτό εισπράττουμε. Η πρωτοβάθμια είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για να μη μπλοκάρουν τα νοσοκομεία μετά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχετε δίκιο να το λέτε αυτό. Θυμάμαι, γιατί ξέρω ότι καλύπτετε και να σας συγχαρώ και πάλι για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε. Είστε ένα πραγματικά υποδειγματικό περιφερειακό κανάλι, το οποίο επενδύει στην τεχνολογία και δημιουργεί και θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια, μία αναπτυσσόμενη μικρομεσαία επιχείρηση, όπως αυτές που οραματιζόμαστε και θέλουμε να υπάρχουν στην ελληνική περιφέρεια.

Αλλά μιας και καλύπτετε όλη την Πελοπόννησο, θυμάμαι πριν από κάποια χρόνια είχα επισκεφθεί το κέντρο υγείας στην Αρεόπολη, όπου γίνεται πραγματικά μια υποδειγματική δουλειά…

Νατάσα Πατρινού: Φοβερή δουλειά…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά τότε για πρώτη φορά κατάλαβα τη σημασία -ήταν πριν από αρκετά χρόνια- της πρωτοβάθμιας υγείας και της δυνατότητας να μπορούμε να έχουμε δομές στην περιφέρεια, μακριά από τα νοσοκομεία μας, που να μπορούν να αντιμετωπίζουν όλα τα βασικά περιστατικά πριν ο πολίτης φτάσει στο νοσοκομείο.

Ήμουν, πριν από κάποιες μέρες, σε ένα υποδειγματικό περιφερειακό πολυδύναμο ιατρείο στις Ράχες Φθιώτιδας. Μια δομή λίγο μικρότερη από ένα κέντρο υγείας, υποδειγματική όμως. Πλήρως στελεχωμένη, με όλες τις βασικές ειδικότητες. Με ιδιώτη παιδίατρο μέσα, με μπλοκάκι, ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του. Να άλλο ένα παράδειγμα του πώς μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να συμπράξει στο Δημόσιο για να παρέχονται καλές υπηρεσίες υγείας. Αυτό θέλω να είναι το μοντέλο για όλα τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία μας, για όλα τα κέντρα υγείας μας και αύριο για όλα τα νοσοκομεία μας.

Στο Αργοστόλι έχουμε πια καινούργιο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Φαντάζομαι, αν πάτε να κάνετε ένα ρεπορτάζ, θα σας πουν οι πολίτες της Κεφαλονιάς ότι αυτό το οποίο έχουμε είναι καλύτερο, όπως το φαντάζονται και όπως το βιώνουν, από ό,τι θα περίμεναν σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Αυτό θέλουμε.

Νατάσα Πατρινού: Λένε βέβαια και για τα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για τις ελλείψεις.

Νατάσα Πατρινού: Για την μεταφορά των γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Έτσι, που είναι…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε αυτό έχουν δίκιο, γιατί εγώ δεν θέλω να τα παρουσιάζω όλα ωραιοποιημένα. Αλλά η δουλειά μου είναι να αναδεικνύω τις καλές πτυχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να δουλεύω σκληρά ώστε να διορθώσω τις αδυναμίες του.

Τάσος Θεοδόσης: Αυτό θα λυθεί με προσλήψεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Και για αυτό δεσμευόμαστε για 10.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε ορίζοντα τετραετίας.

Νατάσα Πατρινού: Να πάμε, όμως, και στις αυξήσεις των μισθών, που και αυτό ως θέμα το έχετε βάλει σαν ένα από τα βασικά της δικής σας ατζέντας. Λιγότερες ανισότητες για τους Έλληνες πολίτες και ένας μέσος μισθός που θα φτάνει τα 1.500 ευρώ. Πόσο αυτό είναι πραγματικό στην Ελλάδα τού σήμερα; Πόσο το αντέχουν και οι επιχειρηματίες αυτό; Δηλαδή, την αύξηση των μισθών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όσο οι επιχειρήσεις πηγαίνουν καλύτερα, και έχουμε βοηθήσει πολύ τις επιχειρήσεις μειώνοντας τη φορολογία εισοδήματος, μειώνοντας τη φορολογία στα μερίσματα, μειώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές -όφελος και για τον εργαζόμενο και για τον επιχειρηματία-, δίνοντας πρόσβαση σε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο και οι επιχειρήσεις έχουν, θα έλεγα, μια υποχρέωση να αμείβουν καλύτερα τους εργαζόμενους. Κάτι το οποίο πιστεύω, κ. Πατρινού, ότι θα αναγκαστούν να το κάνουν καθώς θα μειώνεται η ανεργία και θα πρέπει να παρέχουν πιο ελκυστικούς όρους εργασίας στους εργαζόμενους. Διότι άλλος τρόπος για να αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει. Πρέπει να μειώνεται η ανεργία, όπως μειώνεται.

Θέλω να επισημάνω ότι εδώ, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, έχετε ανεργία κάτω του 10%. Έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Και όσο οι επιχειρηματίες αναγκάζονται να προσλάβουν καλό στελεχειακό δυναμικό, θα αντιληφθούν ότι, ναι, αυτό πρέπει να το βρουν και να το πληρώσουν περισσότερο.

Όσο μπορούμε να παρέχουμε και πιο ποιοτικές υπηρεσίες ή να παράγουμε πιο ποιοτικά προϊόντα -παραδείγματος χάρη, ένα καλό ξενοδοχείο μπορεί να χρεώνει περισσότερα όχι για να εκμεταλλευτεί την συγκυρία, το τονίζω, αλλά γιατί παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες-, τόσο θα έχει ανάγκη για πιο εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο, ναι, θα πρέπει να το πληρώσει περισσότερο.

Ο μέσος μισθός αυξήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια από τα 1.050 στα 1.200 ευρώ. Άρα έχει γίνει ήδη ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Και ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί από τα 650 στα 780 ευρώ.

Άρα, θεωρώ ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και για μέσο μισθό 1.500 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας είναι απολύτως εφικτός.

Τάσος Θεοδόσης: Ξέρετε τι μας λένε οι επιχειρηματίες σε συζητήσεις και σε ρεπορτάζ που κάνουμε; Ότι πρέπει να επιδοτηθεί κάποια στιγμή και η επιχειρηματικότητα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα ήδη πολλά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν οι ενεργητικές πολιτικές εργασίας ακριβώς έχουν να κάνουν με την επιδότηση της εργασίας και όχι με την επιδότηση της ανεργίας. Αν ένας άνεργος ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανεργίας της ΔΥΠΑ βρει δουλειά, θα κρατήσει το μισό από το επίδομα ανεργίας έως ότου εξαντληθεί το δωδεκάμηνο.

Άρα, θέλουμε να δίνουμε κίνητρα και στους εργαζόμενους να μην μένουν μόνιμα σε ένα καθεστώς, θα έλεγα, ανεργίας. Τους υποστηρίζουμε, τους καταρτίζουμε, τους δίνουμε δυνατότητες. Αλλά είμαστε και πολύ ξεκάθαροι ότι η ΔΥΠΑ θα προσφέρει τρεις ευκαιρίες για απασχόληση. Στην τέταρτη θα πρέπει να βγεις από την κρατική υποστήριξη του μητρώου της ανεργίας.

Νατάσα Πατρινού: Αναφερθήκατε στο παράδειγμά σας για τους μισθωτούς στα ξενοδοχεία. Θέλω να πάμε λίγο στον τουρισμό. Είμαστε και σε μια περιοχή άκρως τουριστική. Μας παρακολουθούν και από τα Ιόνια νησιά. Είστε ευχαριστημένος από την επιστροφή του ελληνικού τουρισμού μετά και τα χρόνια της πανδημίας και ποιοι είναι οι στόχοι για το μέλλον;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος από την απόδοση του τουρισμού τον περασμένο χρόνο και φαίνεται ότι και φέτος θα είναι μία πολύ καλή χρονιά.

Πιστεύω ότι η επιτυχία αυτή χτίστηκε και στα χρόνια της πανδημίας, όταν πήραμε δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις για το πώς θα επανέλθουμε στην τουριστική κανονικότητα. Σημαντικές επενδύσεις οι οποίες έγιναν στα αεροδρόμιά μας βοηθούν πάρα πολύ. Ειδικά τα αεροδρόμια της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, αλλά μέχρι και ο Άραξος, βλέπω ότι έχουν μία αυξημένη κίνηση.

Αυτό το οποίο με χαροποιεί είναι ότι βλέπω μία σημαντική επενδυτική δραστηριότητα η οποία προσανατολίζεται στον τουρισμό προστιθέμενης αξίας. Σε ποιοτικές υπηρεσίες με φροντίδα και προστασία στο περιβάλλον -σε αυτό αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία-, με καλά καταρτισμένο προσωπικό, με σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, ώστε και τα προϊόντα τα οποία να μπορούμε να διαθέτουμε στα ξενοδοχεία μας να είναι προϊόντα τα οποία να τα παράγει η ίδια η ελληνική γη, τοπικά προϊόντα.

Όλα αυτά δημιουργούν πολύ θετικές προοπτικές για τον τουρισμό μας. Όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας δύο πράγματα: πρώτον, πρέπει να γνωρίζουμε ότι είμαστε σε μία πολύ ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά, άρα δεν πρέπει ποτέ να βάλουμε το άμεσο κέρδος πάνω από τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές. Αυτό έχει να κάνει και με το πώς τιμολογούμε τις υπηρεσίες μας.

Νατάσα Πατρινού: Δείξατε και τη στάση σας, θα αναφερθώ στα θέματα της Μυκόνου, σε ένα πολύ τουριστικό νησί, έτσι; Αλλά…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι μόνο η Μύκονος. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο μία παραβατικότητα, η οποία δεν υπάρχει μόνο στη Μύκονο. Δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλες περιοχές. Ποιος περίμενε αλήθεια ότι μέσα σε προεκλογική περίοδο θα κάνουμε κατεδαφίσεις στη Μύκονο; Και όμως τις κάναμε και «κυνηγήσαμε», με την καλή έννοια, όπως έπρεπε να κάνουμε, τους έχοντες και κατέχοντες, όχι τα μικρά μαγαζιά αλλά τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο θέλω να στείλω και από εδώ: στη νομιμότητα δεν κάνουμε εκπτώσεις. Δεν κάνουμε εκπτώσεις και στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό το οποίο «πουλάμε» ως προϊόν έχει να κάνει με τη μοναδική φυσική ομορφιά, με τον πολιτιστικό μας πλούτο, με την ομορφιά των ανθρώπων μας. Όλα αυτά πρέπει να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε.

Τάσος Θεοδόσης: Θέλω να πάμε και λίγο στο κομμάτι των εκλογών, της κάλπης που έρχεται. Το ποσοστό της πρώτης Κυριακής θεωρείτε ότι ήταν το ταβάνι για τη Νέα Δημοκρατία; Και πώς θα καταφέρετε να πείσετε τον ψηφοφόρο να συσπειρωθεί και να πάει ξανά στις κάλπες, να μην πάει για μπάνιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί πολύ απλά τίποτα δεν έχει κριθεί. Σήμερα η χώρα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Θα είχε μία σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία εάν δεν ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές ο παραλογισμός της απλής αναλογικής.

Και είναι θλιβερό να ακούω σήμερα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ισχυρίζεται ότι μπορεί η επόμενη Βουλή να είναι μία Βουλή στην οποία θα μπουν πολλά μικρά κόμματα, όταν ο ίδιος ακριβώς αυτό επιδίωξε με την απλή αναλογική.

Θυμίζω ότι αν στις κάλπες της 21ης Μαΐου ίσχυε ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής θα είχαμε πέντε κόμματα στη Βουλή και μία σταθερή πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό λοιπόν πρέπει να επιδιώξουμε και σε αυτές τις κάλπες και πιστεύω ότι οι πολίτες οι οποίοι μάς ψήφισαν και μας εμπιστεύτηκαν, το έκαναν για συγκεκριμένους λόγους. Πιστεύω ότι θα το ξανακάνουν, πρέπει να το ξανακάνουν. Και ενδεχομένως να μπορέσουμε να πείσουμε και κάποιους ακόμα, οι οποίοι να μην θέλησαν να κάνουν το βήμα την 21η Μαΐου, ότι η χώρα έχει σήμερα ανάγκη από μία σταθερή κυβέρνηση. Και ότι για να υλοποιηθούν όλα αυτά για τα οποία σας μίλησα πριν -παραδείγματος χάρη, οι μεγάλες αλλαγές στην υγεία- χρειάζεται μία σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία την οποία και…

Νατάσα Πατρινού: Αυτό απαντάτε και όταν σας το λένε, τέλος πάντων, ότι μπορεί να δημιουργηθεί μία ασύδοτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μία ηγεμονική Νέα Δημοκρατία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δύο απαντήσεις σε αυτό, κ. Πατρινού: πρώτον, πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε κυβερνήσεις… Ειδικά όταν το ακούω από το ΠΑΣΟΚ είναι αστείο, διότι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε πολλές φορές με ποσοστά πολύ υψηλότερα του 40%.

Δεύτερον, κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός αποφασίζει τελικά και αυτός μας εξουσιοδοτεί να λύσουμε τα προβλήματα για λογαριασμό του και αυτός τελικά καθορίζει τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες της επόμενης Βουλής.

Μία κουβέντα γι’ αυτό. Το βάρος ενός μεγάλου ποσοστού είναι σημαντικό στις πλάτες μου και είναι ένα βάρος ευθύνης. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό τόσο μεγαλύτερη και η ευθύνη, γιατί τόσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που μου δίνει ο ελληνικός λαός -ελπίζω να μου τη δώσει και πάλι μετά την κάλπη της 25ης Ιουνίου- να αλλάξω πολλά πράγματα στη χώρα.

Όσοι με γνωρίζουν καλά αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην παραμείνω απολύτως προσγειωμένος και στοχοπροσηλωμένος στην επίλυση των προβλημάτων. Ξέρετε, τώρα είμαστε στη φάση που και εσείς ως δημοσιογράφοι αναζητείτε πάντα ενδεχομένως τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, εγώ κόβω αυτή τη συζήτηση κάθετα. Έχουμε πέντε μέρες ακόμα προεκλογικής περιόδου. Έχουμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, δεν κάνω καμία συζήτηση…

Νατάσα Πατρινού: Είπατε ότι θα επιλέξετε τα καλύτερα στελέχη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα έχω πει αυτά, αλλά κλείνω την κουβέντα εδώ. Όσοι ήδη φαντάζονται τους εαυτούς τους Υπουργούς από τώρα και ενδεχομένως να προεξοφλούν συγκεκριμένα Υπουργεία και μπορεί ενδεχομένως να ράβουν και κοστούμια, τους θυμίζω ότι τα κοστούμια μπορεί να είναι χρήσιμα και για γάμους, για βαφτίσια, για άλλες ωραίες κοινωνικές εκδηλώσεις τού καλοκαιριού που έρχεται.

Τάσος Θεοδόσης: Διαβάζουμε για αλλαγές. Τώρα θα είναι αλλαγές από τον πάγκο, θα είναι μεταγραφές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γι’ αυτά, κ. Θεοδόση, μίλησα, προσδιόρισα τη μορφή της επόμενης κυβέρνησης. Αλλά νομίζω ότι αυτή την κουβέντα, εν όψει και της τελευταίας εβδομάδας, θα την κλείσω εδώ. Γιατί η προσήλωσή μου αυτή τη στιγμή είναι η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση εν όψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής.

Τάσος Θεοδόσης: Ένα πολύ γρήγορο σχόλιο πριν κλείσουμε, για το αν σας ανησυχεί μήπως κάποιοι ψηφοφόροι οι οποίοι ψήφισαν στην πρώτη κάλπη τη Νέα Δημοκρατία, πάνε προς το κέντρο, γιατί είναι κεντρώοι, προς τα προοδευτικά κόμματα όπως αυτοχαρακτηρίζονται. Τι λέτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, πετύχαμε αυτό το μεγάλο ποσοστό ακριβώς επειδή καταφέραμε να διευρύνουμε την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας και, πιστεύω, να εκφράσουμε πολύ δυναμικά αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι ενδεχομένως να αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι. Είναι πολίτες οι οποίοι πιστεύουν στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό αλλά και στον υπεύθυνο πατριωτισμό. Είναι πολίτες που μερικές φορές βλέπουν πέρα και πάνω από τις ιδεολογικές ταμπέλες τού παρελθόντος και αυτό το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση είναι εργατικότητα και αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό μας ψήφισαν στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Αυξήσαμε τα ποσοστά μας. Εδώ στην Πάτρα δεν νομίζω ότι πολλοί θα στοιχημάτισαν ότι θα ήμασταν…

Νατάσα Πατρινού: Για πρώτη φορά μπλε η Αχαΐα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ότι θα ήμασταν πρώτοι στην Αχαΐα και με σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά μπλε. Για πρώτη φορά μπλε ο Δήμος της Πάτρας. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε στην Πάτρα. Δεν τα συζητήσαμε τώρα, αλλά σημαντικά.

Νατάσα Πατρινού: Αν έχετε κάτι στο μυαλό σας πάντως, να το πείτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα έχουμε πει: από την Πάτρας – Πύργου -η οποία προχωρά- μέχρι τη σιδηροδρομική σύνδεση, τη στήριξη του πανεπιστημίου, την ανάδειξη του λιμανιού, τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, όπου γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα.

Τάσος Θεοδόσης: Ήταν τα 80 + 1 έργα αν θυμάμαι καλά που…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς τα παρουσιάσαμε και αυτό το σχέδιο, το περιφερειακό σχέδιο για τη Δυτική Ελλάδα, είναι δέσμευση για εμάς. Και θα έχετε κάθε λόγο να μας ελέγχετε την επόμενη μέρα, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, για το αν υλοποιούμε αυτά για τα οποία σας έχουμε μιλήσει.

Νατάσα Πατρινού: Θα το κάνουμε. TikTok από την Πάτρα θα δούμε;

Τάσος Θεοδόσης: Αυτό ήθελα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: TikTok θα δείτε και από την Πάτρα φαντάζομαι.

Τάσος Θεοδόσης: Ήθελα να κλείσουμε με αυτό, επειδή η Νατάσα είναι πιο νέα και είναι πολύ κοντά στα social και σας παρακολουθεί. Να κλείσει η Νατάσα με αυτό θέλω.

Νατάσα Πατρινού: Αλήθεια είναι. Νομίζω έχετε ανοίξει πάρα πολύ την επαφή σας με τους νέους μέσα από το TikTok. Δεν ξέρω αν και εσείς περιμένατε αυτήν την απήχηση, ότι δηλαδή θα γίνετε ένα πρόσωπο αγαπητό στα social media και ότι κάποιοι θα περιμένουν να δουν τι θα ανεβάσετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, οι πολίτες μάς βλέπουν κατά κανόνα στον θεσμικό μας ρόλο. Με μία γραβάτα να μιλάμε στη Βουλή, να εκπροσωπούμε τη χώρα στις Βρυξέλλες. Νομίζω ότι αυτή η προεκλογική εκστρατεία, και θα έλεγα ειδικά το TikTok, μάς έδωσε μία ευκαιρία να δείξουμε το ποιοι πραγματικά είμαστε. Να γεφυρώσουμε ενδεχομένως αυτή την απόσταση μεταξύ της δημόσιας εικόνας και του πραγματικού Κυριάκου. Γιατί εγώ στο TikTok έβγαλα τον εαυτό μου. Όσοι με ξέρουν, ξέρουν πολύ καλά ότι αυτός είμαι στην πραγματικότητα και είναι κάτι που το χαίρομαι, το διασκεδάζω.

Αλλά ταυτόχρονα και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας, αν δείτε το τελευταίο βίντεό μου για την υγεία, διότι υπάρχουν νέοι συμπολίτες μας οι οποίοι πολύ απλά δεν βρίσκονται σε κανένα άλλο παραδοσιακό μέσο.

Νατάσα Πατρινού: Θα το συνεχίσετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.

Τάσος Θεοδόσης: Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσουμε θερμά. Ήταν χαρά μας πραγματικά αυτή η συζήτηση. Να είστε καλά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ, κ. Θεοδόση, κ. Πατρινού.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *