metanastes e1704203451193.jpegmetanastes e1704203451193.jpeg

Πρέπει ο μηχανισμός που εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου από δύο χρόνια να μειώσει τον χρόνο σε ένα μήνα, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στο ERTnews και στην εκπομπή “Συνδέσεις” για τους παράτυπους μετανάστες, την άδεια παραμονής και τις οδούς νόμιμης μετανάστευσης. Στη χώρα μας παραμένουν 50.000 αιτούντες άσυλο, από το 1,5 εκατομμύριο που πέρασε προς την Ευρώπη και στις δομές διαμένουν επιπλέον 30.000, σύμφωνα με τον υπουργό.

Η ελληνική υπηρεσία Ασύλου έχει εγκωμιαστεί από την Ευρώπη, ωστόσο παραμένουν δυσλειτουργίες που καθυστερούν για δύο – τρία χρόνια την άδεια παραμονής, καθώς είναι δεδομένο ότι το 99,9% των μεταναστών έχουν έρθει παράνομα, είπε ο υπουργός. Η άφιξη είναι παράνομη ενώ ο μετανάστης είναι παράτυπος, είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα μεγαλώνει την προσφορά εργασίας.


Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις

“Θέλουμε εναλλακτικές οδούς νόμιμης μετανάστευσης με όρους και κανόνες βάσει της ελληνικής οικονομίας. Δίνουμε δρόμο νομιμότητας σε όσους μένουν πάνω από 3 χρόνια στη χώρα μας, χωρίς χαρτιά αλλά με προσφορά εργασίας και εφεξής θα πρέπει να πληρώνουν φόρους”, τόνισε. Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις, που ήδη υποβάλλονται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Η ρύθμιση κλείνει οριστικά στις 31/12/2024.

Η αναβάθμιση ψηφιακών συστημάτων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 τέσσερα νέα κέντρα βιομετρικών στοιχείων και απελευθερώνει μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, ενώ παράλληλα η παράταση συμβασιούχων και οι προσλήψεις ενισχύουν τη διαδικασία. Όπως είπε ο Δημήτρης Καιρίδης, υπογράφονται 6 νέες διμερείς συμφωνίες (μεταξύ αυτών οι Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία και Φιλιππίνες), για μετακλητούς εργαζόμενους, είτε ως εποχικοί μέχρι 5 χρόνια, ή ως εξαρτημένης εργασίας.


“Το παράνομο προσελκύει δυστυχώς τα φώτα δημοσιότητας”

Η εικόνα της βάρκας μάς σημάδεψε από το 2015 και παραμένουμε σε διαρκή εγρήγορση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πλήρη ελευθερία για νόμιμη μετανάστευση κι εκεί υπάρχουν δυσλειτουργίες, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Άλλες χώρες έχουν τεράστιο πρόβλημα καταγραφής. Η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης αλλά έχουν αναγνωριστεί 50.000 από το 1,5 εκατομμύριο που πέρασε και διαχύθηκε στην Ευρώπη, ενώ 30.000 αναμένουν στις δομές την πορεία αίτησης ασύλου. Όσο διαρκεί η εκδίκαση της υπόθεσης είναι υποχρέωση η φιλοξενία και φυσικά οι μετανάστες δεν είναι διάσπαρτοι, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, αλλά σε δομές.


” Όταν θα έρθει ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών έχω να τού δώσω στοιχεία”

Κι ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας διαψεύδει τα δημοσιεύματα για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες, ο Δημήτρης Καιρίδης επισημαίνει ότι η συνεργασία με την Τουρκία είναι καλύτερη και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα ήταν αδιανόητο αν εφησυχάζαμε.

“Οκτώ χώρες στέλνουν πυραύλους η μίας στην άλλη από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τους Χούθι της Υεμένης μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά τον κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης, ο διάλογος σε επίπεδο διυπουργικό και κορυφής οδηγεί σε καλύτερη συνεργασία, είπε ο κ. Καιρίδης.

Στον Έβρο ειδικά, οι ροές έχουν ελαχιστοποιηθεί και στο Αιγαίο επίσης είναι καλύτερη η εικόνα ενώ ταυτόχρονα γίνονται κινήσεις εναντίον των διακινητών. Το 90% των παράνομων αφίξεων είναι μέσω διακίνησης που συνιστά κακούργημα στην Ελλάδα. Ενόψει της νέας συνάντησης με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, o Δημήτρης Καιρίδης τόνισε: “Έχω στοιχεία να του δώσω, να δούμε πού πάμε καλά και πού έχουμε ελλείψεις”.

Η ροή είναι εξαιρετικά χαμηλή. Εξακόσια άτομα από το Νοέμβριο. Όμως η τάση δημιουργεί προβληματισμό εάν δίπλα στον ανατολικό μεσογειακό διάδρομο από την Τουρκία προστεθεί και ο κεντρικός λόγω του αναβρασμού στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει ο Δημήτρης Καιρίδης και κλείνει με προειδοποίηση αναφορικά με την Αίγυπτο:

“Η Αίγυπτος κλονίζεται περισσότερο από το Ισραήλ. Χάνει έσοδα από τον τουρισμό και από το Σουέζ με 9 εκατομμύρια πρόσφυγες και πληθυσμό 110 εκατομμυρίων. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κερδίσαμε δύο δισεκατομμύρια για το Μεταναστευτικό και συζητήθηκαν ειδικές χρηματοδοτήσεις και για την Αίγυπτο”.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *