patoulis 1patoulis 1

Την διεθνή αναγνώριση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης και Αντιμετώπισης των κουνουπιών, αλλά και τα εύσημα για την καινοτόμο μέθοδο που εφαρμόζεται πειραματικά σε περιοχές της Αττικής για την διαχείριση κουνουπιών μέσω της εξαπόλυσης στειρωμένων κουνουπιών, πέτυχε η Περιφέρεια Αττικής, στο Διεθνές Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Το συνέδριο έγινε στο πλαίσιο τεχνικής συνεργασίας των φορέων υλοποίησης κι ελέγχου προγραμμάτων διαχείρισης κι αντιμετώπισης των κουνουπιών στη χώρα τους, με θέμα : «Ενίσχυση της ικανότητας ενσωμάτωσης της τεχνικής των στείρων εντόμων στην αποτελεσματική διαχείριση των χωροκατακτητικών κουνουπιών Aedes».

Κατά τη συνάντηση, στην οποία  συμμετείχαν πιστοποιημένοι αντιπρόσωποι χωρών του ΔΟΑΕ, καθώς και μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης και Καταπολέμησης Κουνουπιών της Περιφέρειας Αττικής 2021 – 2021 ποσού ύψους 1.600.000 ευρώ κατ΄ έτος, καθώς και στοιχεία από το ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την καταγραφή της παρουσίας και της εποχικής διακύμανσης των κουνουπιών ποσού ύψους 120.000 ευρώ κατ΄ έτος.

Παράλληλα, σε ό, τι αφορά το καινοτόμο Πρόγραμμα Τεχνικής Στείρων Εντόμων στην αποτελεσματική βιολογική διαχείριση κατά των κουνουπιών και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος αποδεικνύεται  ως ιδιαίτερα αποτελεσματική και προκρίνεται ως η βέλτιστη λύση διαχείρισης του προβλήματος, καθώς σε περιοχές της Αττικής στις οποίες εφαρμόζεται παρατηρήθηκε μείωση έως και 91% του πληθυσμού των θηλυκών κουνουπιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί και η επόμενη συνάντηση του ΔΟΑΕ και του ΠΟΥ για την Αξιολόγηση Αναγκών Διαχείρισης (καταπολέμησης) Κουνουπιών στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, η οποία θα γίνει στην Κύπρο με τη συμμετοχή και της χώρας μας από τις 9 έως 12 Μαΐου 2022.

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι κατόπιν ομόφωνης πρότασης των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας, αποφασίστηκε η διοργάνωση ημερίδας στην Αθήνα σε συνεργασία του ΠΟΥ με την Περιφέρεια Αττικής το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Στο meeting του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι :

α) ο Δρ. Αντώνης Μιχαηλάκης, Ερευνητής Α΄, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, πιστοποιημένος αντιπρόσωπος ΔΟΑΕ,

β) η Δρ. Δήμητρα Γκιλπαθή, Προϊσταμένητου τμήματος βιοκτόνων σκευασμάτων, στο ΥπουργείοΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων &

γ) ο κ. Γεώργιος Κωνστάντος, Πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης των κουνουπιών,στην Π. Ε. Ανατολικής Αττικής της Περιφέρεια Αττικής.

Η επιλογή των αντιπροσώπων στη χώρα μας έγινε από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στον σχεδιασμό και στις δράσεις του ολοκληρωμένου προγράμματος Διαχείρισης και Αντιμετώπισης των κουνουπιών τονίζει:

«Η προστασία της δημόσιας υγείας και η αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε είδους υγειονομικής απειλής για την υγεία των πολιτών, αποτελεί προτεραιότητα. Τα αποτελέσματα του εκτεταμένου προγράμματος ψεκασμών που εφαρμόζει η Περιφέρεια Αττικής σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, για την καταπολέμηση των κουνουπιών και τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι ορατά.  Με «όπλα» μας τα σύγχρονα μέσα υψηλής τεχνολογίας, αλλά και με πρωτοβουλίες, όπως το ειδικό πρόγραμμα τριετούς συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, καθώς και τη δημιουργία Παρατηρητήριου Ψεκασμών, σχεδιάζουμε ολοκληρωμένα την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου για την δημόσια υγεία. Με πρωτοποριακές μεθόδους, σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας και συνεργασίες με εξειδικευμένους επιστήμονες, θωρακίζουμε την Αττική και τις ζωές των πολιτών μας».

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *