KEEE EDESSA 01901901901111 scaledKEEE EDESSA 01901901901111 scaled

 

Στην Έδεσσα, για τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, βρέθηκαν εκπρόσωποι από τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, αλλά και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Μαΐου.

Τις εργασίες της Συνέλευσης τίμησαν με την παρουσία τους – μεταξύ άλλων – ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ιωάννης Τσακίρης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν η βουλευτής Πέλλης, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο πρώην ευρωβουλευτής, κ. Κώστας Χρυσόγονος. Επίσης, συνδέθηκε διαδικτυακά και απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Τσακίρης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις δράσεις οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ο κ. Σχοινάς, απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο, τόνισε: «Σε μια περίοδο όπου για πρώτη φορά τα θέλω της Ελλάδας είναι πλήρως σταθμισμένα με τα πρέπει της Ευρώπης, η χώρα – κράτος και ιδιώτες – μπορούν όχι μόνο να συγχρονιστούν αλλά και να συνεργαστούν», ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλος, αναφέρθηκε στο ρόλο των επιχειρήσεων ως μοχλό ανάπτυξης.

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε την ανάγκη ύπαρξης μίας σταθερής κυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Η επιμελητηριακή κοινότητα δέχτηκες τις ευχές του κ. Τζιτζικώστα για επιτυχημένες εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής αναφέρθηκε αναλυτικά στις ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες της τοπικής οικονομίας.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα και την ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Πέλλας, κ. Ιορδάνη Τσώτσου, και την ομιλία του προέδρου της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννη Μασούτη. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών και τις προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να θέσει η νέα κυβέρνηση. «Τα προηγούμενα χρόνια ο επιχειρηματικός κόσμος αγωνίστηκε, πάλεψε, μάτωσε. Επιβιώσαμε και σταθήκαμε στα πόδια μας, με τεράστιο κόστος – οικονομικό και ψυχικό. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε πάλι μπροστά. Αυτή τη δυνατότητα οφείλει να μας εξασφαλίσει η επόμενη κυβέρνηση».

Ο κ. Τσώτσος από την πλευρά του, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα και να χρησιμοποιηθούν αναπτυξιακά εργαλεία, τα οποία θα εξασφαλίσουν ένα θετικό οικονομικό κλίμα για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Μασούτη παρατίθεται παρακάτω:

«Τι αναμένει ο κόσμος των επιχειρήσεων από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου – ποιο είναι το διακύβευμα και ποιες οι προτεραιότητες για το επιχειρείν.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 21ης Μαΐου – με εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου. Αυτό που αναπόφευκτα απασχολεί την αγορά, είναι το τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Ο βαθμός πολιτικής αβεβαιότητας είναι σαφώς αυξημένος.

Το ερώτημα είναι πόσο θα διατηρηθεί αυτή η αβεβαιότητα. Και – κυρίως – πώς θα επηρεάσουν οι πολιτικές εξελίξεις την πορεία της οικονομίας στο επόμενο διάστημα. Ποια θα είναι η προσέγγιση της νέας κυβέρνησης – όποια κι αν είναι αυτή – στα θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

Η αίσθηση που υπάρχει – και αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις των ξένων οίκων – είναι ότι δεν θα έχουμε τις ανατροπές και τις εντάσεις, που βιώσαμε στις αναμετρήσεις της μνημονιακής περιόδου.

Είναι αλήθεια ότι η οικονομία μας βρίσκεται πια σε καλύτερη θέση. Η ανάπτυξη κινείται τα τελευταία χρόνια σε υψηλά επίπεδα. Σημαντικοί ποιοτικοί δείκτες, όπως οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, βελτιώνονται. Έχουν προχωρήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας. Η ανεργία μειώνεται. Η δημοσιονομική εικόνα είναι καλή και είμαστε ένα βήμα πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Όμως, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Ζούμε σε ένα περιβάλλον, όπου τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Οι τιμές της ενέργειας έχουν αποκλιμακωθεί, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Τόσο η παγκόσμια όσο και η ευρωπαϊκή οικονομία παρουσιάζουν σημαντική επιβράδυνση. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα χαλάρωσης, οι δημοσιονομικοί κανόνες στην ευρωζώνη επανέρχονται το 2024.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η γεωπολιτική αστάθεια παραμένει πρόβλημα για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Σε αυτό το περιβάλλον, δεν έχουμε την πολυτέλεια για λάθη και στραβοτιμονιές.

Ο επιχειρηματικός κόσμος συνεχίζει να δίνει αγώνα, ενάντια στα τρέχοντα προβλήματα – όπως είναι η αύξηση του κόστους, η συσσώρευση υποχρεώσεων εξαιτίας των διαδοχικών κρίσεων, κ.ά.

Και ταυτόχρονα «τρέχει» να προλάβει το τρένο που οδηγεί στο αύριο.

Προσπαθούμε όλοι να διασφαλίσουμε όρους επιβίωσης και ανταγωνιστικότητας, στη νέα οικονομία. Προσπαθούμε να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις της τεχνολογίας, να ψηφιοποιήσουμε λειτουργίες, να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Να αξιοποιήσουμε νέες γνώσεις και δεξιότητες.

Σε αυτή την προσπάθεια – πέρα από επιδοτήσεις και προγράμματα ενίσχυσης – χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον σταθερό και αξιόπιστο.

Ένα περιβάλλον που θα μας εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Μετά από πολλά χρόνια και δυσκολίες, έχουμε αρχίσει να κοιτάζουμε λίγο πιο μπροστά. Να βάζουμε, έστω και με επιφυλάξεις, στόχους πέρα από την οριακή μας επιβίωση. Να κάνουμε σχέδια για το μέλλον.

Το ίδιο έχει καταφέρει και η χώρα, όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Το όνομα της Ελλάδας δεν ταυτίζεται πια με το ρίσκο και τη χρεωκοπία. Αλλά με πλεονεκτήματα, όπως είναι η γεωπολιτική της θέση, το καλό κλίμα, το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και ένα περιβάλλον πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα.

Κι αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα στο δρόμο προς τις εκλογές.

Είναι αν θα διασφαλιστεί η πρόοδος που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία – με τους κόπους και τις θυσίες όλων μας.

Είναι αν θα συνεχίσουμε με ένα μείγμα πολιτικής, που ευνοεί την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Για εμάς, οι προτεραιότητες που θα κληθεί να υπηρετήσει η επόμενη κυβέρνηση είναι σαφείς.

Προτεραιότητα είναι η διατήρηση της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας.

Προτεραιότητα είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ομόλογα του δημοσίου. Η οποία θα επιτρέψει φθηνότερο δανεισμό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Θα ενισχύσει την εικόνα της χώρας και θα ευνοήσει την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων.

Προτεραιότητα είναι η συνέχιση της πολιτικής των φοροελαφρύνσεων και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών – με λελογισμένα, αλλά σταθερά βήματα. Χωρίς επιστροφή στην υπερφορολόγηση, που μας γονάτισε για πάνω από μια δεκαετία.

Προτεραιότητα είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης ειδικά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στις δράσεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Με προσαρμογή των κριτηρίων και των διαδικασιών ένταξης, με μείωση της γραφειοκρατίας, κ.λπ.

Προτεραιότητα είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες και στις ανάγκες της μικρής επιχείρησης.

Προτεραιότητα είναι να υπάρξει υπεύθυνο σχέδιο διαχείρισης των οφειλών που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Με λύσεις βιώσιμες και υπεύθυνες, που ανακουφίζουν τους ευάλωτους, όσους πραγματικά δυσκολεύονται. Χωρίς να στρέφονται σε βάρος των συνεπών οφειλετών: της επιχείρησης που αγωνίζεται και προσπαθεί να δανειστεί με καλύτερους όρους.

Προτεραιότητα είναι η εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Με φορολογικές ελαφρύνσεις στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα, με επίσπευση της έναρξης του «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις. Είναι η επιτάχυνση των επενδύσεων για τη μετάβαση στην ενέργεια από ΑΠΕ. Και ιδιαίτερα για την υποστήριξη της αυτοπαραγωγής, από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Προτεραιότητα είναι η εφαρμογή τομεακών πολιτικών για την ενίσχυση της καινοτομίας σε νέους, αλλά και παραδοσιακούς κλάδους: στην αγροδιατροφική αλυσίδα, στον τουρισμό, στις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, στη μεταποίηση, στις κατασκευές, στην ενέργεια και το περιβάλλον, στις βιοεπιστήμες, στην ψηφιακή τεχνολογία.

Προτεραιότητα είναι η διασύνδεση των πανεπιστημίων με τον κόσμο της παραγωγής, ιδιαίτερα στις Περιφέρειες της χώρας. Ώστε οι τοπικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την παραγόμενη γνώση. Να δημιουργηθούν τοπικοί συνεργατικοί σχηματισμοί και πόλοι καινοτομίας, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα και τις παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής.

Προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων, με προγράμματα κατάρτισης σε τομείς που η αγορά έχει ανάγκη. Είναι να δώσουμε λύσεις στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η γεωργία, η οικοδομή.

Προτεραιότητα είναι η σοβαρή άσκηση του ελεγκτικού ρόλου του κράτους, εκεί που πραγματικά χρειάζεται:

για την αντιμετώπιση των υπερβολικών ανατιμήσεων στην αγορά πρώτων υλών

για την καταπολέμηση του παρεμπορίου

Προτεραιότητα είναι η αποτελεσματική αστυνόμευση. Για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την προστασία των επιχειρήσεων, από καταστροφές και βανδαλισμούς.

Προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, στην υγεία, στην παιδεία.

Προτεραιότητα είναι η ριζική αναβάθμιση της λειτουργίας του κράτους. Με επιτάχυνση της ψηφιοποίησης. Αλλά, κυρίως, με βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να απαλλαγούμε από τις παθογένειες του χθες. Για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα κράτος, που θα λειτουργεί με συνέπεια, με συνέχεια, με διαφάνεια, με αξιολόγηση και λογοδοσία.

Αυτά είναι τα θέματα που απασχολούν την αγορά, τον επιχειρηματία.

Και για όλα αυτά, περιμένουμε από τα κόμματα ξεκάθαρες θέσεις, συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις ενόψει των εκλογών.

Τα προηγούμενα χρόνια ο επιχειρηματικός κόσμος αγωνίστηκε, πάλεψε, μάτωσε.

Επιβιώσαμε και σταθήκαμε στα πόδια μας, με τεράστιο κόστος – οικονομικό και ψυχικό.

Είναι η ώρα να κοιτάξουμε πάλι μπροστά.

Αυτή τη δυνατότητα οφείλει να μας εξασφαλίσει η επόμενη κυβέρνηση.

Θα το ξαναπώ: η ανάπτυξη δεν μπαίνει στον αυτόματο πιλότο. Δεν είναι δεδομένη, επειδή εισρέουν κοινοτικοί πόροι.

Αυτή είναι μια παρανόηση, που την πληρώσαμε ακριβά στο παρελθόν. Και μάλιστα σε εποχές, όπου η παγκόσμια οικονομία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Σήμερα – μέσα σε ένα περιβάλλον αβέβαιο και ρευστό – η ανάπτυξη απαιτεί σταθερότητα, σοβαρότητα και συνέπεια.

Εμείς δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε μέρος της κομματικής αντιπαράθεσης.

Οι κάλπες θα στηθούν σε λιγότερο από ένα μήνα και οι πολίτες θα αποφασίσουν.

Αυτό που ζητάμε εμείς από την επόμενη κυβέρνηση της χώρας – όποια κι αν είναι αυτή – είναι να σεβαστεί την προσπάθεια που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Και να μας υποστηρίξει στα επόμενα βήματα.

Ξέρουμε ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι ανηφορικός και δύσκολος. Έχουμε μάθει και στις ανηφόρες και στις δυσκολίες.

Θέλουμε, όμως, να ξέρουμε ότι το έδαφος κάτω από τα πόδια μας θα είναι σταθερό. Ότι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά.

Χωρίς πισωγυρίσματα. Χωρίς ανατροπές και περιπέτειες.

Αυτό είναι το λιγότερο που μας αξίζει. Είναι το λιγότερο που ζητάμε. Για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Να ξεπερνάμε εμπόδια. Να στηρίζουμε την ανάπτυξη και την πρόοδο, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ».

Από

Μια σκέψη στο “Γενική Συνέλευση ΚΕΕΕ: Οι επικείμενες εκλογές, η νέα κυβέρνηση και οι προτεραιότητες για το επιχειρείν – Χαιρετισμός από τον Άδωνι Γεωργιάδη”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *