france elections 2 apfrance elections 2 ap

Δύο μονάδες μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη ψηφοφορία πριν από πέντε χρόνια είναι μέχρι στιγμής η προσέλευση στις κάλπες στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το FRANCE 24, το οποίο επικαλείται το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, το ποσοστό συμμετοχής το μεσημέρι (13.00 η ώρα Ελλάδος) ανέρχεται στο 26,41%, όταν την ίδια χρονική στιγμή στις εκλογές του 2017, διαμορφωνόταν στο 28,23%. 

Ωστόσο, είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2022 πριν από δύο εβδομάδες, όταν ανερχόταν σε 25,48% έως το μεσημέρι.

Αναλυτές αναφέρουν ότι μια χαμηλή συμμετοχή προστίθεται στην αβεβαιότητα που περιβάλλει το τελικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείτο στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 10 Απριλίου με 27,8%. Ο φιλοευρωπαίος νυν πρόεδρος στοχεύει να γίνει ο πρώτος πρόεδρος που θα επανεκλεγεί μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002.

Αντίστοιχα, η αντίπαλός του, ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, συγκέντρωσε το 23,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο κι ελπίζει να γίνει η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που θα καταλάβει την προεδρία, καθώς είναι η τρίτη φορά που θέτει υποψηφιότητα.

Τα πρώτα exit polls αναμένονται στις 8 μ.μ. ώρα Παρισιού, όταν θα κλείσουν τα τελευταία εκλογικά τμήματα στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις. Μέχρι τότε, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης απαγορεύεται να αναφέρουν υποψηφίους ή να δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις για να διασφαλίσουν ότι δεν επηρεάζουν τους ψηφοφόρους.

Σημειώνεται ότι περίπου 48,7 εκατομμύρια είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν, αν και οι δημοσκόποι έχουν προειδοποιήσει ότι η συμμετοχή μπορεί να είναι χαμηλότερη από τον πρώτο γύρο, όταν ένας στους τέσσερις απείχε από την ψηφοφορία.

Πάντως, επειδή οι Γάλλοι παραδοσιακά δεν προσέρχονται στις κάλπες τις πρωινές ώρες, οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή θα είναι ασφαλείς προς το απόγευμα. Το στοίχημα των αναποφάσιστων θέλει να κερδίσει ο 45χρονος επικεφαλής του “En Marche!” χωρίς αυτό να είναι μια εύκολη υπόθεση. Έχει μια πενταετία πίσω του, από την οποία η μικρομεσαία τάξη έχει πολλά παράπονα. Ο Μακρόν κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι στον δεύτερο γύρο, καθώς ασχολήθηκε περισσότερο με την καθημερινότητα των πολιτών. Η αγοραστική δύναμη των Γάλλων έχει υποχωρήσει πολύ και αυτό έχει προκαλέσει θυμό στην κοινωνία. Για αυτό άλλωστε κανείς στο Παρίσι δεν συζητά για επανάληψη του «εκλογικού περιπάτου» που είχε κάνει στον δεύτερο γύρο το 2017 με το 66,1%. 

Η μεγάλη υποστήριξη που είχε τις τελευταίες ημέρες ο Μακρόν από κορυφαίους ηγέτες έδειξε πως η Ευρώπη ανησυχεί για την περίπτωση ενός «ατυχήματος». Μόνο συνηθισμένη δεν ήταν σε μια εθνική προεδρική εκλογή η από κοινού παρέμβαση μέσω δημοσιεύματος στη  Le Monde τριών σοσιαλιστών Ευρωπαίων ηγετών: του Γερμανού Όλαφ Σολτς, του Ισπανού Πέδρο Σάντσεθ και του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα. Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. είναι ένα «χαστούκι» από τη Γαλλία που θα προκαλούσε πολλές αναταράξεις. Είναι σίγουρο πως η ερμηνεία μιας πιθανής επικράτησης της ακροδεξιάς υποψηφίου θα δινόταν στη βάση της συσσωρευμένης δυσφορίας που υπάρχει από πολλά θέματα που χειρίστηκαν οι Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και αν το Ταμείο Ανάκαμψης ή το Ουκρανικό έδειξαν πως τα αντανακλαστικά της Κομισιόν βελτιώνονται συνεχώς.

Η τελευταία εβδομαδιαία έρευνα της BVA δίνει στον Εμανουέλ Μακρόν μια υπεροχή 11 μονάδων. Καταγράφει ποσοστό 55,5% έναντι 44,5% της Μαρίν Λεπέν. Οι ψηφοφόροι της «Ανυπόταχτης Γαλλίας», του Ζαν Λικ Μελανσόν, φαίνεται πως περίπου κατά 35%-40% θα προσέλθουν στις κάλπες για να στηρίξουν τον Μακρόν. Περισσότερο απο το 40% θα προτιμησουν την αποχή, ενώ η Λεπέν θεωρείται πως θα κινηθεί στη ζώνη του 15% όσον αφορά τους ψηφοφόρους του τρίτου του πρώτου γύρου. Αυτή η γέφυρα ανάμεσα στην αριστερά και στην άκρα δεξιά μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλιτρόπως. Προκείται για μια αντισυστημική ψήφο που είχε βρει καταφύγιο στον Μελανσόν και δεν είναι τόσο εύκολο να αποκρυπτογραφηθούν τα χαρακτηριστικά της. Από  τα «Κίτρινα Γιλέκα» έως κάποιους αντιεμβολιαστές ή ακόμα και φιλορώσους που δεν έχουν βρει τη δική τους πολιτική στέγη. 

Από τη στιγμή που θα υπάρξει αποτέλεσμα το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας έχει έως 10 ημέρες για να ανακοινώσει την επίσημη τελική ετυμηγορία της κάλπης. Δεν αναμένεται να εξαντληθεί όλο αυτό το χρονικό περιθώριο.

Πηγή: skai.gr

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *